Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 19.11.2021 10:05


Industrialny klimat przyprawiony nutą secesji w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar wyczarowany przez Jana Sikorę

Przeglądaj zdjęcia ->
Industrialny klimat przyprawiony nutą secesji w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar wyczarowany przez Jana Sikorę

W sercu Warszawy - na Alejach Jerozolimskich 93 powstało wyjątkowe miejsce dla wielbicieli ryb i owoców morza  - Seafood Station Restaurant & Oyster Bar. Wnętrza restauracji zaprojektował architekt Jan Sikora właściciel pracowni Sikora Wnętrza. Zainspirowany targami rybnymi z różnych zakątków świata stworzył przestrzeń, w której poza rozkoszą podniebienia można dostąpić prawdziwej uczty dla oczu i zmysłów.

Dwupiętrowe wnętrze restauracji zajmuje ponad 300 metrów powierzchni o wysokości 9 metrów, co sprawia niesamowite wrażenie przestrzeni, spotęgowane jeszcze dodatkowo przez sięgające do sufitu okna, a właściwie szklane ściany. Nie brakuje tu małych stolików dla dwojga, idealnych na randkę lub wypad z przyjaciółką, jak i wygodnych kanap na spotkania w większym gronie prywatnym lub biznesowym. 




Portowa surowość

Stylistyka wnętrza to odważna reinterpretacja stylu industrialnego połączonego z delikatnymi secesyjnymi cytatami. Masywne stalowe dwuteowniki, czy inne widoczne elementy konstrukcyjne antresoli stanowią poza funkcjonalnym, również element dekoracyjny. Widoczne instalacje elektryczne, jak również pozostałe, biegną w rurach pod sufitem pozostawione w surowym loftowym klimacie. Industrialnego charakteru nadają również metalowe schody na piętro wraz z balustradą z siatki, jak w amerykańskich fabrykach. Oryginalne oświetlenie baru wykonane z długich rur o okrągłym przekroju, niczym organy oliwskie okalają barowy kontuar zwisając z sufitu.




Białe, kwadratowe płytki na podłodze i niektórych ścianach, to proste nawiązanie do hal sprzedażowych targów rybnych. Nawet długie drewniane stoły, niczym lady, rozciągają się zapraszając gości do wspólnego biesiadowania i rozkoszowania się świeżymi krabami.  Ustawione przy nich industrialne krzesła dają pozwolenie na swobodne jedzenie palcami, wszak tak skorupiaki smakują najlepiej. 





Secesyjna delikatność 

Surowość stali i industrialnego wyposażenia łagodzą elementy delikatne, finezyjne i miękkie, charakteryzujące się płynnymi liniami, napisami i motywami secesyjnymi. Tapicerowane kanapy w kolorze gołębiego błękitu nawiązują do koloru spokojnego morza. Ustawione przy nich marmurowe stoliki, niczym z francuskich kawiarni, wprowadzają elegancki klimat. Drewniane krzesła, o miękkich secesyjnych liniach, nadają paryskiego szyku. Całość uzupełniona została o sztukę: rzeźbione ryby, obrazy i autorskie elementy. Zawieszone na ścianach ozdoby przypominają ceramiczne talerze włoskiego malarza Piero Fornasetti, tylko zamiast twarzy pięknej śpiewaczki LAURY CAVALIERI widnieją na nich podobizny mieszkańców podwodnego świata. 

Zamiarem projektanta było połączenie dwóch różnych światów: rybnego, targowego i eleganckiego restauracyjnego, patrząc na efekt końcowy można śmiało powiedzieć, że doskonale mu się to udało.

- Warszawski Seafood Station to wnętrze oparte o mocne kontrasty. Z jednej strony to surowość portowych hal rybnych, a z drugiej elegancja francuskiej kawiarni. Szukałem równowagi między tymi dwoma światami, które z pozoru się nie stykają. Wyjątkiem są tutaj secesyjne portowe hale rybne, które widziałem np. w Manaus w Brazylii czy w Indiach: tam takie połączenie wydaje się być oczywiste i ciągle piękne. Ten lokal stanowi naszą wizytówkę w centrum Warszawy - mówi autor projektu Jan Sikora.




Ważną rolę kompozycyjną we wnętrzu Seafood Station Restaurant & Oyster Bar odgrywają także elementy drewniane - od pionowych niebieskich boazerii, przez wykończenie baru z orzecha amerykańskiego po poręcze metalowej balustrady. Drewno ociepla surowość stali, ale też nawiązuje do budowy statków i łodzi rybackich. 

Projekt realizowany był z pełnym pozwoleniem na budowę za które odpowiadał współpracujący z pracownią Sikora Wnętrza architekt Wojciech Augustyniak. 

Warszawska restauracja otwarta jest już od ponad miesiąca i przyciąga wielu gości, którzy zachwyceni wnętrzem chętnie dzielą się swoimi spostrzeżeniami, wypatrując najdrobniejsze, przemyślane szczegóły,  jak chociażby klamki w kształcie ośmiornic w łazienkach.

Więcej informacji na temat projektu: 









Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu na koncepcje przebudowy Placu Juliusza Kossaka

Wyniki konkurs SARP nr 1012, którego przedmiotem jest konkurs na koncepcję przebudowy placu Juliusza Kossaka z elementami studialnymi przebudowy terenów wokół Dworku Kossakówka oraz plant przy ul. Retoryka, dla Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie.

więcej

W industrialnym klimacie - Yeahka Office

Oryginalne wnętrze jest efektem renowacji trzech pięter budynku biurowego głównej siedziby głównej firmy Yeahka - o łącznej powierzchni 6000 m2. Renowacja rozpoczęła się od usunięcia wszystkich zbędnych okładzin i dekoracji, aby powrócić do oryginalnego stanu konstrukcji budynku. Projekt poszerzono o otwory w suficie i betonowych ścianach, tak by maksymalnie zwiększyć ilość naturalnego światła.

więcej

Znamy wyniki konkursu na Fasadę Roku 2021!

Fasada Roku 2021 powoli przechodzi do historii. Profesjonalne jury wyłoniło zwycięskie obiekty, rozstrzygając tym samym, komu w udziale przypadnie tytuł i nagroda w wysokości 10 000 zł, a także prawo do reprezentowania Polski w rywalizacji na poziomie międzynarodowym. Wcześniej swój ranking fasad stworzyli również internauci, oddając w tegorocznej edycji plebiscytu aż 240 tysięcy głosów! Poznajcie tegorocznych laureatów.

więcej

Wnętrze Topgolf od pracowni hcreates interior design

Lounge by Topgolf to nowe designerskie miejsce dla fanów minigolfa. Za projekt tego oryginalnego wnętrza odpowiada projektantka Hannah Churchill, założycielka pracowni hcreate. Topgolf jest z wiodącą firmą zajmującą się rozrywką sportową. Marka znana jest z zabawnych i wciągających miejsc łączących aktywną rozrywkę i dobre jedzenie.

więcej

Royal Tulip Warsaw Apartments

Projektanci zaproponowali, iż parter obiektu będzie stanowił swoistą mapę Warszawy. Zainspirowani wielkim planem dzielnicowym stolicy z lat dwudziestych zeszłego wieku, nawiązali do jego kształtu i rozmieszczenia dzielnic. W częściach wspólnych zatem można odnaleźć analogie do takich części miasta jak Wola, Śródmieście czy Żoliborz.

więcej

German Design Awards 2022 dla BXB

Okrzyknięty niedawno najpiękniejszym domem świata przez Global Architecture Design Awards, a dziś nagrodzony w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów projektowych na świecie German Design Awards budynek to dzieło polskiego architekta - Bogusława Barnasia.

więcej

Minimalizm z nowoczesnym twistem. Eleganckie mieszkanie dla pary

Urządzone z niezwykła starannością i dbałością o detale mieszkanie dla pary położone jest w podwarszawskiej Białołęce. Wnętrze jest stonowane i eleganckie w wyrazie. To zasługa architektek z pracowni Decoroom, którym powierzono jego kompleksową realizację.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;