Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 5.09.2021 10:30


Prawdziwa klasyka - projekt restauracji Ensue

Przeglądaj zdjęcia ->
Prawdziwa klasyka - projekt restauracji Ensue

Restauracja Enuse w Shenzhen to połączenie klasyki i wyrafinowanego stylu. Wszystkie elementy projektu dokładnie przemyślano, tak aby tworzyły niepowtarzalną przestrzeń. Autorem realizacji jest Chris Shao.

Na wejściu gości wita nastrojowy mural - ręcznie namalowana praca przez lokalnego artystę. Obraz przedstawia mglisty krajobraz. Uzupełnieniem scenerii jest efektowny żyrandol w formie kwiatów wykonany z polerowanego mosiądzu autorstwa Rosie Li Studio oraz kinkiety z końskim włosiem. Z kolei recepcję zaprojektowano w taki sposób, by jej elementy przypominały rogi jelenia.

- Odwiedziłem szefa kuchni Christophera Kostowa wiosną 2018 roku na jego farmie w St. Helena w Kalifornii. Podczas naszej wstępnej rozmowy dotyczącej briefingu projektowego dla restauracji Ensue, zapytał mnie "jaka jest twoja definicja luksusu?". Moja odpowiedź brzmiała, że we mnie największe poczucie luksusu wywołują emocje. Kostow wskazał wtedy na drzewo w swoim gospodarstwie i powiedział mi, że to jest jego luksus. Wtedy podjąłem decyzję, że w procesie projektowania jego restauracji wprowadzę do miejskiego krajobrazu Shenzhen bezpretensjonalny naturalizm - mówi o swoim projekcie architekt Chris Shao.

Wnętrze utrzymane jest w ciemnych, stonowanych barwach, które tworzą ciepłe i intymne otoczenie. Oryginalne akcenty wprowadzają element zabawy, a całość utrzymana jest w wyrafinowanym stylu. W projekcie dominuje klasyka uzupełnioną odniesieniami do natury.

Główna sala restauracji zaprojektowana została w naturalnej, szarej palecie kolorów. We wnętrzu zastosowano detale w postaci stolarki i paneli ściennych, tak aby stworzyć wyrafinowane pomieszczenie, które jest sercem i duszą całego projektu. Nie zabrakło tutaj również ciekawych akcentów świetlnych i luksusowych tekstyliów, które podkreślają charakter restauracji.

Architekci postanowili cofnąć istniejącą antresolę, tak żeby umożliwić dostęp światła dziennego do głównej sali.  W rezultacie bar i salon na piętrze posiada balkon, z którego można oglądać wnętrze obiektu i widok za oknem. Nad barem znajduje się ogromny, 7-metrowy szklany sufit, którego wysokość podkreślają pionowe panele szklane z wydłużonymi, liniowymi detalami.

Drugą salę restauracyjną zaprojektowano w trochę bardziej luźniejszym klimacie z większą ilością nowoczesnych akcentów. Umieszczono tu również duży,8-osobowy, okrągły stół. Z kolei na trzecim piętrze znajduje się "sekretny" obszar dla gości z przestrzenią do wydarzeń zamkniętych. Prywatne pokoje utrzymano w klasycznym i tradycyjnym stylu.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Ensue
Lokalizacja: Shenzhen, Chiny
Typ: projekt wnętrza

Główny architekt: Chris Shao
Zespół projektowy: Chris Shao Studio LLC
Lighting consultant: Isometric (Hong Kong) Lighting Design
Other consultants: KC Chan from Jia Group 

Zdjęcia: Common Studio: Lit Ma & Kelly Puleio Studio 











































 Chris Shao






Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Niezapomniane chwile nad Bałtykiem – Hotel Rezydent

Zanurzony w tętniącym życiu miasta sopocki Hotel Rezydent Sopot MGallery to miejsce, gdzie czas zdaje się płynąć wolniej. Historyczna secesyjna architektura nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Bogato zdobiona bryła mieści w swych wnętrzach przestrzeń pełną nieoczywistej elegancji

więcej

Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

więcej

Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory

Wyspa Spichrzów - historyczna część Gdańska, niegdyś odcinana na noc od miasta zwodzonymi mostami, by chronić zawartość znajdujących się na niej spichlerzy, dziś pełna uroku, wybudzona ponownie do życia po wojennych zniszczeniach. To tu, nad brzegiem Motławy, w jednej z kamieniczek kompleksu Deo Plaza, nawiązującego stylem do historycznych zabudowań bulwarów, znajduje się apartament zaprojektowany przez prof. ASP Jana Sikorę - architekta i właściciela studia Sikora Wnętrza Architektura.

więcej

Muzyczna przystań dla pary melomanów - projekt pracowni Jacek Tryc Wnętrza

Pokazywane dziś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze wielopiętrowego budynku na warszawskim Mokotowie, w kameralnej, cichej okolicy i otoczeniu zieleni. Apartament miał być wymarzonym miejscem do relaksu w towarzystwie dźwięków ulubionych artystów. Projekt wnętrza powierzono renomowanej pracowni Jacek Tryc Wnętrza.

więcej

Rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki.

więcej

Tradycja z akcentem - projekt LDH Architects

W Pekinie została otwarta niedawno nowa restauracja. Autorem projektu jest pracownia LDH Architects. W przeciwieństwie do innych popularnych restauracji, projekt La maison Xun opiera się na tradycyjnej architekturze chińskiej.

więcej

Morskie opowieści - Novotel Gdańsk Marina

Wnętrza przestrzeni wspólnych, utrzymane w stylu eklektycznym, są wyraziste, ale nie onieśmielają zbyt wyszukanym wystrojem, dzięki czemu każdy gość dobrze się w nich czuje – swobodnie, a jednak wyjątkowo. Zaaranżowana przez architektów z pracowni Tremend strefa wspólna obejmuje: m.in. lobby, bar Fish&Gin i salę konferencyjną.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;