Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.03.2022 10:08


Projekt % Arabica, Wide & Narrow Alley

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt % Arabica, Wide & Narrow Alley

% Arabica to nowa kawiarnia w stolicy Syczuanu - Chengdu. To również udana renowacja łącząca tradycyjną chińską architekturę z nowoczesnym podejściem. Autorem projektu architektonicznego renowacji i aranżacji wnętrza jest pracownia B.L.U.E. Architecture Studio.

Aleja Kuanzhai, zbudowana po raz pierwszy w okresie panowania dynastii Qing Kangxi w Chengdu w Chinach, składa się głównie z trzech ulic biegnących z północnego zachodu na południowy wschód, połączonych wieloma małymi alejkami. We wczesnym okresie Republiki Chińskiej, spośród trzech głównych ulic, szerszą nazwano "Kuan Alley" (Szeroka Aleja), węższą "Zhai Alley" (Wąska Aleja), a tę ze studnią "Jing Alley" (Aleja Studni). Tak powstała nazwa Alei Kuanzhai. Jako historyczny i kulturalny punkt orientacyjny w Chengdu, Aleja Kuanzhai jest znanym, ruchliwym obszarem handlowym i kulturalnym. Aleja Jing otoczona sklepami charakteryzuje się natomiast bardziej spokojną i cichą atmosferą pośród hałasu i zgiełku miasta.

Usytuowany obok małego placu pośrodku alei Jing, teren projektu to tradycyjna zachodnio-syczuańska architektura mieszkaniowa. Po południowej i zachodniej stronie budynku znajdują się tradycyjne drewniane witryny sklepowe, wychodzące odpowiednio na aleję Jing i plac. Tradycyjna architektura z szarymi cegłami i czarnymi dachówkami jest prosta i elegancka. Obecnie wokół alei Jing wciąż mieszka wielu rdzennych mieszkańców, dzięki czemu okolica zachowuje autentyczny styl życia Chengdu.

- W mieście pełnym historycznego i kulturowego dziedzictwa staraliśmy się zintegrować i rozszerzyć unikalne cechy miasta w przestrzeni - mówią projektanci. - Mamy nadzieję, że kawiarnia stanie się przestrzenią publiczną, jak mała dzielnica, gdzie ludzie mogą się przechadzać lub zostać na dłużej, gdzie czują się swobodnie, spacerując i rozmawiając. Odnowiliśmy to miejsce, aby uczynić z niego dynamiczną przestrzeń publiczną, która prezentuje unikalny styl marki, a jednocześnie ucieleśnia ducha miasta - opisują projektanci z B.L.U.E. Architecture Studio.

Architekci postanowili usunąć szklany dach w atrium, który został dodany przez poprzedniego właściciela, aby powrócić do pierwotnego układu trzech domów i zamkniętego wewnętrznego dziedzińca. Usunięto również czarną farbę z drewnianych kolumn, by ukazać ich naturalny kolor i fakturę. Drewnianą, oryginalną konstrukcję wzmocniono elementami stalowymi.

- Chociaż usunięcie istniejącego szklanego dachu spowodowało utratę części powierzchni handlowej, uważamy, że integracja pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym jest cenniejsze - mówią autorzy 

Dziedziniec przekształcono w biały, płytki basen pokryty szklaną taflą. Od wewnętrznej strony umieszczono wokół lady i siedziska barowe, tak by goście mogli spożywać posiłki patrząc na dziedziniec.

Małe półotwarte pomieszczenie przeznaczono na bardziej prywatną przestrzeń kawiarnianą. W pomieszczeniu zastosowano ręcznie wyrabiane cegły, których nieregularna powierzchnia nadaje wnętrzu bardziej naturalnego charakteru. Tradycyjne rzemiosło łączy się tu z architekturą i historią, które wzajemnie się uzupełniają. W projekcie zastosowano również stare, szare cegły charakterystyczne dla Kuanzhai oraz inne materiały, które nadają obiektowi tradycyjnego charakteru.

- Pokazując oryginalną strukturę i tradycyjne elementy architektury, staraliśmy się połączyć esencję nowoczesnego miejskiego życia z minimalistyczną estetyką marki - podsumowują renowację projektanci z B.L.U.E. Architecture Studio. - Wierzymy, że projektowanie przestrzenne to nie tylko wrażenia wizualne. Podstawowym założeniem naszej pracy jest zajmowanie się relacjami między człowiekiem a naturą, kulturą i życiem codziennym. Przestrzeń wewnętrzna budynku % Arabica Kuanzhai Alley reprezentuje swobodną i komfortową atmosferę życia na ulicach i w dzielnicach Chengdu, odzwierciedlając jednocześnie szacunek dla rodzimej kultury. Proces renowacji jest ciągłym dialogiem z miejscem i historią.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: % Arabica, Wide & Narrow Alley in Chengdu
Lokalizacja: Chengdu, Sichuan Province, China
Projekt: B.L.U.E. Architecture Studio
Architekci: Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Lingzi Liu, Dejing Zou, Masaya
Kawashima / B.L.U.E. Architecture Studio
Klient: % Arabica
Powierzchnia terenu 320㎡
Powierzchnia brutto 270㎡
Okres projektowania: 01. 2020 - 05. 2020
Okres realizacji: 05. 2020 - 08. 2020

Zdjęcia: Zhi Xia

































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;