Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 27.05.2021 07:30


Projekt Sky Yards Hotel - Domain Architects

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt Sky Yards Hotel - Domain Architects

Sky Yards Hotel to nowy ośrodek wypoczynkowy w hrabstwie Xiuwu w północno-zachodniej części prowincji Henan w Chinach.

W hotelu znajduje się 48 pokoi, restauracja, sala bankietowa, basen i podziemny parking. Przestrzeń wokół obiektu przeznaczono do zagospodarowania w późniejszej fazie. Bryła budynku oraz kształt ogrodzenia nawiązuje do pobliskiej góry Taihang, którą widać z okien hotelu.

Pokoje zaprojektowano w taki sposób, by do wnętrza wpuścić maksymalną ilość światła dziennego, a gościom zapewnić widok na piękny krajobraz jednocześnie "odcinając" ich od nieużytków i terenu budowy wokół hotelu. Taki efekt uzyskano poprzez podniesienie elewacji pełniącej jednocześnie rolę balkonu, co widać na zdjęciach poniżej. Architekci nazwali to modelem "pokój + mikrodziedziniec". Inspiracją dla takiego rozwiązania była chińska sztuka tworzenia ogrodów polegająca na ukrywaniu i odkrywaniu pejzażu.

Wnętrze utrzymano w minimalistycznym i nowoczesnym stylu. Elementem dominujący w pokojach dla gości jest drewno w jasnych barwach, które idealnie komponuje się z białym wykończeniem przestrzeni. Pozostałe pomieszczenia takie jak korytarze i recepcja zaprojektowano w ciemniejszej kolorystyce - w palecie barw wykorzystano odcienie szarości i beton.

Autorem projektu jest pracownia Domain Architects. Założycielem biura jest Xiaomeng Xu, który ukończył studia architektoniczne na Uniwersytecie Pensylwanii oraz na Uniwersytecie Columbia w Stanach Zjednoczonych.

- Uważamy, że "doświadczenie" jest rdzeniem wszystkich projektów i wierzymy, że każde miejsce ma swój potencjał. Odrzucając konwencjonalne modele, wciąż wracamy do pierwotnej natury miejsc, aby na nowo odkryć logikę i jakość przestrzeni - mówią architekci z pracowni Domain Architects.


Informacje o projekcie:
Nazwa projektu: Sky Yards Hotel
Pracownia projektowa: Domain Architects
Rok ukończenia: 2020
Powierzchnia: 4900 mkw.
Lokalizacja: Xiuwu County, Prowincja Henan, Chiny

Główny architekt: Xiaomeng Xu
Zespół projektowy: Xiaomeng Xu, Chun Wang
Projekt wnętrza: Xiaomeng Xu, Hannah Wang
Architektura krajobrazu: Xiaomeng Xu
Graphic Design: Xiaomeng Xu, Hannah Wang
Konsultacja techniczna: AND Office
Dokumentacja budowy: Henan Urban & Rural Design Institute
Wykonawca (konstrukcja): Local Team
Wykonawca (architektura i architektura krajobrazu): Henan Jutailong Decoration and Construction Co., Ltd.
Zdjęcia:  Chao Zhang














































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

"Mokradła miejskie" w Stalowej Woli - projekt pracowni LAX laboratory for architectural experiments

Projekt architektów Anny Grajper i Sebastiana Dobiesza z pracowni LAX laboratory for architectural experiments został wyróżniony w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Design Educates Awards 2021 w kategorii responsive design.

więcej

Oryginalna iluminacja - projekt Constellations

Constellations to oryginalna rzeźba, która jest połączeniem nowoczesnej konstrukcji z cyfrowym rzemiosłem. Futurystyczna struktura w nocy przemienia się w zaskakującą iluminację świetlną. Praca została nagrodzona Srebrną Nagrodą w tegorocznej edycji konkursu Design Educates Awards 2021: w kategorii Responsive Design.

więcej

Minimalizm z industrialną nutą w podwarszawskim Józefosławiu

W salonie architektka zdecydowała się na zastosowanie odważnych kolorystycznych akcentów w postaci kanap, krzeseł i poduszek dekoracyjnych, które ożywiają wnętrze. Atutem tego pomieszczenia są duże przeszklone drzwi i okna wychodzące na ogród, które nie tylko umożliwiają nieograniczony dostęp do naturalnego światła, ale także zacierają granicę między wnętrzem i przestrzenią zewnętrzną.

więcej

Wyniki konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2020

Znamy wyniki międzynarodowego konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2020! Do konkursu przesłano 678 projektów z ponad 30 krajów z całego świata. Prezentujemy pełną listę laureatów pierwszych miejsc we wszystkich kategoriach.

więcej

Eklektyzm, kolor i local touch: Holiday In Express w Warszawie

Mimo pandemii i związanych z nią problemów, na mapie Warszawy pojawiło się kilka nowych hoteli. Wśród nich Holiday In Express mieszczący się w The Warsaw Hub przy Rondzie Daszyńskiego. Jego wnętrza wyróżniają nawiązania do topografii miasta, eklektyczne połączenia oraz nieformalny klimat.

więcej

Nowy dworzec w centrum Bielska-Białej

Poznaliśmy wyniki konkursu studialnego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Przesiadkowego w Bielsku-Białej. Z nagrodzonych projektów wyłania się nowoczesna wizja dworca, umiejętnie łącząca podzielone dziś torami dwie części miasta.

więcej

Budynek świetlicy sportowej w Żabieńcu – wyróżnienie honorowe

Przedstawiamy projekt, który otrzymał wyróżnienie honorowe w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku świetlicy sportowej wraz z zagospodarowaniem terenu w Żabieńcu, gm. Piaseczno. Projekt został stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office) oraz Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Grzegorzem Traczem.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;