Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 12.04.2021 11:39


Dom – Gdańsk Kowale

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom – Gdańsk Kowale

Dom dla trzyosobowej rodziny w Gdańsku Kowalach wpisuje się w nurt nowoczesnej prostoty. Zorientowanie na praktyczność i uniwersalność nie przeszkodziło jednak temu, by we wnętrzach pojawiły się soczyste barwy i smakowite dodatki. A jeśli dodać do tego fakt, że w jednym z pomieszczeń znajduje się pracownia cukiernicza, to w efekcie otrzymujemy niebywale interesującą mieszankę.

W strefie wejściowej praktyczna, biała zabudowa stolarska tworzy tło dla wyrazistego siedziska w kolorze butelkowej zieleni. Przeszklone drzwi do części dziennej nie tylko pozwalają oku wędrować dalej, ale wpuszczają także światło dzienne do wiatrołapu. Od strony salonu drzwi zlicowane zostały ze ścianą, którą pokryto identycznym fornirem drewnianym.

Tuż obok znajduje się pracownia cukiernicza łącząca w sobie wizualną delikatność i niezbędne zaplecze techniczne. Odrębne i samowystarczalne pomieszczenie zostało wyposażone między innymi w specjalistyczną schładzarkę szokową. Urządzenie wspiera panią domu w tworzeniu cudów współczesnej sztuki cukierniczej. Mozaika ścienna zdobiąca powierzchnię między szafkami wprowadza do stonowanego pomieszczenia odrobinę szaleństwa, przypominając jednocześnie o jego smakowitej i kreacyjnej funkcji.

W toalecie uwagę zwracają detale: tapeta o strukturze tkaniny oraz frezowany front szafki pod umywalką. Niewielkie pomieszczenie celowo zostało wyposażone w lustro ścienne o dużej powierzchni, które wizualnie powiększa wnętrze i odbija światło.









Otwarta kuchnia i salon stanowią spójną całość, realizując założenie centrum życia rodzinnego. Intensywny, słoneczny odcień płytek pomiędzy szafkami kuchennymi koresponduje z oprawami oświetleniowymi nad blatem wyspy oraz z dekoracyjnymi tekstyliami w salonie. Żółte akcenty wybrzmiewają tym silniej dzięki tapicerowaniu krzeseł i sofy w kolorze głębokiego granatu. Klientom zależało na tym, aby we wnętrzu pojawiły się produkty polskich marek i tak też się stało. Jadalniane krzesła wyprodukowała firma Fameg, oświetlenie sufitowe to marka Chors, podłogę zdobi natomiast ręcznie tkany dywan Studia Elevaar.

Na półpiętrze ponownie pojawia się tapeta imitująca tkaninę. Połączenie czerwieni, granatu i czerni na kilkumetrowej ścianie sprawia niesamowite wrażenie. Kompozycję dopełniają konsekwentnie stosowane czarne detale: oprawy oświetleniowe oraz pochwyt balustrady.

















Sypialnia kontynuuje założenia estetyczne wprowadzone na parterze domu – ponadczasowość i prostotę form. Oczekiwania klientów względem praktycznych walorów projektu przejawiają się w zabudowie stolarskiej, która zapewnia pokaźną przestrzeń do przechowywania. Tymczasem sprytnie zastosowane lustro przy toaletce zaskakuje i wprowadza do wnętrza odrobinę optycznej gry.

Pokój nastoletniej córki został zaaranżowany tak, aby umożliwić jej dalsze rozwijanie pasji do tańca – stąd lustro pokrywające niemal całą powierzchnię ściany. Akwarelowy wzór na ścianie wraz z pionowymi detalami stolarskimi wprowadzają do wnętrza odrobinę dynamizmu, przełamując tym samym spokojną, pastelową kompozycję barw. Przysłowiową wisienką jest tu zaś imienny neon.

Łazienka na piętrze utrzymana została w gamie subtelności rozgrywającej się pomiędzy drewnianym fornirem frontów a kamiennym wzorem płytek ceramicznych. Podobnie jak na parterze, również tutaj fronty szafki zyskały pionowe frezy.









































Inwestor: prywatny
Typ: dom wolnostojący
Rok realizacji: 2021
Lokalizacja: Gdańsk Kowale
Status: zrealizowany
Powierzchnia: 150 m²
Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski
Zdjęcia: Klaudyna Karczewska | Tempore Flores
Projekt: Anna Lemanczyk / Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe www.kowalczyk-gajda.pl



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu na opracowanie koncepcji parku w dzielnicy Wilanów

Wyniki konkursu na opracowanie koncepcji parku w dzielnicy Wilanów

więcej

Wyniki konkursu Design that Educates Awards 2021 w kategorii Architektura

Zakończyła się tegoroczna edycja konkursu Design that Educates Awards 2021. Nagrodę główną w kategorii projekt architektoniczny otrzymała pracownia LUO studio za projekt biblioteki Zheshui. Prezentujemy wszystkie nagrodzone prace w kategorii Architektura.

więcej

W Szczyrku buduje się projekt apartamentowy spod kreski WXCA

Apartamenty XYZ to inwestycja butikowa - 30 apartamentów w standardzie hotelowym, ale z pełnym zapleczem usługowym. Budowa jest obecnie na etapie ukończenia drugiej kondygnacji w budynku Z. Powstaje tuż przy stacji Szczyrk Moutain Resort.

więcej

Aranżacja przestrzeni na świeżym powietrzu. Na co zwrócić uwagę?

Niezależnie od tego czy mieszkamy w dużym kompleksie wielorodzinnym, małym domu czy po prostu mieszkaniu z tarasem – wiosną wszyscy mamy wspólny cel – wyjść z czterech ścian i cieszyć się bliskością natury, słońcem i zielenią. Pamiętajmy jednak, że aranżacja przestrzeni „pod chmurką” w każdym z takich miejsc rządzi się nieco innymi prawami.

więcej

Zielone Centrum Pomocy Dzieciom – nowatorski projekt Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę rozpoczyna budowę Zielonego Centrum, które pojawi się na dziedzińcu funkcjonującego od 2017 roku Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie. Projekt stanowi nowatorskie przedsięwzięcie, które zakłada m.in. powstanie zielonej przestrzeni wspomagającej terapię dzieci krzywdzonych i wykorzystywanych seksualnie, przy zastosowaniu rozwiązań przyjaznych środowisku.

więcej

Wybrano najlepsze fasady Europy. Znamy laureatów Life Challenge 2021

22 kwietnia br. odbyła się długo wyczekiwana gala finałowa Life Challenge 2021. Z uwagi na utrzymujące się zagrożenie epidemiczne, ceremonia wręczenia nagród za najlepsze fasady w Europie odbyła się w dużo węższym niż zazwyczaj gronie, a wydarzenie było transmitowane online.

więcej

W Warszawie powstał pierwszy Dom Ronalda McDonalda

Na terenie kampusu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przy ulicy Księcia Trojdena 2B powstało wyjątkowe miejsce, w którym zamieszkają rodziny długo hospitalizowanych małych pacjentów Szpitala Pediatrycznego WUM. Dom będzie na wyciągnięcie ręki i w 100% bezpłatny.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;