Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 1.12.2020 11:10


Niezwykła renowacja Sisan Hupao 1934

Przeglądaj zdjęcia ->
Niezwykła renowacja Sisan Hupao 1934

Zabytkowa willa Sisan Hupao w Chinach po wielu latach doczekała się gruntownej renowacji. Efekty pracy SYY DECORATION DESIGN i YA Design Studio robią duże wrażenie. Odświeżony budynek zyskał nowy wygląd przy jednoczesnym zachowaniu swojego unikatowego charakteru.

Historia willi sięga połowy lat 30. ubiegłego wieku, kiedy to w 1934 roku wikariusz kościoła katolickiego zakupił grunty przylegające do źródła Hupao leżącego na dzisiejszych terenach prowincji Zhejiang w Chinach. Niedługo po tym wzniesiono tam budynek, który dziś ma status zabytkowy. Niezamieszkała willa zaczęła podupadać i niszczeć, aż do 2016 roku, gdy podjęto się jej renowacji, w wyniku której zabytkowa willa została przemieniona w nowoczesny hotel.

Willę wyróżnia ceglany mur połączony z drewnianą konstrukcją, a uzupełniają ją widoczne elementy ze stali konstrukcyjnej i szkło. Projektanci zachowali oryginalną elewację w nienaruszonym stanie, a dzięki rozbudowie i powiększeniu budynku o taras - willę oplata bluszcz bostoński i kwitnące na czerwono wiciokrzewy.

We wnętrzu postawiono na klasykę i ciepłe materiały takie jak bambus i jasne drewno. Masywne meble idealnie komponują się ze stonowanymi barwami, a całość uzupełniają rustykalne dodatki nadając pomieszczeniom relaksacyjnego i spokojnego charakteru.


A autorach projektu:

Xie Ke 
Współzałożyciel i właściciel pracowni SYY (Shang Yi Yang) DECORATION DESIGN. Ukończył Sichuan Fine Arts Institute. Projektuje od 25 lat.

Wang Chi
Architekt, inżynier. Założycielka YA Design Studio.

Zhi Hongxin 
Współzałożyciel i dyrektor pracowni SYY (Shang Yi Yang) DECORATION DESIGN. Ukończył projektowanie wnętrz na Uniwersytecie Chongqing. Zajmuje się designem od 22 lat.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Sisan Hupao 1934 (znany również jako'Sisan')
Lokalizacja:  Huyu Road, Xihu District, Hangzhou, Prowincja Zhejiang, Chiny.

Rok ukończenia: 2020
Powierzchnia projektu: 4200 mkw.
Powierzchnia użytkowa: 1800 mkw.
Wnętrze: 1630 mkw.

Projekt wnętrza: Ya Design - Wang Chi, Bao Yixin, Jiang Xian, Shen Linzhen
Główni projektanci: Xie Ke, Zhi Hongxin
Zespół projektowy: Wang Chi, Zheng Yajia, Hong Hong, Wu Siyu, Bao Yixin, Jiang Xian, Shen Linben
Structural engineer: Yang Ye, Luo Zhuomao
FF&E design team: SYY DECORATION DESIGN - Xie Ke, Zhi Hongxin, Zheng Yajia, Hong Hong Hong, Wu Siyu
MEP consultant: Liu Hu
Oświetlenie: Zhu Lidong

Koszt: 30 mln. RMB

Zdjęcia: © Tantan Lei 
Vide:  © DD & Xiang Shucheng




































Wang Chi

Xie Ke

Zhi Hong Xin



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Oryginalny wlot do tunelu Wenming East - projekt Penda China

W 2020 roku w Chinach opracowano plan generalny mający na celu wsparcie budowy portu w Hainan. Jednym z projektów w ramach planu był oddano niedawny podziemny tunel, który przebiega pod rzeką Nandu. Autorem projektu oryginalnych wlotów do tunelu jest pracownia Penda China.

więcej

Z głową w chmurach… Apartament na dachu Warszawy

Położony na 50. piętrze wieżowca Złota 44 apartament, powstał z myślą o potrzebach inwestorów kochających podróże i dynamiczny styl życia. Projekt powierzono architekt Annie Koszeli. Przestrzeń miała być odważna i nieoczywista, korespondować z widokiem na Warszawę, a nie dominować nad nim. Architektka stworzyła miejsce, w którym można odpocząć po intensywnym dniu, jednocześnie wciąż czując rytm miasta.

więcej

Funkcjonalna łazienka z charakterem

Łazienka to jedno z takich pomieszczeń, które musi być doskonale dopasowane do rytmu życia, przyzwyczajeń i upodobań domowników. Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna i praktyczna łazienka pomoże z energią rozpocząć nowy dzień oraz umożliwi oddanie się błogiemu relaksowi w wolnej chwili.

więcej

Wyniki konkursu Sanctoreum

Zakończył się międzynarodowy konkurs na projekt mieszkań dla osady górniczej w RPA. Poniżej prezentujemy zwycięskie koncepcje. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył projekt pt. "Ridges" autorstwa Miguela Veillette. Przyznano również trzy nagrody redakcji.

więcej

Antarktyczna latarnia morska spod kreski Kuryłowicz & Associates

Latarnie morskie należą do jednych z ciekawszych architektonicznie obiektów, biorąc pod uwagę nie tylko ważną funkcję bezpieczeństwa, ale często także ich nietypowe lokalizacje. Za taki szczególny projekt latarni, wchodzącej w skład kompleksu Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, odpowiada warszawska pracownia Kuryłowicz & Associates.

więcej

Kaszubskie ZEN – projekt modeko.studio

Pragniecie się wyciszyć, odetchnąć, odzyskać równowagę? Zapraszamy do cudownie harmonijnego wnętrza domu na Kaszubach projektu pracowni modeko.studio. Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się tu z europejskim designem i oszałamiającą przyrodą północnej Polski.

więcej

Budynek Archiwum Tonglu - projekt BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Układ obiektu pozwolił na stworzenie budynku dobrze wykorzystującego naturalne oświetlenie i wentylację, a wewnętrzny dziedziniec może pełnić funkcję prywatnej lub publicznej strefy. Elewację pokryto pionowymi ekranami zapobiegającymi niepożądanemu wzrostowi temperatury.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";