Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 8.03.2022 10:45


Oryginalna kładka pieszo-rowerowa według pracowni BAU

Przeglądaj zdjęcia ->
Oryginalna kładka pieszo-rowerowa według pracowni BAU

Most dla pieszych Yuandang połączył Szanghaj z prowincją Jiangsu. Most o długości 586 m jest hybrydową strukturą łączącą krajobraz, infrastrukturę i architekturę. Projekt opracowała pracownia BAU.

Kształt kładki przypomina wstęgę. Dzięki oryginalnej formie konstrukcja dobrze wpisuje się w otaczający ją teren. Dodatkowo na moście zostały zasadzone drzewa i krzewy w efekcie dając wrażenie pływającego ogrodu łączącego dwa brzegi.

Sześciometrowej szerokości pomost podzielony jest na trzy pasma: ścieżkę rowerową, pasmo roślinności i ścieżkę dla pieszych. Kręty most ma trzy poszerzone sekcje, w których można odpocząć i podziwiać widok na jezioro. 

Ciekawym elementem projektu jest również niecodzienna struktura, która pełni rolę placu zabaw dla dzieci. Architekci tworząc konstrukcję czerpali inspiracje z lokalnych tradycji rzeźbiarskich. Stworzona przy wykorzystaniu modelowania matematycznego konstruckcja jest jednocześnie oryginalną rzeźbą.


O pracowni:

BAU jest pracownią architektury, urbanistyki, planowania przestrzennego i architektury krajobrazu. Kierowane przez Jamesa Brearley i Fang Qun, biuro BAU to multidyscyplinarny zespół integrujący wszystkie aspekty budowy i pracy nad projektem.


Informacje o projekcie:

Status: Ukończony 2020
Lokalizacja: Qingpu, Shanghai, Suzhou Jiangsu, China
Rok: 2020
Koszt budowy: CNY 86,000,000  
Project Leader: Huang Fang
Zespół: Berry Pan Linlu , Zhu Qizhen , Yan Xiaoxi , Guo Liexia, Shi Zhengting, Sheng Bailu, Zhao Zheng, Peng Li (structure engineer), Kong Yang (structure engineer)

Inwestor: China Three Gorges Corporation
Klient: Construction Bureau of Fen Lake High-tech Industrial Development Zone, Jiangsu Province, Shanghai Qingpu District Water Conservancy Management Institute
General coordinator:Yangtze River Delta Ecological Integration Development Demonstration Zone Executive Committee 
Engineering: Shanghai Investigation, Design and Research Institute Co., Ltd
Contractor: CCCC Shanghai Dredging Co., Ltd.

Zdjęcia: Zhu Runzi 
Video: Dera (Materiał filmowy z budowy zapewniony przez CCCC Shanghai Dredging Co., Ltd.)

































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

Prostota z klasą - projekt wnętrza według MYP Design

Zakres projektu objął renowację wnętrza obiektu, jego aranżację i wyposażenie. Architekci postawili na paletę ciepłych, stonowanych braw w odcieniach beżu, brązu i kolorów ziemi. Dzięki temu projektantom udało się wprowadzić do wnętrza przyjemną, spokojną atmosferę. Kolory te dobrze łączą się prostymi, nowoczesnymi meblami i dodatkami razem tworząc elegancki i luksusowy styl w całym obiekcie.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;