Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 17.05.2020 11:42


Rewaloryzacja zabytkowego folwarku w Chorowicach

Przeglądaj zdjęcia ->
Rewaloryzacja zabytkowego folwarku w Chorowicach

– Konsekwencja inwestorów oraz wierność architektów wobec doktryny konserwatorskiej honoruje dziś na wejściu biało-niebieska tabliczka z inskrypcją – zabytek chroniony prawem. Tym razem jednak stanowi ona również świadectwo walki o ocalenie cząstki Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu.Dawid Hajok

Chorowice należące dawniej do Opactwa o. Benedyktynów w Tyńcu rozpościerają się na północnych stokach Pogórza Wielickiego, zaledwie 17 kilometrów od krakowskiego Rynku Głównego. To jedna z kliku miejscowości, którą upodobali sobie krakowianie decydujący się na życie poza miastem, zachowując jednak kontakt wzrokowy z malowniczo położonym w dolinie Krakowem.



Przed dwoma laty teren po nieistniejącym już dworze z drugiej połowy XIX w. z fragmentami zabytkowej zabudowy folwarcznej w Chorowicach nabyło małżeństwo Krzeszowiaków. Z uwagi na stan ocalałych ruin nowi właściciele otrzymali możliwość wykreślenia pozostałości dawnej zabudowy z rejestru zabytków. Propozycja otwierająca drogę do budowy nowoczesnej willi na zboczu wzgórza okazała się jednak mniej kusząca niż perspektywa odbudowy zabytku.

Nawiązawszy kontakt z poprzednimi właścicielami nieruchomości inwestorzy dotarli do dawnych austriackich map oraz archiwalnych zdjęć dworu z folwarkiem, poznali również losy mieszkańców dworu. Wówczas podobno miała zapaść ostateczna decyzja o ocaleniu zabytku od zapomnienia
.

W oparciu o zgromadzone materiały, we współpracy z architektami z biura Karpiel Steindel Architektura powstał projekt renowacji, odbudowy i rozbudowy dworu. Urzeka w nim niemal konserwatorska wrażliwość z jaką architekci podeszli do łączenia starego z nowym; pieczołowitość w odtwarzaniu detalu architektonicznego, na której tak zależało inwestorom oraz sposób podejścia do kształtowania nowej funkcji wewnątrz budynków (w tym dawnej stajni, która po zakończeniu budowy pełnił funkcje mieszkalne).

Największym wyzwaniem projektowym – jak tłumaczą sami architekci - stało się wpisanie funkcji mieszkalnych do dwóch, wolnostojących budynków zabytkowej stajni i dobudowanej do jednego z nich - w latach 70-tych - chlewni oraz ich połączenie w jedną strukturę. Z uwagi na konserwatorski charakter projektu zalecenia były jasne - projekt należy kształtować wyłącznie w oparciu o historyczną formę zabudowań.



Wyzwania dyktowane potrzebą funkcjonalnego kształtowania przestrzeni do życia dla wieloosobowej rodziny pociągnęły za sobą decyzje o zachowaniu chlewni (niebędącej pierwotnie częścią zabytkowej zabudowy folwarcznej) i przeobrażeniu jej w nowoczesne skrzydło zespołu, z dużymi przeszkleniami otwierającymi salon na panoramę parku obsadzonego starodrzewem i położonego w dole Krakowa. Rozwiązało to liczne problemy rozplanowania nowych funkcji wewnątrz zabytkowego obiektu oraz doświetlenia salonu mieszczącego się w budynku dawnej stajni. Nowym elementem zabudowy jest również dodany przez architektów łącznik scalający folwarczne zabudowania.

Formalnie czytelny pozostać miał jednak podział na to co zabytkowe z tym co współczesne. Nowe elementy oblicowano więc Cortenem, materiałem, którym architekci zaakcentowali współczesne erraty dopisane do historycznego założenia, jednocześnie dopasowując je kolorystycznie do ceramicznej dachówki.

Konsekwencja inwestorów oraz wierność architektów wobec doktryny konserwatorskiej honoruje dziś na wejściu biało-niebieska tabliczka z inskrypcją – zabytek chroniony prawem. Tym razem jednak stanowi ona również świadectwo walki o ocalenie cząstki Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu.


Folwark w Chorowicach - Karpiel Steindel Architektura
www.karpielsteindel.eu

fot. Krystian Morawetz





























































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Mała Japonia w sercu Warszawy - projekt Studio O.

Mieszkanie mieści się w nadbudowie warszawskiej kamienicy. Zamieszkująca je para postanowiła stworzyć w nim spokojny azyl, który pozwoli odpocząć od miejskiego zgiełku. Zadanie to powierzono duetowi projektowemu Studio. O. Efekt? Na dachu kamienicy powstało wnętrze otoczone tarasem i zieloną roślinnością - prawdziwa oaza, w której pęd miasta nie jest odczuwalny, a czas zdaje się płynąć wolniej.

więcej

Sztuka, harmonia i barwy natury. Tak będzie wyglądać AC Marriott w Krakowie

Hotel AC Marriott Kraków powstaje przy Al. 3 Maja, nieopodal Parku Jordana i Błoni Krakowskich. To największy obiekt tej sieci w Europie. Do dyspozycji gości przeznaczonych zostanie 300 pokoi, basen wraz ze strefą SPA, sale konferencyjne, miejsca do wspólnej pracy oraz sklep i biblioteka. Oto, jak będą prezentować się wnętrza hotelu.

więcej

Kurs na minimalizm - Centrum Badań i Rozwoju Łęgprzem w Krakowie

Maksymalnie uproszczona bryła sprowadzona do podstawowej funkcji budynku, rezygnacja z wszelkich zbędnych elementów oraz zwracanie uwagi na kontekst, w którym będą funkcjonować. Minimalizm w architekturze, bo o nim mowa, choć już w przeszłości miał wielu zwolenników, to jeszcze nigdy oszczędność środków artystycznego wyrazu nie była tak wysoko ceniona jak obecnie.

więcej

Design w najlepszym stylu - projekty pracowni STUDIO8

STUDIO8 jest multidyscyplinarnym biurem architektonicznym z siedzibą w Szanghaju. Pracownia specjalizuje się w dostarczaniu kompletnych rozwiązań w zakresie architektury, wnętrz, designu, projektów mebli i wyposażenia, a także identyfikacji wizualnej. Realizacje studia zachwycają nowoczesnym stylem i wyjątkowym designem.

więcej

Projekt Studia MIXD w finale konkursu Hospitality Design Awards 2020

20 maja ogłoszono finalistów 16 edycji międzynarodowego konkursu HD Awards. Ten prestiżowy konkurs, organizowany przez amerykański magazyn Hospitality Design, wyróżnia najciekawsze projekty hoteli, restauracji, klubów, barów i innych wnętrz „hospitality” z całego świata. W gronie finalistów, wyselekcjonowanym z ponad 750 zgłoszeń, znalazło się studio MIXD z projektem hotelu ibis Styles Sarajevo – w kategorii Selected Service Hotel.

więcej

Projekt Muzeum Ognia w Żorach

Muzeum Ognia w Żorach to oryginalny projekt pracowni Barbary i Oskara Grabczewskich - OVO Grabczewscy Architekci. Budowa rozpoczęła się w 2010 roku, a otwarcie muzeum nastąpiło pięć lat później, w roku 2015. Od tego czasu obiekt na stałe wpisał się w panoramę miasta. Realizacja została uhonorowana licznymi nagrodami, a niedawno do tej puli dołączyło wyróżnienie w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020.

więcej

Wyniki konkursu #ROTTERDAMCALL

Zakończył się konkurs strony Archicontest.net pt. RotterdamCall. Zadanie polegało na opracowaniu obiektu Rotterdam Green Housing. Konkurs miał charakter koncepcyjny. Pierwsze miejsce przyznano włoskiemu zespołowi w składzie: Angie Paola Aguilera Ortiz_Daniel Sebastiàn Guzmàn Freire, Anabel Sarmiento.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";