Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 21.07.2021 08:30


Projekt The Central Ring Gallery

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt The Central Ring Gallery

12 lat temu, dyrektor generalny Central Ring Real Estate Group po odwiedzeniu biednych artystów ludowych w wiejskim obszarze prowincji An Hui skonstatował się z pracownią Studio A+. Widząc tak wiele wybitnych dzieł sztuki ułożonych wewnątrz skromnych rezydencji bez możliwości pokazania ich publiczności, postanowił zbudować galerię sztuki w nowej dzielnicy miejskiej w stolicy prowincji. Wyobraził sobie przestrzeń sztuki, gdzie artyści spotkają się z publicznością. Nowy obiekt miał promieniować swoją wyjątkową energią na okoliczne dzielnice i stać się obowiązkową atrakcją turystyczną.

Prace nad projektem zostały ukończone w 2008 roku. 10 lat później rozpoczęła się budowa, która została zakończona w lipcu 2019 roku.

Projekt rozpoczyna się od promenady, dzięki której goście mogą podziwiać i kontemplować sztukę i naturę, a sama Galeria nie jest odizolowanym obiektem. Wraz z otoczeniem staje się przyjaznym i integrującym miejscem publicznym. Obiekt usytuowany jest naprzeciwko popularnej ulicy handlowej. Galeria wyróżnia się przede wszystkim oryginalną elewacją z oknami w nieregularnych kształtach. Przed obiektem na trawniku ułożono płaskie rzeźby w ludzkiej skali ukazujących prawdziwych pracownikach budowlanych tego projektu.

Podróż wewnątrz budynku rozpoczyna się od wielkich schodów wejściowych, które prowadzą gości bezpośrednio do lobby i otwartej przestrzeni wielofunkcyjnej na drugim piętrze. Salon dla VIP-ów i sala konferencyjna przylegają bezpośrednio do otwartej przestrzeni. Na trzecim piętrze zlokalizowano dwie sale wystawowe - dużą i małą. 

Kolorystyka zewnętrzna utrzymana w bieli i kolorze ciemnoszarym pochodzi z lokalnego, tradycyjnego budownictwa w stylu 'Hui' (głównie czarny i biały). Kolory - różowy (kwiaty wiśni), żółty (kwiaty rzepaku) i zielony (młode liście) zostały zastosowane do wykończenia wnętrz, aby odzwierciedlić lokalny krajobraz w okresie wiosennym. Wnętrze sal wystawowych jest pomalowane na biało, aby zapewnić najlepszą jakość oświetlenia i najlepszą ekspozycję dzieł sztuki. Świeży i jasny zielony kolor jest zastosowany zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz wielkich schodów podkreślając oryginalny charakter obiektu. 

Autorem projektu jest pracownia STUDIO A+ założona przez architektkę Min Wang w 2007 roku. STUDIO A+ (ARCHITEKTURA + WNĘTRZE + KRAJOBRAZ + PRODUKT) to młody i energiczny zespół projektowy, którego celem jest dostarczanie innowacyjnych rozwiązań architektonicznych, architektury wnętrz, architektury krajobrazu, wzornictwa przemysłowego i produktowego dla klientów. Zgodnie z nazwą pracownia obejmuje obszary wielobranżowe, specjalizując się w wysokiej jakości kompleksowych rozwiązaniach projektowych.

Założycielką i dyrektorem projektowym Studio A+ jest Min Wang. Ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Minnesota (USA). College of Architecture and Landscape Architecture oraz Tsinghua University (Pekin). Min Wang jest laureatką wielu prestiżowych nagród z całego świata.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: The Central Ring Gallery
Biuro architektoniczne: Studio A+
Lokalizacja biura: Pekin, Chiny
Rok ukończenia: 2019.7
Powierzchnia obiektu: 16525 mkw.
Powierzchnia terenu: 30017 mkw.
Lokalizacja: Hefei city, Anhui province, China

Główna architekt: Min Wang
Zespół projektowy: Min Wang, Mei Ding, Hui Li, Wenwen Zhang, Chongshuo Wang , Xin Jing, Yuwei Wei

Status: Ukończony / wybudowany
Czas projektowania: 05-12 2008
Czas budowy: od 03.2018 do 07.2019

Współpraca: CCDI
Klient: An Hui Central Ring Real Estate Group
Koszt: 150 mln RMB

Zdjęcia: Chen Su, Fang Chun
























 Min Wang

 Studio A+























Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt The Mushroom - drewniany dom w środku lasu

The Mushroom to oryginalny projekt pracowni ZJJZ. Okrągły dom położony jest w lesie sosnowym w mieście Xin Yu City, w prowincji Jiangxi w Chinach. Relacja między naturą a architekturą stała się podstawową inspiracją i założeniem projektu.

więcej

Tétris przygotował nowe biuro dla Allianz Partners

Pracownicy Allianz Partners mogą już korzystać z przygotowanego z myślą o ich komforcie pracy biura w Parku Rozwoju przy ul. Konstruktorskiej w Warszawie. Spółce w procesie relokacji doradzała firma Cresa Polska. Projektem wnętrz zajmowało się Studio Quadra, a fit-outem Tétris.

więcej

Projekt pracowni MYP Design - Zhongzhou Peninsula City

Luksusowy charakter obiektu podkreślają wysokie sufity i duże, otwarte przestrzenie. W projekcie użyto takich materiałów jak czarna szczotkowana stal, marmur i kamień. Zastosowano również farbę teksturową, fornir i metalową siatkę. Inspiracją dla projektantów był również dekonstruktywizm, który widać m.in. w nakładaniu się struktur, materiałów i kolorów, które razem tworzą spójny klimat całego wnętrza.

więcej

Industrialna willa na warszawskiej Saskiej Kępie

Dom położony na pięknej działce z okazałymi, starymi drzewami był marzeniem Małgorzaty i Piotra. Nie chcieli jednak wyprowadzać się poza Warszawę, szukali więc odpowiedniego miejsca do mieszkania w „zielonych” dzielnicach miasta – na Żoliborzu, Mokotowie i Saskiej Kępie. Ta ostatnia okazała się strzałem w dziesiątkę. Gospodarze wraz z dwoma kotami – Rudą i Leonem – czują się tutaj wspaniale.

więcej

Kosmiczny klimat - Poly. FS. Skyline Garden

Poly. FS. Skyline Garden to nowe i niezwykle oryginalne centrum sprzedażowe w mieście Dongguan w prowincji Guangzhou w Chinach. Za projekt tego nietypowego wnętrza odpowiedzialna jest pracownia T.K. Chu Design.

więcej

Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny

Dom, którego wnętrza zaprojektowali architekci MIKOŁAJSKAstudio, składa się z dwóch połączonych ze sobą brył zwieńczonych dachami dwuspadowymi. Nietypowa forma miała duży wpływ nie tylko na układ funkcjonalny wnętrz, ale również na aranżację. Wysokie, skośne sufity wykończone drewnianymi panelami, to luźne nawiązanie od tradycyjnej stodoły o podobnej formie. Dębowe deski stały się bazą całego wystroju.

więcej

Zatrzymaj lato we wnętrzu: architekt radzi

Wakacyjna beztroska, żar lejący się z nieba i fale uderzające o brzeg – to z pewnością pierwsze skojarzenia związane z letnim klimatem. Z łatwością możemy wprowadzić taki klimat do naszego mieszkania bez przeprowadzania wielkiej metamorfozy.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;