Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 9.08.2020 10:30


Salinarium – projekt wyróżniony w międzynarodowym konkursie Innatur 9

Przeglądaj zdjęcia ->
Salinarium – projekt wyróżniony w międzynarodowym konkursie Innatur 9

Zakończyła się 9. edycja międzynarodowego konkursu Innatur 9 organizowanego przez OPENGAP, którego celem było poszukiwanie innowacyjnych, nowatorskich i współczesnych propozycji związanych z połączeniem architektury ze środowiskiem naturalnym. W konkursie doceniono oryginalny projekt polskich studentów - Aleksandra Blicharskiego, Marcina Osaka i Olgi Gumiennej. 

Ideą Innatur 9 było odnalezienie synergii pomiędzy naturą a budynkiem. Koncepcji Salinarium polskiego zespołu przyznano wyróżnienie honorowe. Projekt zachwyca rozmachem i innowacyjną wizją. Autorzy zwrócili uwagę na tymczasowy charakter otaczających nas krajobrazów, które ulegają ciągłym przeobrażeniom bądź degradacji. Zespół skupił się na problemie wysychania Morza Martwego.

Inspiracją dla projektu był proces formowania się kryształów soli w wyniku skraplania słonej wody. Niecodzienny pomysł polskiego zespołu nadał projektowi futurystycznego i unikatowego charakteru. Szczegół na planszach poniżej.


Opis autorski:

Każdego roku poziom wody Morza Martwego spada o jeden metr. Ze względu na szkodliwą działalność człowieka nad rzeką Jordan, ten wyjątkowy krajobraz i rzadkie zjawisko geologiczne bezpowrotnie znikają na naszych oczach. Możemy być ostatnim pokoleniem, które będzie świadkiem jego zanikania. Tym samym, projektowany obiekt ma na celu uwidocznienie i wyeksponowanie procesu dematerializacji Morza Martwego, a jednocześnie ujawnienie tego, co niemożliwe jest do zaobserwowania gołym okiem. W tym miejscu, obiekt architektoniczny stara się więc uchwycić przemijalność krajobrazu Morza Martwego i przyczynić to poszerzenia świadomości odwiedzających na temat szkodliwości działań człowieka w kontekście środowiska naturalnego. 



Wraz z procesem wieloletniego wyparowywania Morza Martwego, zewnętrzna struktura obserwatorium zostanie pokryta kryształami soli. Wkrótce budynek może pozostać jedynym dowodem istniejącego niegdyś krajobrazu. Do roku 2050 większość terytorium Morza Martwego zniknie bezpowrotnie, pozostawiając jedynie strukturę soli na elewacji budynku. Analogicznie, budynek staje się wskaźnikiem zanikającego morza, a tym samym sól staje się wyznacznikiem poprzedniego poziomu wody. Budynek będzie dowodem tymczasowości otaczającego nas krajobrazu oraz wrażliwości przyrody na działalność człowieka. 

Wizyta w obiekcie rozpoczyna się z poziomu linii brzegowej. Wejście, wyryte w podłożu, pozwala zachować nienaruszoną linię widokową krajobrazu. Docierając do najniżej położonego piętra budynku podwodnym tunelem i przemieszczając się ponad powierzchnię wody, użytkownik znajduje się po wewnętrznej stronie struktury solnej. Docierając do szczytu konstrukcji, można zaobserwować kurczącą się linię brzegową martwego morza i pustynny krajobraz zbliżający się do budynku.

Forma budynku nawiązuje bezpośrednio do procesu powstawania kryształów soli. Obserwując, że każdy kryształ jest zorganizowaną grupą cząsteczek soli i każda z nich uzyska ten samą formę w procesie kształtowania, kompozycja i konstrukcja budynku oparte zostały na podobnej zasadzie. Ten sam moduł, powielany wertykalnie pod różnymi kątami, tworzy obiekt projektowany według reguł tworzenia się kryształów soli. Efemeryczna, trójwymiarowa siatka wypełniająca przestrzenie między modułami jest jednocześnie medium dla formowania kryształów soli, co oznacza, że struktura ta działa jak rusztowanie dla powstających form solnych. W projektowanym obiekcie sól pokrywa zatem nie tylko ściany, ale całe ścieżki, schody i sufity.

Autorzy: Aleksander Blicharski, Marcin Osak, Olga Gumienna


Wizualizacje i rysunki:

















Aleksander Blicharski

Marcin Osak

Olga Gumienna

Informacje o projekcie:
Nazwa: Salinarium 
Projekt: Aleksander Blicharski, Marcin Osak, Olga Gumienna
Nagrody: Wyróżnienie w konkursie Innatur 9


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wnętrze firmowe z klasą - projekt HWCD

Biurową przestrzeń wypełniono obrazami i ekskluzywnymi dodatkami. W połączeniu z drewnianymi elementami i dekoracjami wnętrze nabiera bardziej domowego i przytulnego klimatu. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe takie jak kamień i marmur oraz nowoczesne oświetlenie nadają przestrzeni również luksusowego i dystyngowanego charakteru.

więcej

Dom w Bieszczadach od Medusa Group

Architektura domu lokalizuje do na granicy z przyrodą. Od drogi pozostanie nieogrodzony. Drzewa, które udało się zachować uzupełniono nowymi nasadzeniami. Strukturę ziemną z darnią naciągnęliśmy na dach, aby jeszcze mocniej wpisać dom w kontekst miejsca i osłabić poczucie jego obecności w pejzażu.

więcej

Sztuka powściągliwej elegancji na warszawskiej Woli

Projektowanie 135-metrowego apartamentu na Woli architekt Patrycja Dmowska, z pracowni Dmowska Design, zaczęła od optycznego powiększenia przestrzeni i… wyburzenia części ścian, by w efekcie stworzyć miejsce o jakim zawsze marzyli młodzi inwestorzy. Funkcjonalne, nowoczesne, ale niepozbawione duszy, która we wnętrzach warszawskiego mieszkania, ukryła się w znakomitej kolekcji sztuki jego przyszłych mieszkańców.

więcej

Pracownia 81.WAW.PL laureatem International Architecture Awards 2020

Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design oraz The European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies nagrodzili ponad 125 nowych budynków i projektów urbanistycznych z 38 krajów w tegorocznej – 15 edycji International Architecture Awards 2020. Pracownia 81.WAW.PL została w tym konkursie nagrodzona jako jedyna z Polski.

więcej

Ukłon w stronę czerni w luksusowym apartamencie

W tym wnętrzu pierwsze skrzypce gra nieśmiertelny duet bieli i czerni. Wtórują mu naturalne materiały i wzornictwo, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Prostota form przenika się tu z odważnym ukształtowaniem przestrzeni, a harmonijnie skomponowane materiały stanowią przyjemną stymulację dla zmysłów.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Hourglass

Zadanie polegało na opracowaniu obiektu, który stałby się pomnikiem dla naszej planety, ale który jednocześnie wykraczałby poza ramy tradycyjnego monumentu. Taka konstrukcja lub budowla zgodnie z założeniami konkursu mogłaby z jednej strony przypominać o zachodzących zmianach klimatycznych, a z drugiej - proponować rozwiązania współczesnych problemów.

więcej

Największy salon motocyklowy w Europie projektu REFORM Architekt

Budynek o powierzchni 9000 m² zlokalizowany przy ulicy Puławskiej w Piasecznie to prawdziwa mekka dla motocyklistów! Największy w Europie salon motocyklowy dla grupy Liberty Motors został zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";