Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.04.2022 10:23


Wyniki konkursu Columbarium

Przeglądaj zdjęcia ->
Wyniki konkursu Columbarium  I miejsce

Prezentujemy wyniki konkursu "Columbarium - The Chamber of Memories". Zadanie polegało na opracowaniu projektu kolumbarium składającego się z 500 nisz oraz kompleksowego rozwiązania w zakresie kształtowania krajobrazu na Cmentarzu Leśnym w Rydze na Łotwie. 

Pierwszą nagrodę otrzymał Christopher Taylor z RPA za projekt Halo. Architekt zaproponował okrągłą komorę, zatopioną w chłodnym podziemiu i umieszczoną na stawie. Dach konstrukcji według założenia może być obsadzony kwiatami tworząc stale zmieniającą się koronę kolorów i zapachów związanych ze zmieniającymi się porami roku.

Druga nagroda została przyznana dla Mengru Wang i Rachel Reinhard z USA za projekt Under a Blanket of Plants (Pod kocem roślin). Koncepcja nawiązuje do łotewskiego folkloru, który traktuje śmierć jako celebrację życia w jedności z naturą.

Matej Gurka z Uniwersytetu Technicznego w Koszycach na Słowacji otrzymał trzecią nagrodę, a także nagrodę Green Award za najlepszy projekt o walorach ekologicznych oraz nagrodę za najlepszy projekt studencki - Student Award. Jego koncepcja "Urn Field-Line and Decomposition" to kamienna ścieżka symbolicznie łączącą życie ze śmiercią i naturą.


II miejsce


III miejsce

Więcej informacji na stronie konkursu.


fot. mat. prasowe
Źródło: BUILDNER


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;