Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.09.2022 07:30


Projekt pracowni WXCA wyróżniony II miejscem w konkursie na budynek z okazji 100-lecia Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie!

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt pracowni WXCA wyróżniony II miejscem w konkursie na budynek z okazji 100-lecia Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie!

Projekt ekologicznych gmachów o funkcjach dydaktyczno-konferencyjnych i administracyjnych spod kreski pracowni WXCA został wyróżniony II miejscem w konkursie architektonicznym na budynek jubileuszowy Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Architekci płynnie wpisali zespół nowoczesnych, ekonomicznych w eksploatacji brył w kontekst historycznego założenia urbanistycznego. Sąd Konkursowy docenił koncepcję WXCA m.in. za „porywającą strukturę wewnętrzną” oraz „oparcie każdej decyzji w nadrzędnej filozofii obiektu”.

W poniedziałek, 12 września, ogłoszono oficjalne wyniki konkursu architektonicznego na budynek dydaktyczno-konferencyjny Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, będący także obiektem jubileuszowym z okazji 100-lecia uczelni. Do konkursu dopuszczono 37 zespołów, z których w drugim, ostatnim etapie znalazło się jedynie pięć. Projekt architektów z WXCA wyróżniono II miejscem ex aequo z projektem pracowni JSK Architekci.

„Każda decyzja ma tu swoje uzasadnienie i oparcie w nadrzędnej filozofii obiektu. Generuje to szereg nieoczywistych i urzekających form przestrzeni wewnętrznych, które mogą prokurować rozmaite interakcje pomiędzy użytkownikami. Te swoiste kawerny wydrążone w jakże subtelnym monolicie głównej bryły, urzekają pięknem, proporcjami i mnogością scenariuszy użytkowania” – piszą reprezentanci Sądu Konkursowego pod przewodnictwem arch. Zbigniewa Maćkowa o projekcie WXCA.

Konkurs zorganizowany został przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich.




Ekologiczny i wielofunkcyjny zespół budynków od WXCA

Kampus Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie to miejsce szczególne, znajdujące się w historycznej lokalizacji, w bezpośrednim sąsiedztwie Starego Miasta. Działka objęta konkursem leży na styku trzech różnych układów urbanistycznych – to punkt, w którym przestrzeń kampusu graniczy z pomilitarną, zdyscyplinowaną strukturą zabudowy koszarowej oraz jednorodzinną, niską zabudową Osiedla Oficerskiego. Architekci z pracowni WXCA zaplanowali w tym miejscu zespół budynków wpisanych w tkankę kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego z jego zielonymi ciągami komunikacyjnymi oraz przestrzeniami publicznymi pomiędzy uczelnianymi pawilonami.

Budynki miałyby pełnić funkcje dydaktyczno-konferencyjne, administracyjne oraz mieszkaniowe. W trzech zaprojektowanych przez architektów obiektach podzielonych funkcjonalnie rozmieszczono m.in. sale wykładowe i seminaryjne, pomieszczenia edukacyjne i administracyjne, pokoje mieszkalne oraz przestrzenie gastronomiczne. Jako centralny gmach tego fragmentu kampusu projektanci zaplanowali monumentalną bryłę części dydaktycznej z otwartym parterem, wielopoziomowym holem i przestrzenną klatką schodową. Przed gmachem miałby znaleźć się reprezentacyjny, przyjazny plac z zielenią płynnie połączony z parterem budynku i umożliwiający sprawny, wielokierunkowy ruch pomiędzy jego wnętrzem a zewnętrzem. Jako integralną część obiektu zaprojektowano aulę konferencyjno-kongresową mogącą pomieścić ponad 500 osób. 

Nadrzędnym założeniem architektów z pracowni WXCA było zaprojektowanie przestrzeni otwartej na potrzeby wspólnoty studenckiej oraz sprzyjającej społecznej integracji – będącej miejscem zarówno oficjalnych wydarzeń, jak i półformalnych i nieformalnych aktywności studentów odbywających się we wnętrzach budynków, a także dookoła nich. Przepływające między nowymi obiektami ciągi przestrzenne zaplanowano tak, by były swoistym zwornikiem dla zróżnicowanych, choć powiązanych ze sobą placów i skwerów w obrębie kampusu.




Koncepcję ukształtowano jako pragmatyczną, efektywną przestrzennie zabudowę, zrealizowaną w formie trzech budynków wkomponowanych się w kampusowe otoczenie. Struktura budynków, geometryczna, modularna, powtarzalna – manifestuje jego elastyczność osiągniętą zarówno na poziomie przestrzennym jak i funkcjonalnym. Adaptujące się do zmian wnętrze oferować miałoby szerokie spektrum form i układów przestrzeni połączonych wielopoziomowymi holami, miejscami spotkań, przestrzeniami społecznymi. Miejsca te sięgają otwarciami do elewacji, tworząc jasne, inspirujące środowisko zarówno do nauki, jak i budowania przyjaznych relacji społeczności akademickiej.

Przedstawione założenie to zespół nowoczesnych, kompaktowych i ekologicznych brył realizujących zasady projektowania zrównoważonego. Zastosowano w nim rozwiązania w myśl świadomego, racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi. Architekci zaprojektowali budynki o modularnej, częściowo prefabrykowanej strukturze, co pozytywnie wpłynie na ekonomię nie tylko samej budowy, ale też późniejszej eksploatacji obiektów. Przestrzeń zorganizowano w taki sposób, by optymalnie wykorzystywać światło dzienne oraz by ograniczyć zapotrzebowanie na energię cieplną. Przewidziane rozwiązania w zakresie instalacji wodno-kanalizacyjnej zapewniają adaptację obiektu do następstw zmian klimatycznych i dodatkowo przyczyniają się do ochrony zasobów wodnych poprzez częściowy odzysk wody szarej i gromadzenie wód deszczowych. Do budowy budynków wykorzystane zostaną też materiały cechujące się niskim śladem węglowym.


Zespół WXCA: Szczepan Wroński, Andrzej Bulanda, Michał Czerwiński, Małgorzata Bonowicz, Jakub Matela, Jan Zawadzki, Michał Sokołowski, Mariia Kolomiitseva, Adrianna Manista, Anna Majewska-Karolak, Anna Dobek-Lenczewska, Angelika Drozd

Wizualizacje: Piotr Banak














Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;