Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 11.02.2021 08:00


Siedlisko na brzegu jeziora

Przeglądaj zdjęcia ->
Siedlisko na brzegu jeziora

Dom płynnie przechodzący w taflę jeziora, otoczone lasem, z południową ekspozycją brzmi jak spełnienie marzeń wszystkich, którzy cenią bliskość natury. Właśnie tak prezentuje się najnowszy projekt pracowni Studio. O.: nowoczesne siedlisko, którego największym atutem jest kojący widok rozciągający się z każdego z wnętrz.  

Projektując dom nad samą taflą wody, Aga Kobus i Grzegorz Goworek uczynili z jeziora i otaczającego go krajobrazu integralną część konceptu. Naturę wokół pozostawili nietkniętą, w jej czystej, dzikiej, niezmienionej ręką człowieka formie. Woda, drzewa, pejzaż i bryła budynku stały się jednym organizmem, zaczęły oddychać w tym samym rytmie, a dom dosłownie stopił się z jeziorem. Dzięki przeszkleniu całej południowej elewacji to, wnętrze i zewnętrze stały się jednością



Dom wtopiony w naturę

Głównym budulcem domu są kamień i drewno - oba będące doskonałymi wytworami natury. Jako materiał elewacyjny architekci zastosowali prawdziwy wapień polski o ciepłej kremowej barwie, który zestawiliśmy z czarną deską z palonego drewna modrzewiowego. Bryła jest prosta i szlachetna, nie konkuruje z otaczającym ją krajobrazem. Jej ozdobą są schody z modernistyczną balustradą, prowadzące na taras widokowy na dachu. 



Oswojony minimalizm

Wnętrza subtelnie nawiązują do japońskiego minimalizmu, stanowią jego swobodną interpretację. Dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom, wnętrza mają nieograniczony dostęp do naturalnego światła. Pomieszczenia są utrzymane w naturalnych, jasnych kolorach, przełamanych ciemnym akcentem w postaci czarnej deski - tej samej, która pojawiła się na elewacji. Rytm kolorystyczny jest harmonijny, materiały naturalne: drewno dębowe na ścianach i podłodze, deska dębowa na suficie, stół wykończony fornirem dębowym, len i bawełna w zasłonach i tkaninach obiciowych. Dominują tu obłe, biomorficzne kształty o miękkich liniach i zaokrąglonych krawędziach. 



Zabawa w chowanego

Siedlisko jest pozbawione podziałów. Przestronną strefę dzienną tworzy strefa wypoczynkowa z sofami o fantazyjnych, obłych kształtach z widokiem na jezioro i las na jego przeciwległym brzegu. Ta część zdaje się zlewać z taflą wody, szczególnie, gdy nie ma fal. Kuchnia jest niemal niewidoczna, tworzy ją aneks z minimalistyczną zabudową oraz wyspa z blatem roboczym. Miejscem spotkań jest duży jadalniany stół, nad którym zawieszono dekoracyjne lampy wyplatane z drewnianych pasków. Sypialnia została ukryta za przesuwnymi drzwiami. Przytulności nadaje tu naturalne drewno, którym wyłożono ściany i sufit. Na środku pomieszczenia znalazło się komfortowe łóżko, które stanowi jedyny mebel w tym wnętrzu. Przeszklona południowa ściana zapewnia kojący widok na jezioro. Można go podziwiać także podczas kąpieli. Tuż obok sypialni znajduje się oszklona łazienka, z drzwiami prowadzącymi na zewnątrz. 

o projekcie:
powierzchnia: 250 m2
marki: B&B Italia, Otylight, Flos, Poliform

Pinterest: pl.pinterest.com

Studio.O. to pracownia, w której powstają projekty budynków, wnętrz i krajobrazów, w których mieszka człowiek. Stworzone, by doświadczać przestrzeni w pełni, być w niezakłóconym kontakcie z naturą i samym sobą.
















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu Architect of the Year Awards 2020

Zakończył się międzynarodowy konkurs Architect of the Year Awards 2020. Wśród jego laureatów znalazły się pracownie takie jak: Foster + Partners, Arrowstreet Inc., Bushman Dreyfus Architects, ADHOC Architectes, Aedifica, noa* network of architecture, Venture Architecture, LHA Architectural Design , DNA Barcelona Architects, Studio Joseph, Lars Gitz Architects, UArchitects, HADVD Arquitectos i wiele innych.

więcej

Konkurs na koncepcję biblioteki i przedszkola w Józefowie rozstrzygnięty

Józefów, graniczące z Warszawą miasto w powiecie otwockim wyłoniło właśnie zwycięzcę konkursu na opracowanie koncepcji architektonicznej nowej siedziby biblioteki i przedszkola. I miejsce zdobyła warszawska pracownia architektoniczna Regio.

więcej

Projekt: Ogród, który leczy

Architekci bez granic (OW SARP), pracownia Tremend pracuje nad ogrodem, przeznaczonym do zabawy, edukacji oraz terapii, który jednocześnie będzie miejscem spotkań i przykładem zrównoważonej architektury. Projekt powstaje dla Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.

więcej

Futurystyczne bryły domów inspirowane otoczeniem

Trendy w projektowaniu tyczą się nie tylko mody, czy wnętrz, ale też domów. Przez lata modne były modernistyczne kostki, dziś do łask powracają dwuspadowe dachy. Jednak to nie moda, czy trendy mają wpływ na to, jakie projekty tworzy architekt Marcin Tomaszewski z REFORM Architekt a obserwacje. Z tych obserwacji otoczenia powstają niezwykle ciekawe formy, bryły niczym rzeźby. Architekt w swoich projektach udowadnia, że najlepszą inspiracją jest otoczenie.

więcej

Niecodzienne wnętrze "Brilliant Prospect"

Inspiracją dla projektu był chiński brokat - ozdobna, ręcznie wyszywana tkanina. Podobnie jak w wyplatanych wzorach na brokacie, przestrzeń we wnętrzu nakreślają sinusoidalne krzywizny tworząc oryginalne kształty i formy. Całość utrzymana jest w piaskowej, stonowanej kolorystyce. Oryginalne, okrągłe elementy ścian i zdobień łączą się z utrzymanymi w podobnej stylistyce meblami i oświetleniem.

więcej

Szarmancki. Nastrojowy penthouse projektu KANDO ARCHITECTS

Męski. Wyrazisty. Dojrzały mimo młodej metryki. Z pozoru chłodny, a nawet nieco surowy, przy głębszym poznaniu okazuje się niezwykle ciepły i subtelny. Jest też bardzo czuły na dotyk – jeden gest wystarczy, by ukryte w jego wnętrzu funkcje ułatwiały i uprzyjemniały życie gospodarza oraz jego gości. Apartament z wyjściem na taras na dachu, dzieło pracowni KANDO ARCHITECTS, został starannie dopasowany do ściśle sprecyzowanych potrzeb inwestora. Zachwyca szlachetnością powściągliwych form oraz naturalnych materiałów, urzeka niewymuszonym luksusem, zadziwia rozwiązaniami przekładającymi się na najwyższy poziom komfortu.

więcej

Nowe Kolibki, czyli slow life w wielkim mieście

Inwestycja powstaje na skraju Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, na granicy Sopotu i dzielnicy Gdynia-Orłowo, zaledwie 800 metrów od piaszczystej plaży. To właśnie jej malownicze otoczenie stało się największym źródłem inspiracji dla autorów projektu – architektów z sopockiej pracowni Roark Studio.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";