Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 22.03.2021 08:00


Luksusowy salon optyczny odbudowany po niszczycielskim pożarze

Przeglądaj zdjęcia ->
Luksusowy salon optyczny odbudowany po niszczycielskim pożarze

Architekci z WindsorPatania Architects pomagają wskrzesić luksusowy salon optyczny po niszczycielskim pożarze. Zespół  ekspertów pomógł ukończyć znaczącą przebudowę oddziału firmy Taank Optometrists  przy Mill Road w Cambridge, ze sklepem prezentującym swój nowy wygląd w lutym tego roku.  

Prace nad nieruchomością, która została zdziesiątkowana podczas wielkiego pożaru w lipcu 2019 r., zostały zakończone w rekordowym czasie dzięki szczegółowym planom architektonicznym i innowacyjnemu rozwiązaniu oszczędzającemu przestrzeń, opracowanemu przez lokalną firmę WindsorPatania.  

Przed


WindsorPatania, która zajmuje się autorskimi projektami mieszkaniowymi, handlowymi i wielofunkcyjnymi na terenie całej Wielkiej Brytanii, stworzyła projekt, który pozwala klientowi na prywatną przestrzeń zewnętrzną i przestronne wnętrza, przy jednoczesnym przestrzeganiu surowych przepisów przeciwpożarowych.

Pierwotny budynek, będący częścią Mill Road Conservation Area, który został nieodwracalnie zniszczony latem 2019 roku. W wyniku pożaru uderzającego w kilka firm na ulicy, składał się z salonu optycznego na parterze, pierwszym i drugim piętrze budynku oraz oddzielnego mieszkania na tyłach pierwszego piętra. Budynek był częścią rodzinnej historii klienta od ponad 100 lat, dlatego zespołowi zależało na tym, aby przy odbudowie uszanowano to historyczne i emocjonalne przywiązanie.

Zespół WindsorPatania zainterweniował przed fazą regulacji budowlanych, natychmiast zauważając, że na miejscu nie było żadnej strategii bezpieczeństwa pożarowego, co doprowadziło do całkowitego przeprojektowania projektu.

Każde pomieszczenie
w mieszkaniu, łącznie z sypialnią, kuchnią i salonem, a także dwupiętrowy salon optyczny, potrzebowało wyraźnych dróg ewakuacyjnych. Jednocześnie klientowi zależało na zachowaniu jak największej ilości otwartej przestrzeni, więc zespół WindsorPatania musiał pracować co do milimetra, aby zapewnić efektywne wykorzystanie każdego fragmentu przestrzeni.










Zespół kierowany przez Dyrektora Architektonicznego Giovanniego PatanięArchitekta Robertę Sannę stworzył zupełnie nową koncepcję, która obejmowała usunięcie metalowych schodów na zewnątrz i włączenie korytarza i rampy, które były przystosowane do celów ewakuacji. Wszystkie wymagania projektu są wysokiej klasy, oferując nowoczesne, ekologiczne i luksusowe przestrzenie zarówno dla najemcy, jak i detalisty.

Fasada frontowa została odrestaurowana, aby zachować jak najwięcej cech z jej epoki, zgodnie z sąsiednimi budynkami wzdłuż Mill Road. Z tyłu budynku zespół był w stanie wykazać się większą kreatywnością, zachowując oryginalne cechy budynku, jednocześnie dodając do projektu nowoczesny element.

Członkowie zespołu WindsorPatania pracowali bez przerwy, aby zakończyć projekt w rekordowym czasie, ze wszystkimi zezwoleniami i projektami przedłożonymi zaledwie cztery miesiące po wprowadzeniu zespołu do projektu. Krótki czas realizacji i dbałość o szczegóły sprawiły, że przetargi z lokalnymi firmami budowlanymi rozpoczęły się wczesnym latem 2020 r., a prace budowlane rozpoczęły się pod koniec września.
 


Zespołowi Taank Optometrists zależało na ponownym otwarciu tak szybko, jak to możliwe, biorąc pod uwagę potencjalny wpływ na doświadczenia klientów i sprzedaż, i tak, sklep ponownie otworzył swoje drzwi 8 lutego.

William Mayes, Dyrektor Layrd Design, działał jako kierownik projektu i projektant wnętrz. – Byliśmy bardzo zadowoleni z wyniku przeprojektowania” – powiedział. – Klient oferuje wysokiej klasy usługi i potrzebował wnętrz oraz całego projektu budynku, odzwierciedlających to. Chcieliśmy, aby efekt końcowy był luksusowym, ale przystępnym i wygodnym miejscem.

Osiągnęliśmy to dzięki niestandardowym detalom, takim jak dodanie baru kawowego z wysokimi stołkami, aby klienci mogli delektować się drinkiem, czekając na wizytę lub podczas dopasowywania nowych oprawek. Uwzględniliśmy również nowy obszar regulacji oprawek wraz z warsztatem –.







Roberta Sanna
, starszy Asystent Architektoniczny i główny projektant projektu, powiedziała: – To było kilka bardzo intensywnych miesięcy, wyzwań, ale niezwykle satysfakcjonujących. W przypadku budynku, który ma ponad 100 lat, trzeba było wziąć pod uwagę wiele ograniczeń dotyczących wielkości. –

– Przeszliśmy przez wiele różnych scenariuszy, aby spełnić  wymogi przepisów przeciwpożarowych, takich jak włączenie do planów tryskaczy lub zewnętrznych wyjść ewakuacyjnych, ale ostatecznie wymyśliliśmy kombinację rampy i korytarzy, która jest dość eleganckim, dostosowanym rozwiązaniem.–

Współzałożyciel WindsorPatania, Ryan Windsor, dodał: – Po walce co do centymetra o to, by konstrukcja była akceptowalna przez regulacje budowlane i przeciwpożarowe oraz spełnieniu wszystkich potrzeb klienta, jesteśmy zachwyceni, widząc ostateczny wynik – .


Dowiedz się więcej na www.windsorpatania.com.
info@windsorpatania.com


***
O firmie WindsorPatania Architects



Ryan Windsor, Roberta Sanna, Giovanni Patani

WindsorPatania to wielokrotnie nagradzana firma architektoniczna, która wykorzystuje innowacje projektowe aby pozytywnie wpływać na życie ludzi i poprawić ich interakcję z otoczeniem. Zespół tworzy praktyczne projekty budynków, które wychodzą naprzeciw zmieniającym się wyzwaniom kulturowym, ekonomicznym i technologicznym. Wielokulturowy zespół ośmiu architektów, projektantów oraz konsultantów ds. planowania i inwestycji w nieruchomości - WindsorPatania kierowany jest przez Ryana Windsora i Giovanniego Patanię i posiada oddziały w Londynie, Cambridge i Liverpoolu. Projekty obejmują całą Wielką Brytanię, współpracując ze wszystkimi, od dużej skali deweloperów po inwestorów nieruchomości i klientów prywatnych, projektując pod kątem wyższej rentowności, z wysokiej jakości wynikami.





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom – Gdańsk Kowale

Realizacja domu w Gdańsku jest efektem kompleksowego projektu i aktywnego udziału przyszłych mieszkańców w całym procesie. Aranżacja wnętrz utrzymana została w nowoczesnym tonie z dużą uwagą na funkcjonalność poszczególnych przestrzeni. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe oraz dbałość o detale stolarskie sprawiły, że ponadczasowe, proste formy zyskały indywidualne wyróżniki i gwarancję trwałości.

więcej

Zrównoważony dom z sercem

Na warszawskim Ursynowie powstanie pierwszy w Polsce, wyjątkowy dom dla nastoletnich i usamodzielniających się matek i ich dzieci, podopiecznych fundacji „po Drugie”. Jego projekt przygotowała pro publico bono pracownia WXCA.

więcej

Złoto i kolory ziemi w luksusowym apartamencie

Apartament powstał dla rodziny o jasno sprecyzowanych oczekiwaniach. Przestrzeń miała być wyrafinowana, pełna elegancji i przykuwająca wzrok intrygującymi detalami. Projekt powierzono Magdalenie Miśkiewicz, która idealnie odpowiedziała na potrzeby inwestorów. W efekcie powstało wnętrze, które nikogo nie pozostawia obojętnym.

więcej

Niebanalna aranżacja kawalerki na wynajem

Warszawa to miasto pełne kontrastów, które nieustannie przyciąga turystów. Tętniące życiem Centrum, klimatyczne Stare Miasto, zabytki, miejsca kultury i wiele innych atrakcji czynią stolicę idealną destynacją na weekendowe wyjazdy. Z myślą o parach, które planują krótki pobyt w tym mieście, powstała komfortowa kawalerka zaprojektowana przez pracownię Decoroom.

więcej

Apartament wypełniony sztuką

Apartament w zabytkowej kamienicy w centrum Warszawy został odnowiony z dbałością o najmniejsze detale. Mimo że w czasie remontu mieszkania kamienica nie znajdowała się jeszcze w rejestrze zabytków, właścicielom i architektce zależało na uratowaniu i zachowaniu oryginalnych elementów i zdobień. Żmudne prace przeciągały się i trwały miesiącami, ale warto było czekać – choć nie brakuje tu współczesnych elementów, czuć ducha dawnych czasów.

więcej

Mid-century modern w Gdańsku - projekt Raca Architekci

Mieszkanie przy Parku Oliwskim w Gdańsku zaprojektowane przez pracownię Raca Architekci ma 66 m2, ale wyważone proporcje i ciekawe rozwiązania aranżacyjne sprawiają, że wydaje się być dużo większe. Na pierwszy rzut oka widać tu inspirację designem lat 50-tych i stylem mid-century, który zadomowił się w kuchni i w jadalni. Oryginalne, geometryczne kształty mebli korespondują z otwartą, nadającą oddechu przestrzenią, szlachetnymi materiałami i wyrafinowaną prostotą.

więcej

Drugie życie zabytkowej kamienicy w Warszawie

Mokotowska to jedna z najbardziej reprezentacyjnych ulic stolicy, która skupia projektantów, marki modowe oraz luksusowe lokale usługowe oraz zapewnia łatwy dostęp do centrum miasta. Właśnie tu, w jednej z najbardziej charakterystycznych warszawskich kamienic, powstaje inwestycja, która przywróci budynkowi dawny blask.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;