Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 5.07.2022 10:35


Projekt Aquaparku w Stalowej Woli według pracowni TKHolding

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt Aquaparku w Stalowej Woli według pracowni TKHolding

Koncepcja zespołu pracowni TKHolding wygrała konkurs architektoniczny na projekt Aquaparku w Stalowej Woli. Konkurs dotyczył opracowania koncepcji przebudowy i rozbudowy pływalni krytej wraz z basenami zewnętrznymi. Poniżej prezentujemy wizualizacje wraz z rysunkami i schematami.

Informacje o projekcie:

Zespół konkursowy: Andrzej Truszczyński, Paweł Kobierzewski, Maciej Obszański, Dominik Kowalski. 

Współpraca: Dagmara Iwańska, Patryk Prychodko, Sara Sieradzka, Natalia Rodak, Michał Gałuszka 



Zagospodarowanie terenu dla nowego kompleksu sportowego nastawione jest na częściowe otwarcie się na otoczenie. Motywem przewodnim kształtowania urbanistyki jest podzielenie terenu na strefę ogólnodostępną oraz przeznaczoną dla klientów ośrodka rekreacyjnego. W obrębie projektowanej działki wyznaczono “obwodnicę” wśród drzew dla ruchu pieszo-rowerowego, łącząca dwa skrajne fragmenty terenu z istniejącymi ciągami komunikacyjnymi wokół.

Nowy obiekt dopełnia istniejącą formę w kierunku południowym. Założeniem projektowym jest wyprowadzenie rekreacyjnego charakteru obiektu na zewnątrz - działkę wzbogacono o dodatkowe funkcje, takie jak elementy grywalizacji w postaci gry miejskiej, strefę sportu, baseny rekreacyjne zewnętrzne, strefę imprez zewnętrznych.

Dla zapewnienia komfortowego dostępu do budynku zaprojektowano naprowadzenia z nowo-lokalizowanych dodatkowych stref parkingowych, które zbiegają się w zupełnie nowej strefie wejściowej. Dla nowego kompleksu zaprojektowano binarny hol wejściowy, który stanowi odpowiedź na możliwość połączenia przestrzeni po przeciwnych stronach budynku, a przy tym pozwala wyeksponować najbardziej istotne funkcje i oferowane atrakcje.




Bryła całego obiektu składa się z 3 głównych części - odzwierciedlających główne strefy funkcjonalne kompleksu. Gabaryt obiektu przede wszystkim uwzględniają doświetlenie istniejących części budynku. Trzy najwyższe strefy budynku zostały zaakcentowane poprzez niższe fragmenty (strefę gastronomii oraz części hali basenu sportowego). Rozwiązano w ten sposób problem doświetlenia hali sportowej, a forma całego kompleksu podzielona jest wzdłuż dłuższej elewacji. Nowo-projektowany budynek uzupełnia kompozycyjnie najbardziej charakterystyczną część istniejącego kompleksu - uniesioną formę trybun hali sportowej. 

Kluczowym założeniem dla projektu elewacji jest uwzględnienie i poszanowanie istniejącej formy budynku, którego charakterystyczne cechy, forma trybun hali sportowej, czy zastosowane materiały stanowią o jego indywidualnym charakterze. Kompozycja składa się wizualnie z 2 elementów: bazy i górnego pasa - charakterystycznego nadwieszenia. Każdy z tych fragmentów posiada swój unikatowy charakter - baza prosta w formie z jednocześnie wprowadzonym rytmem wytworzonym przez słupy podpierające trybuny. Górna część pokryta jest blachą w układzie pionowych rytmicznych pasów, których zagęszczenie nadaje lekkość tej części elewacji. Rosnące na działce drzewa - sosny - posiadają podobny charakter kompozycyjny. Nowa elewacja kompleksu z założenia ma stanowić tło dla charakterystycznej formy trybun oraz uwzględniać i podkreślać naturę otoczenia.



W projektowanym obiekcie zaproponowano zupełnie nowe funkcje. Południową część obiektu stanowi główna hala rekreacyjna, w której narożu zaprojektowano wieżę zjeżdżalni różnego typu. Centralna część budynku - przelotowy, binarny hol - wzbogacona została o częściowo przeszklony basen ze specjalną tubą do nurkowania.

W projekcie zdecydowano się na zlokalizowanie strefy saunarium. Jego umiejscowienie jest odpowiedzią na sąsiedztwo zadrzewionej i oddalonej od stref głośnych przestrzeni. ze względu na walory widokowe, jak i oddalenia od głośnej strefy basenów zewnętrznych zlokalizowano w północnej części obiektu. Strefa ta składa się z dwóch poziomów. Na piętrze zlokalizowano ogród saunowy. Poziom parteru to właściwa część saunarium, które zostało zbudowane wokół centralnego atrium, zapewniającego kontakt z naturą i większy komfort użytkowy oraz doświetlenie wnętrz w sposób intymny.




W projektowanej przestrzeni funkcje zostały dobrane tak, aby istniała możliwość spędzenia w kompleksie długiego czasu bez ciągłego przechodzenia przez strefę wejściową. Przykładem może być przejście pomiędzy halą rekreacyjną, a halą basenów sportowych, saunarium oraz połączenie strefy wejściowej z bezpośrednim dostępem i wglądem na antresole hali sportowej i basenowej. Obiekt zaprojektowano uwzględniając zróżnicowane potrzeby klientów, dlatego przyjęto scenariusze odpowiadające takim grupom jak np.rodziny z dziećmi (tutaj silną uwagę poświęcono zapewnieniu dzieciom bezpieczeństwa; zaproponowano specjalne strefy dziecięce), grupy zorganizowane (wycieczki szkolne, sekcje pływackie; przewiduje się możliwość zastosowania systemu podnoszonego dna), osoby poszukujące relaksu (w tym klienci indywidualni, dorośli, osoby starsze, pary z nastawieniem na strefy saunarium, wellnessu).

TKHolding 








Schematy:

 Saunarium

 Rozbudowa, tuba do nurkowania

Rozbudowa, wieża zjeżdżalni 

 Escape room i małpi gaj



















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;