Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 8.08.2020 11:00


Projekt zespołu z Politechniki Krakowskiej z wyróżnieniem w konkursie Abu Dhabi Flamingo Center

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt zespołu z Politechniki Krakowskiej z wyróżnieniem w konkursie Abu Dhabi Flamingo Center

Centrum Obserwacji Flamingów to konkursowa koncepcja wyzwania projektowego na nowy obiekt w Abu Zabi autorstwa studentów z Politechniki Krakowskiej - Macieja Rodaka, Alicji Nowak i Yaroslava Panasevycha. Projekt zdobył uznanie międzynarodowego jury konkursowego otrzymując wyróżnienie honorowe.

Do rezerwatu przyrody Al Wathba Wetland w stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich, co roku zlatuje ponad cztery tysiące flamingów. Agencja Ochrony Środowiska Abu Zabi (EAD) nadzoruje ochronę tego specjalnego siedliska. Jedną z inicjatyw EAD był konkurs organizowany wspólnie z platformą Bee Breeders Architecture na projekt nowego ośrodka, który umożliwi podziwianie tych wyjątkowych, różowych ptaków. Zadanie polegało na opracowaniu projektu ośrodka Abu Dhabi Flamingo Visitor Center zgodnego z tamtejszym unikalnym środowiskiem.

— Spośród wielu poszlak, które przewinęły się w trakcie pracy konceptualnej, kamieniem milowym stał się powrót do - paradoksalnie - bogactwa pustynnego miejsca — mówią autorzy projektu. — Analiza form przestrzennych wydm, typowych dla tych rejonów, a także późniejsze zestawienie ich ze sobą w uproszczonej formie, zbliżyły nas do ostatecznej koncepcji – wznoszących się i opadających narożników spiętych wewnątrz spiralną rampą – harmonizującą przeciwstawne fragmenty obiektu, podporządkowując je wspólnemu celowi.

Wzrok przyciąga przede wszystkim oryginalna bryła budynku, która "wyrasta" pośród pustynnego krajobrazu. Autorom koncepcji udało się stworzyć oryginalną i nowoczesną propozycję obiektu, który idealnie współgra z lokalną fauną i florą. Ważną częścią jest dwupoziomowy taras widokowy - usytuowany wewnątrz oraz na dachu. Na uwagę zasługuje również wnętrze obiektu i zastosowane w nim rozwiązania. Autorzy projektu uwzględnili również idee zrównoważonego budownictwa wykorzystując w swojej koncepcji m.in. panele fotowoltaiczne. Szczegóły na planszach poniżej.



Opis autorski:

Projekt Centrum Obserwacji Flamingów (Flamingo Visitor Center) bazuje na koncepcji spiralnej ścieżki, prowadzącej zwiedzających od pustynnej strony terenu, poprzez wnętrze budynku, aż do finalnego punktu wędrówki – dwupoziomowego tarasu widokowego (wewnątrz oraz na dachu), otwierającego się na rozległe rozlewisko, kontrastujące z monotonią okolicy i będące naturalnym środowiskiem flamingów.

Naprzemienne wznoszenie się i opadanie formy obiektu pozwala na harmonijne zespolenie z otoczeniem, co odpowiada na potrzebę zespolenia architektury z naturalnym środowiskiem, w którym tak dostojne ptaki mogą być obserwowane. 

Główne wejście jest obniżone względem poziomu terenu, co wywołuje u użytkowników wrażenia „skradania się”, którzy następnie, przez wznoszącą się rampę, docierają do miejsca eksponowanego, zachwycającego miejscowym krajobrazem oraz występującymi w nim zwierzętami.



Sam budynek podzielony jest na kilka charakterystycznych części. Opadająca rampa wejściowa prowadzi do subtelnie oświetlonego holu wejściowego, z którego zwiedzający mogą przejść do sali warsztatowych bądź części ekspozycyjnej, która – osadzona na planie okręg i ze świetlikiem u szczytu – wyróżnia się na tle innych pomieszczeń dzięki naturalnej poświacie padającej z góry. Z holu głównego można bezpośrednio udać się spiralną rampą na wyższą kondygnację, gdzie w kawiarni z widokiem na okolicę można cieszyć się naturą Rezerwatu. Z tego poziomu rampa prowadzi wyżej, do kulminacyjnego punktu – tarasu na dachu projektowanego obiektu.



Informacje o projekcie: 
Projekt: Centrum Obserwacji Flamingów
Autorzy: Alicja Nowak, Maciej Rodak, Yaroslav Panasevych
Nagrody: Wyróżnienie w konkursie ABU DHABI FLAMINGO VISITOR CENTER



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Oryginalny wlot do tunelu Wenming East - projekt Penda China

W 2020 roku w Chinach opracowano plan generalny mający na celu wsparcie budowy portu w Hainan. Jednym z projektów w ramach planu był oddano niedawny podziemny tunel, który przebiega pod rzeką Nandu. Autorem projektu oryginalnych wlotów do tunelu jest pracownia Penda China.

więcej

Z głową w chmurach… Apartament na dachu Warszawy

Położony na 50. piętrze wieżowca Złota 44 apartament, powstał z myślą o potrzebach inwestorów kochających podróże i dynamiczny styl życia. Projekt powierzono architekt Annie Koszeli. Przestrzeń miała być odważna i nieoczywista, korespondować z widokiem na Warszawę, a nie dominować nad nim. Architektka stworzyła miejsce, w którym można odpocząć po intensywnym dniu, jednocześnie wciąż czując rytm miasta.

więcej

Funkcjonalna łazienka z charakterem

Łazienka to jedno z takich pomieszczeń, które musi być doskonale dopasowane do rytmu życia, przyzwyczajeń i upodobań domowników. Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna i praktyczna łazienka pomoże z energią rozpocząć nowy dzień oraz umożliwi oddanie się błogiemu relaksowi w wolnej chwili.

więcej

Wyniki konkursu Sanctoreum

Zakończył się międzynarodowy konkurs na projekt mieszkań dla osady górniczej w RPA. Poniżej prezentujemy zwycięskie koncepcje. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył projekt pt. "Ridges" autorstwa Miguela Veillette. Przyznano również trzy nagrody redakcji.

więcej

Antarktyczna latarnia morska spod kreski Kuryłowicz & Associates

Latarnie morskie należą do jednych z ciekawszych architektonicznie obiektów, biorąc pod uwagę nie tylko ważną funkcję bezpieczeństwa, ale często także ich nietypowe lokalizacje. Za taki szczególny projekt latarni, wchodzącej w skład kompleksu Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, odpowiada warszawska pracownia Kuryłowicz & Associates.

więcej

Kaszubskie ZEN – projekt modeko.studio

Pragniecie się wyciszyć, odetchnąć, odzyskać równowagę? Zapraszamy do cudownie harmonijnego wnętrza domu na Kaszubach projektu pracowni modeko.studio. Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się tu z europejskim designem i oszałamiającą przyrodą północnej Polski.

więcej

Budynek Archiwum Tonglu - projekt BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Układ obiektu pozwolił na stworzenie budynku dobrze wykorzystującego naturalne oświetlenie i wentylację, a wewnętrzny dziedziniec może pełnić funkcję prywatnej lub publicznej strefy. Elewację pokryto pionowymi ekranami zapobiegającymi niepożądanemu wzrostowi temperatury.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";