Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 31.05.2021 09:00


Nowy dworzec w centrum Bielska-Białej

Przeglądaj zdjęcia ->


Poznaliśmy wyniki konkursu studialnego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Przesiadkowego w Bielsku-Białej. Z nagrodzonych projektów wyłania się nowoczesna wizja dworca, umiejętnie łącząca podzielone dziś torami dwie części miasta.

Konkurs zorganizował bielski oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich na zlecenie urzędu miejskiego. Jego celem było wypracowanie najlepszych rozwiązań funkcjonalnych pod budowę w przyszłości nowoczesnego centrum komunikacyjno-przesiadkowego. Posłużą one do uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
Obszar wskazany w konkursie obejmował 30 hektarów wokół terenów kolejowych wraz z zabytkowym dworcem. Głównym wyzwaniem stojącym przed projektantami było wykreowanie nowej wizji miejsca, będącego częściowo poprzemysłowym fragmentem przedmieścia i terenów kolejowych wymagających rewitalizacji, a w części ważnym fragmentem centrum Bielska-Białej.

Potrzebny impuls inwestycyjny
Do konkursu zakwalifikowało się 51 uczestników. Ostatecznie trudne wymogi formalne spełniło 10 prac projektowych. - Konkurs był trudny - powiedziała podsumowując jego wyniki Małgorzata Pilinkiewicz, przewodnicząca Sądu Konkursowego, prezes Krajowej Rady Izby Architektów RP. - Należało bowiem zaprojektować nie tylko samo centrum przesiadkowe, ale również jego rozwiązania funkcjonalne i połączenie z miastem. Także z tą jego częścią, która potrzebuje nowego impulsu inwestycyjnego.

Laureaci konkursu
Wyniki konkursu ogłoszono 27 maja. Sąd Konkursowy postanowił nie przyznawać pierwszej nagrody. Ustanowiono dwie równorzędne drugie nagrody.


II nagroda – równorzędna (47.500 zł)

Uczestnicy:
  • Lobo-pracownia architektoniczna Michał Kościelny, Bielsko-Biała;
  • Martyna Kotulek, Bielsko-Biała;
  • Zuzanna Wojciech, Góra;
  • Aleksandra Targiel, Bielsko-Biała;
  • Jakub Jopek, Węgierska Górka.

Nowy dworzec w centrum Bielska-Białej



Uzasadnienie:
Za śmiałe i konsekwentne kształtowanie wyrazu architektonicznego układu kładek pieszo-rowerowych i zadaszeń identyfikujących elementy składowe centrum przesiadkowego oraz spajających wizualnie dwie części miasta rozdzielone terenami kolejowymi; za wskazanie kierunku zmian układu komunikacji kołowej, zmierzających do uspokojenia ruchu w ciągu ulic Warszawska, 3 Maja i utworzenia atrakcyjnej formy miejskiej alei oraz za przedstawienie nowych możliwości funkcjonalnych dla terenów kolejowych po dawnym dworcu towarowym.




II nagroda – równorzędna (47.500 zł)

Uczestnicy:

  • Michał Stangel i Tomasz Bradecki, Gliwice





Uzasadnienie: Za prawidłowe rozmieszczenie elementów centrum przesiadkowego, maksymalnie skracające przejścia piesze dla jego użytkowników; za prawidłowe powiązanie ciągami ruchu pieszego obu rozdzielonych terenami kolejowymi części miasta, z czytelne zaakcentowanymi strefami wejściowymi oraz za zdecydowanie zrealizowany zamiar skomasowania obsługi komunikacji autobusowej po wschodniej stronie torów kolejowych i jej dobre powiązanie z projektowaną ul. Nowopiekarską.




III nagroda
(15.000 zł)

Uczestnicy:
  • Jakub Botwina, Warszawa
  • Stanisław Botwina, Czechowice-Dziedzice.




Uzasadnienie: Za przemyślany i zdyscyplinowany układ funkcjonalny; za prawidłowe powiązanie elementów centrum przesiadkowego z układem komunikacyjnym i właściwe wykorzystanie ich miastotwórczej roli.




Wyróżnienie (5.000 zł)

Uczestnicy:
  • KJ Architekci Katarzyna Jucha, Michał Jania, Filip Łękawski s.c., Kraków
  • Sebastian Kulik, Bielsko-Biała.





Uzasadnienie: Za ciekawe rozwiązania architektoniczne współgrające z istniejącym, zabytkowym budynkiem dworca kolejowego i umiejętnie wkomponowane w panoramę miasta oraz za konsekwentne wprowadzenia zieleni na zadaszenia peronów i obiektów dworców autobusowych.



Wyróżnienie
(5.000 zł)

Uczestnicy:
  • KRYJAK – Biuro Projektów Marcin Kryjak, Tychy





Uzasadnienie: Za ukazanie możliwości poszukiwania alternatywnych rozwiązań dla centrum przesiadkowego lokalizowanego na południe od istniejącego dworca kolejowego, co pozwoliłoby na bardziej harmonijne powiązanie z historycznym centrum miasta.



Wielofunkcyjna strefa śródmiejska

Spełniły się nasze oczekiwaniamówi Maciej Zuber, prezes oddziału SARP w Bielsku-Białej.Dzięki zaufaniu, jakim obdarzyło nas miasto powierzając zadanie organizacji konkursu, powstała koncepcja zagospodarowania ważnego obszaru Bielska-Białej. Jesteśmy przekonani, że w przyszłości możliwe będzie przekształcenie tego miejsca w wielofunkcyjną strefę śródmiejską, zaś centrum przesiadkowe, jak i otaczający je obszar, pociągną za sobą rozwój całego miasta.

Władze miasta w jury reprezentował wiceprezydent Bielska-Białej Przemysław Kamiński. – Wypracowana w konkursie i późniejszej debacie wizja będzie nam przyświecać przy opracowaniu projektu architektonicznego dla miejsca, które ma integrować dworzec kolejowy z dworcem komunikacji dalekobieżnej a także Miejskim Zakładem Komunikacyjnym. Mam nadzieję, że w niedługim czasie, czyli już w obecnej perspektywie finansowej UE na lata 2021-2027 uda nam się zrealizować ten projekt. Z pewnością będziemy zachęcać mieszkańców do wspierania tej inicjatywydodaje wiceprezydent Kamiński.

Koszt inwestycji, czyli budowę węzła przesiadkowego wraz z powstaniem ul. Nowopiekarskiej miasto szacuje na ok. 400 mln zł.


Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję centrum przesiadkowego w Bielsku-Białej!

W najbliższym czasie planowana jest dyskusja ze wszystkimi uczestnikami konkursu. Więcej informacji o konkursie na stronie SARP Bielsko-Biała: www.bielsko.sarp.com.pl »



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

"Mokradła miejskie" w Stalowej Woli - projekt pracowni LAX laboratory for architectural experiments

Projekt architektów Anny Grajper i Sebastiana Dobiesza z pracowni LAX laboratory for architectural experiments został wyróżniony w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Design Educates Awards 2021 w kategorii responsive design.

więcej

Oryginalna iluminacja - projekt Constellations

Constellations to oryginalna rzeźba, która jest połączeniem nowoczesnej konstrukcji z cyfrowym rzemiosłem. Futurystyczna struktura w nocy przemienia się w zaskakującą iluminację świetlną. Praca została nagrodzona Srebrną Nagrodą w tegorocznej edycji konkursu Design Educates Awards 2021: w kategorii Responsive Design.

więcej

Minimalizm z industrialną nutą w podwarszawskim Józefosławiu

W salonie architektka zdecydowała się na zastosowanie odważnych kolorystycznych akcentów w postaci kanap, krzeseł i poduszek dekoracyjnych, które ożywiają wnętrze. Atutem tego pomieszczenia są duże przeszklone drzwi i okna wychodzące na ogród, które nie tylko umożliwiają nieograniczony dostęp do naturalnego światła, ale także zacierają granicę między wnętrzem i przestrzenią zewnętrzną.

więcej

Wyniki konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2020

Znamy wyniki międzynarodowego konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2020! Do konkursu przesłano 678 projektów z ponad 30 krajów z całego świata. Prezentujemy pełną listę laureatów pierwszych miejsc we wszystkich kategoriach.

więcej

Eklektyzm, kolor i local touch: Holiday In Express w Warszawie

Mimo pandemii i związanych z nią problemów, na mapie Warszawy pojawiło się kilka nowych hoteli. Wśród nich Holiday In Express mieszczący się w The Warsaw Hub przy Rondzie Daszyńskiego. Jego wnętrza wyróżniają nawiązania do topografii miasta, eklektyczne połączenia oraz nieformalny klimat.

więcej

Budynek świetlicy sportowej w Żabieńcu – wyróżnienie honorowe

Przedstawiamy projekt, który otrzymał wyróżnienie honorowe w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku świetlicy sportowej wraz z zagospodarowaniem terenu w Żabieńcu, gm. Piaseczno. Projekt został stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office) oraz Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Grzegorzem Traczem.

więcej

Dom jednorodzinny o awangardowej formie - projekt Marcina Wierzbickiego (Pracownia Osiem Pięć)

Elewacje zewnętrzne oraz wewnętrzne (te od strony dziedzińców) mocno kontrastują ze sobą, podkreślając charakter projektu. Zewnętrzne ściany są białe, minimalistyczne, bez zbędnych dodatków. Jej płaszczyzny są gładkie, niemal całkowicie pozbawione okien, pokazując tym samym budynek całkowicie autentyczny, surowy, oraz podkreślając jego niestandardową, geometryczną formę, nie próbując jej przykrywać ani przekrzykiwać.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;