Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 7.02.2014 14:04


Dostojny budynek Sądu Okręgowego w Katowicach

Przeglądaj zdjęcia ->
Dostojny budynek Sądu Okręgowego w Katowicach
Architektura budynku Sądu Okręgowego w Katowicach jest monumentalna, poważna, dostosowana do rangi i funkcji obiektu. Bryła budynku nawiązuje do estetyki i architektury budynków władzy. Budynek sądu to zwarty gmach o kształcie wydłużonego prostopadłościanu z wewnętrznymi dziedzińcami wypełnionymi zielenią.


Wejście główne od strony ul.Francuskiej zaprojektowano jako duży, wycofany w głąb portal wejściowy. Towarzyszą mu kolumny podtrzymujące występ dachowy oraz łagodne schody wejściowe. Wysunięta od zachodu bryła jednej z sal rozpraw stanowi akcent kompozycji fasady wejściowej, na której znajduje się relief z nazwą instytucji. Kompozycja fasady od strony ul.Damrota jest podobna, jednak więcej wysuniętych elementów sprawia, że pełni ona drugorzędną rolę w stosunku do fasady przeciwnej. Zdyscyplinowana i stonowana kompozycja fasad bocznych podkreśla wagę fasad od strony ul.Damrota i ul.Francuskiej. Powtarzające się, w jednostajnym rytmie sekwencje wysokich okien na bocznych elewacjach, podkreślają rozwiązanie kolumnady portyku wejściowego.


Główną zasadą kształtowania przestrzeni budynku jest kompozycja wzdłuż osi wschód - zachód. Budynek posiada dwa skrzydła: północne i południowe, połączone w parterze hallem głównym, na wyższych kondygnacjach wewnętrznymi otwartymi dziedzińcami, trzonami komunikacyjnymi i sanitarnymi.


Budynek sądu to 6-kondygnacyjny blok zabudowy, częściowo zagłębiony w przyziemiu wraz z 5 kondygnacjami naziemnymi i elementami występów dachowych w obrębie wejść. Zawiera 51 sal rozpraw oraz ponad 600 pomieszczeń. 


Materiały zastosowane do budowy i wykończenia budynku stanowią spokojną, naturalną paletę o nieco surowym wyrazie, łagodzonym elementami drewna, które pozostają w dobrej relacji z obecną we wnętrzu naturalną zielenią. Kolorystykę materiałów tworzą barwy naturalne od szarości betonu licowego i szarej cegły klinkierowej do drewna świerkowego konstrukcji dachu nad holem i forniru klonowego drzwi, okładzin ścian i mebli.


Ściany zewnętrzne budynku wykończono przy zastosowaniu okładziny z cegły klinkierowej, jako elementu ściany warstwowej. Występy dachowe i podniebienie portyku wejściowego wykonano przy użyciu elementów z betonu sprężonego i warstwy betonu licowego w tradycyjnym szalunku. Ściany podcieni wejściowych, kolumny wspierające podniebienia wykonano z betonu architektonicznego. Drewniane wykończenia we wnętrzach oraz przeszkolone fasady o konstrukcji drewnianej łagodzą wynikającą z rygorystycznej geometrii surowość gmachu.


Dla budynku Sądu w Katowicach zaprojektowane zostały meble wyposażenia sal rozpraw tj. stoły i fotele dla składu orzekającego, ławy dla publiczności, biurka i ławy dla stron, poczekalni oraz przestrzeni publicznych w budynku, tj. lady holu głównego dla obsługi klientów, pomieszczenia portierni i szatni, oraz wyposażenie pomieszczenia kasy i strefy baru.


W zakresie prac projektowych realizowanych przez projektantów był również projekt informacji wizualnej, który swoją formą uzupełnia elementy wykończenia wnętrz budynku.




Autorzy:
ARCHISTUDIO STUDNIAREK + PILINKIEWICZ
1. arch.  MAŁGORZATA PILINKIEWICZ
2. arch. TOMASZ STUDNIAREK
Współpraca:
3. arch. SYLWESTER BUDZOWSKI
4. arch. EDYTA WIECHA
5. arch. ALEKSANDER BEDNARSKI
6. arch. GRZEGORZ KRAJEWSKI
7. arch. MAGDALENA KOSTECZKA - BARTOSIAK
8. arch. MAGDALENA SIKORA

Inwestor:
SĄD OKRĘGOWY W KATOWICACH

Rok oddania do użytku: 2009
Powierzchnia: 15.500 m2

Fot.: JULIUSZ SOKOŁOWSKI


Strona projektu: archistudio.pl

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;