Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 3.06.2022 10:36


Muzeum – aktywny uczestnik życia społeczeństwa

Przeglądaj zdjęcia ->
Muzeum – aktywny uczestnik życia społeczeństwa

Projekt Centrum Konserwatorsko-Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie autorstwa WXCA zdobył III miejsce w konkursie organizowanym przez Muzeum Narodowe w Warszawie oraz SARP.  Sąd konkursowy pod przewodnictwem prof. arch. Jerzego Bogusławskiego uznał, że „projekt budynku umieszcza wszystkie wymagane funkcje pod ziemią, aby bryła nowego gmachu nie kontrastowała z zabytkowym parkiem i gmachem Muzeum. Koncepcja poetycko wpisuje się w stołeczną skarpę, która – jak wiadomo – składa się zarówno z  licznych instytucji, jak i ciągów parków, co czyni ją esencjonalnym, warszawskim”. 


Nowe otwarcie muzeum

Budynek Muzeum Narodowego w Warszawie to zabytkowy gmach o ogromnym znaczeniu dla polskiej sztuki, będący ikoną modernistycznej polskiej architektury. Wchodząc w dialog z dziełami i ich twórcami, wybitnymi artystami z różnych epok, muzeum wyraża najwyższą jakość eksponowania i opieki nad zbiorami. Jego nowa odsłona ma kontynuować i wzmacniać ten wizerunek.

- Proponowany projekt roztacza nowoczesną wizję obcowania z dziedzictwem narodowym, którą wyraża swoją krajobrazową formą. Obraz tworzony przez projektowany budynek wraz z istniejącym gmachem podkreśla takie wartości jak: otwartość, dostępność, zwrócenie się ku naturze, mądre gospodarowanie zasobami, współistnienie kultury z naturą – mówi Anna Dobek-Lenczewska z WXCA, współautorka projektu.




Muzeum jest inspiracją do poszukiwania takiej wizji instytucji, w której opieka nad zbiorami może zarysowywać i skłaniać do refleksji nad kluczowymi problemami dzisiejszego świata.

- Kultura jako źródło tej inspiracji może pomóc w kształtowaniu lepszej przyszłości, zamanifestować aktywne uczestnictwo Muzeum Narodowego w Warszawie w aktualnym globalnym zjawisku zwrotu ku naturze. Zaproponowane rozwiązanie jest swego rodzaju manifestem tego, jak rozwija się nasze rozumienie celów realizowanych przez takie instytucje – prezentowania kultury jako żywego, aktywnego uczestnika w życiu społeczeństwa, budującego jego świadomość i tożsamość, wyznaczające i kształtujące kierunki dyskursu publicznego – dodaje Anna Majewska-Karolak z WXCA, współautorka projektu.




Projektowany budynek odnajduje nowy sposób wyrażenia tych celów, realizuje wizję nowego otwarcia Muzeum Narodowego w Warszawie w kierunku parku, ukazuje tę piękną zabytkową formę, nadając jej nową współczesną twarz. Zanurzona w parku, horyzontalna bryła pawilonu z centralnie umieszczonym wejściem w formie owalnego, krajobrazowego otwarcia pozwala zaistnieć istniejącemu muzeum w otaczającej zieleni, nie zniekształcając jej relacji z historycznym parkiem i majestatycznego obrazu. Projektowany zespół osadza zabytkowy obiekt w towarzyszącym mu naturalnym ogrodzie, tworząc jednocześnie zupełnie nową jakość przestrzeni.

Pozwala to na otwarcie muzeum na szersze grono odbiorców, zaprezentowanie go jako instytucji zapraszającej i animującej życie kulturalne miasta oraz aktywnie w nim uczestniczącej. Tym samym wpisuje muzeum w krajobraz nie tylko kulturowy, ale również rekreacyjny, edukacyjny, rozrywkowy, prezentując się jako nowoczesna, dostępna instytucja o dynamicznej, różnorodnej ofercie, skierowanej do różnych grup odbiorców.

Zespół WXCA: Szczepan Wroński, Michał Czerwiński, Anna Dobek-Lenczewska , Anna Majewska-Karolak, Andrzej Bulanda, Zuzanna Rosińska, Michał Sokołowski, Małgorzata Bonowicz, Julia Shvets, Agnieszka Roś, Jerzy Marasek, Jan Binzer

Konsultacje architektury krajobrazu: Alicja Bieske-Matejak
Wizualizacje zewnętrza: DotDesign Studio








Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;