Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 2.04.2020 09:51


Małe, ale przestronne. Dobry projekt zdziała cuda!

Przeglądaj zdjęcia ->

Małe, ale przestronne. Dobry projekt zdziała cuda! W miejscu drzwi, które prowadziły dawniej do kuchni, jest teraz  ściana, na której wisi duże lustro. Przejście do tego pomieszczenia zrobiono od strony salonu. Szerokie, suwane, niemal całkowicie przeszklone drzwi można zamknąć albo otworzyć, łącząc optycznie kuchnię z pokojem.

Czy dwupokojowe mieszkanie o powierzchni nieco ponad 40 m kw. może zapewniać maksymalną wygodę domownikom, a jednocześnie wydawać się przestronne? Owszem. Pod warunkiem jednak, że układ pomieszczeń będzie mądrze zaplanowany, miejsce dobrze wykorzystane, a wnętrza sensownie zaaranżowane.

Wszystkie te kryteria spełnia ten projekt. Jego autorką jest architekt wnętrz Małgorzata Górska-NiwińskaPracowni Architektonicznej MGN, do której właściciele niewielkich dwóch pokoi z kuchnią zwrócili się z prośbą o pomoc w ich urządzeniu.

 – Niewielkie i do tego osobne pomieszczenia wywoływały uczucie klaustrofobii. Pomyślałam, że warto by połączyć salon z kuchnią i przedpokojem, co jest niezawodnym sposobem na uzyskanie sporej strefy dziennej nawet w małym mieszkaniuwspomina architektka.

Niestety, na to małżonkowie zgodzić się nie chcieli, bo zależało im na oddzielnej kuchni, tak by zapachy towarzyszące gotowaniu nie docierały tam, gdzie się wypoczywa. Zaproponowała więc inne rozwiązanie, które również przyniosło pożądany efekt, a mianowicie zastąpienie ściany, oddzielającej przedpokój od pokoju, ażurowym przepierzeniem z drewnianych listew oraz wybicie w ścianie między pokojem a kuchnią szerokiego przejścia, zamykanego podwójnymi, przeszklonymi drzwiami.


Przepierzenie z dębowych listew oddziela salon od przedpokoju. Ażurowa konstrukcja przesłania obydwie części pomieszczenia i to, co w  nich się dzieje, ale nie ogranicza przestrzeni tak jak pełna ściana.


Na narożnej sofie może wygodnie odpoczywać nawet kilka osób. Umeblowanie kącika wypoczynkowego uzupełnia fotel i dwa lekkie stoliki. Szafka RTV została podwieszona do ściany, dzięki czemu wygląda na  mniejszą i lżejszą.


Jedną część długiej ściany pomalowano jasnozieloną farbą, a drugą – oklejono tapetą. To sposób na optyczne poprawienie jej niekorzystnych proporcji. Lampki stołowe, stojące na półce za sofą, dają dobre światło do czytania i tworzą nastrojowy, sprzyjający relaksowi klimat.


Jako że przez szerokie, przeszklone drzwi dobrze widać z pokoju dziennego kuchnię, zamiast przytłaczających wnętrze górnych szafek powieszono półki na ekspozycję ładnych naczyń, roślin i dekoracji. Sporo miejsca do przechowywania i wygodne blaty robocze zapewnia natomiast dolna zabudowa, ułożona w kształt litery L, z frontami z drewna dębowego.




Uzupełnieniem właściwej zabudowy kuchennej jest sięgająca od podłogi do sufitu szafa z urządzeniami AGD i mnóstwem pojemnych schowków nie tylko na naczynia, ale także na rzeczy, na które nie starczyło miejsca w pokojach. Żeby pomieszczenie wyglądało mniej „kuchennie”, płytki na ścianie zastąpiono niemal niewidocznym szkłem, które wystarczające chroni ścianę przed zabrudzeniem i jest łatwe do utrzymania w czystości. 


Wynikiem tych zmian była spektakularna metamorfozapowstało zaskakująco przestronne wnętrze, które wydaje się jeszcze większe, niż jest w rzeczywistości. To akurat zasługa jasnych, neutralnych kolorów, niskich, nieprzytłaczających pomieszczenia mebli oraz nie za dużej ilości dekoracji.
 
Ogromnie zmienił się też drugi pokój. Wcześniej był to właściwie gabinet i składzik różnych rzeczy. Małgorzata Górska-Niwińska postanowiła zrobić z niego sypialnię z prawdziwego zdarzenia z wydzielonym miejscem do pracy. Dzięki zagospodarowaniu każdego centymetra niewielkiej przestrzeni udało się jej zmieścić, oprócz podwójnego łóżka i biurka, również szafę i sporo szafek.



W sypialni żaden skrawek przestrzeni się nie marnuje! Aby dobrze wykorzystać niewielką przestrzeń, łóżko obudowano z trzech stron. Przy oknie jest kącik do pracy i ścienne półki na dokumenty, przy drzwiach stoi szafa, a pod sufitem wiszą szafki na rzadziej używane rzeczy.



We wnętrzu, zaaranżowanym w beżach, jasnych szarościach i bieli, panuje spokojna atmosfera, która ułatwia skupienie na pracy i odpoczynek po niej.


Drugim przykładem dobrze wykorzystanego miejsca jest łazienka. Także w tym mikroskopijnym pomieszczeniu właściciele mają  wszystko, co niezbędne, a więc wannę, na której im bardzo zależało (przed remontem była tu kabina prysznicowa), sedes, pralkę, umywalkę z wygodnym blatem i schowki na kosmetyki. Jak widać, mały metraż nie musi oznaczać braku komfortu, ciasnoty i nieestetycznego wyglądu wnętrz!  




W wannie z parawanem prysznicowym można brać zarówno kąpiel, jak szybki natrysk. Miejsce nad instalacją podwieszonego sedesu wykorzystano na schowek, w którym mieszczą się środki czystości, zapas papieru toaletowego, itp.



Drugi schowek przewidziano przy umywalce. To wąska, ale pojemna szafka, która opiera się na blacie, zamontowanym obok umywalki. Pod nim jest miejsce na pralkę, a obok – na kosz na bieliznę. Do wykończenia pomieszczenia użyto drewna i pięknych, imitujących marmur płytek, które nadają wnętrzu wygląd nie tylko estetyczny, ale i luksusowy.


***
Niewielkie mieszkanie
Pracownia Projektowa MGN
pracowniamgn.pl


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Artykuły z tagiem:nieruchomosci

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

Prostota z klasą - projekt wnętrza według MYP Design

Zakres projektu objął renowację wnętrza obiektu, jego aranżację i wyposażenie. Architekci postawili na paletę ciepłych, stonowanych braw w odcieniach beżu, brązu i kolorów ziemi. Dzięki temu projektantom udało się wprowadzić do wnętrza przyjemną, spokojną atmosferę. Kolory te dobrze łączą się prostymi, nowoczesnymi meblami i dodatkami razem tworząc elegancki i luksusowy styl w całym obiekcie.

więcej

Apartamenty w Wiśle w nowej odsłonie

Magiczny Horyzont zlokalizowany jest w Wiśle na ul. Ochorowicza. Spółka WeWell przejęła nowe, wybudowane ale nigdy nie zasiedlone budynki z apartamentami mieszkalnymi, i w chwili obecnej finalizuje projekt przed oddaniem go do użytkowania. Prace wykończeniowe które mają podnieść jakość zewnętrznych wykończeń budynków zaplanował architekt Paweł Stec.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;