Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 19.11.2021 10:05


Industrialny klimat przyprawiony nutą secesji w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar wyczarowany przez Jana Sikorę

Przeglądaj zdjęcia ->
Industrialny klimat przyprawiony nutą secesji w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar wyczarowany przez Jana Sikorę

W sercu Warszawy - na Alejach Jerozolimskich 93 powstało wyjątkowe miejsce dla wielbicieli ryb i owoców morza  - Seafood Station Restaurant & Oyster Bar. Wnętrza restauracji zaprojektował architekt Jan Sikora właściciel pracowni Sikora Wnętrza. Zainspirowany targami rybnymi z różnych zakątków świata stworzył przestrzeń, w której poza rozkoszą podniebienia można dostąpić prawdziwej uczty dla oczu i zmysłów.

Dwupiętrowe wnętrze restauracji zajmuje ponad 300 metrów powierzchni o wysokości 9 metrów, co sprawia niesamowite wrażenie przestrzeni, spotęgowane jeszcze dodatkowo przez sięgające do sufitu okna, a właściwie szklane ściany. Nie brakuje tu małych stolików dla dwojga, idealnych na randkę lub wypad z przyjaciółką, jak i wygodnych kanap na spotkania w większym gronie prywatnym lub biznesowym. 




Portowa surowość

Stylistyka wnętrza to odważna reinterpretacja stylu industrialnego połączonego z delikatnymi secesyjnymi cytatami. Masywne stalowe dwuteowniki, czy inne widoczne elementy konstrukcyjne antresoli stanowią poza funkcjonalnym, również element dekoracyjny. Widoczne instalacje elektryczne, jak również pozostałe, biegną w rurach pod sufitem pozostawione w surowym loftowym klimacie. Industrialnego charakteru nadają również metalowe schody na piętro wraz z balustradą z siatki, jak w amerykańskich fabrykach. Oryginalne oświetlenie baru wykonane z długich rur o okrągłym przekroju, niczym organy oliwskie okalają barowy kontuar zwisając z sufitu.




Białe, kwadratowe płytki na podłodze i niektórych ścianach, to proste nawiązanie do hal sprzedażowych targów rybnych. Nawet długie drewniane stoły, niczym lady, rozciągają się zapraszając gości do wspólnego biesiadowania i rozkoszowania się świeżymi krabami.  Ustawione przy nich industrialne krzesła dają pozwolenie na swobodne jedzenie palcami, wszak tak skorupiaki smakują najlepiej. 





Secesyjna delikatność 

Surowość stali i industrialnego wyposażenia łagodzą elementy delikatne, finezyjne i miękkie, charakteryzujące się płynnymi liniami, napisami i motywami secesyjnymi. Tapicerowane kanapy w kolorze gołębiego błękitu nawiązują do koloru spokojnego morza. Ustawione przy nich marmurowe stoliki, niczym z francuskich kawiarni, wprowadzają elegancki klimat. Drewniane krzesła, o miękkich secesyjnych liniach, nadają paryskiego szyku. Całość uzupełniona została o sztukę: rzeźbione ryby, obrazy i autorskie elementy. Zawieszone na ścianach ozdoby przypominają ceramiczne talerze włoskiego malarza Piero Fornasetti, tylko zamiast twarzy pięknej śpiewaczki LAURY CAVALIERI widnieją na nich podobizny mieszkańców podwodnego świata. 

Zamiarem projektanta było połączenie dwóch różnych światów: rybnego, targowego i eleganckiego restauracyjnego, patrząc na efekt końcowy można śmiało powiedzieć, że doskonale mu się to udało.

- Warszawski Seafood Station to wnętrze oparte o mocne kontrasty. Z jednej strony to surowość portowych hal rybnych, a z drugiej elegancja francuskiej kawiarni. Szukałem równowagi między tymi dwoma światami, które z pozoru się nie stykają. Wyjątkiem są tutaj secesyjne portowe hale rybne, które widziałem np. w Manaus w Brazylii czy w Indiach: tam takie połączenie wydaje się być oczywiste i ciągle piękne. Ten lokal stanowi naszą wizytówkę w centrum Warszawy - mówi autor projektu Jan Sikora.




Ważną rolę kompozycyjną we wnętrzu Seafood Station Restaurant & Oyster Bar odgrywają także elementy drewniane - od pionowych niebieskich boazerii, przez wykończenie baru z orzecha amerykańskiego po poręcze metalowej balustrady. Drewno ociepla surowość stali, ale też nawiązuje do budowy statków i łodzi rybackich. 

Projekt realizowany był z pełnym pozwoleniem na budowę za które odpowiadał współpracujący z pracownią Sikora Wnętrza architekt Wojciech Augustyniak. 

Warszawska restauracja otwarta jest już od ponad miesiąca i przyciąga wielu gości, którzy zachwyceni wnętrzem chętnie dzielą się swoimi spostrzeżeniami, wypatrując najdrobniejsze, przemyślane szczegóły,  jak chociażby klamki w kształcie ośmiornic w łazienkach.

Więcej informacji na temat projektu: 









Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt Inner Peace - piękna rezydencja w znanym wieżowcu

Wieża CCTV zaprojektowana przez Rema Koolhaasa oraz CITIC Tower zaprojektowana przez KPF to nowe symbole stolicy Chin - Pekinu, jednej z największych światowych metropolii. Aranżacja Inner Peace 108 jest najnowszym i ostatnim luksusowym projektem nieruchomości w wieżowcu CBD.

więcej

Oryginalny projekt modułowych mieszkań w dystopijnej wizji przyszłości

Projekt jest odpowiedzią na tegoroczną edycję konkursu ACA's International Design Competition organizowaną przez ADITYA College of Architecture w Mumbaju. Temat tej edycji krył się pod hasłem Monadic Architecture, a proponowane rozwiązania miały charakteryzować się modularnością i łatwością przewożenia.

więcej

Ciekawe projekty wież widokowych - Kurgi Observation Tower

Kurgi to gospodarstwo zlokalizowane na terenach północnowłoskiego rezerwatu biosfery. Już wkrótce wzbogaci się ono o wieżę widokową, z której będzie można podziwiać malownicze widoki tego obszaru. Poniżej prezentujemy wyniki międzynarodowego konkursu "Kurgi Observation Tower".

więcej

Wyniki konkursu Spirala Community Home

Spirala Community Home to konkurs na projekt dla ekologicznej wioski. Obiekt obejmować będzie 20 budynków przeznaczonych dla osób szukających kontaktu z naturą. Wyzwanie polegało na opracowaniu serca wioski, czyli wspólnego miejsca dla jego mieszkańców. Obiekt przeznaczony będzie do spotkań, prowadzenia różnego typu wydarzeń oraz warsztatów.

więcej

Wyniki SKYHIVE 2021 Skyscraper Challenge

SKYHIVE 2021 Skyscraper Challenge to coroczny konkurs projektowy na koncepcje oryginalnych wieżowców. Uczestnicy w swoich koncepcjach musieli uwzględnić nowe technologie i nowe materiały. Wyzwaniem konkursowym było opracowanie takich wieżowców, które mogłyby rozwiązać problemy ekonomiczne, społeczne i kulturowe współczesnego świata.

więcej

Polskie zespoły laureatami międzynarodowego konkursu The Romantic Cabin for Two!

Międzynarodowy konkurs "Romantyczna Chata dla Dwojga" został zorganizowany przy współpracy Earth Energies Sanctuary, 200-hektarowej farmy położonej w północnej Nowej Zelandii i platformy konkursowej Bee Breeders. Wśród zwycięzców konkursu znalazły się aż dwa zespoły z Polski!

więcej

Znamy wyniki konkursu Monte d'Oiro Wine Hotel

Zadanie polegało na zaproponowaniu rozbudowy obecnego kompleksu Quinta do Monte d'Oiro i opracowaniu projektu hotelu, który mógłby pomieścić gości odwiedzających słynną winnicę. Hotel powinien w pełni wykorzystywać piękne widoki i krajobraz, a także zawierać szereg udogodnień, które zagwarantują gościom niezapomniany pobyt.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;