Projekty
   

DOM PODWÓJNY - Pracownia KLUJ ARCHITEKCI

DOM PODWÓJNY - Pracownia KLUJ ARCHITEKCI
Zaprojektowany i budowany przez pracownię  KLUJ ARCHITEKCI “Dom podwójny” ma być alternatywą dla wszechobecnej, słabej jakościowo, niskobudżetowej zabudowy deweloperskiej. Obiekt przeznaczony jest dla bardziej wymagającego klienta, który ceni sobie jakość oraz estetykę.

Budynek, chociaż w swoim układzie funkcjonalnym stanowi tradycyjny układ (parter to strefa dzienna, a piętro nocna), jest obiektem nietypowym. To co wyróżnia go spośród innych domów dwu-lokalowych to charakterystyczna bryła powstała poprzez odsunięcie od siebie stref nocnych poszczególnych mieszkań. Zabieg taki zapewnienia, tak ważny w tej części domu, komfort akustyczny. Nadaje on również budynkowi indywidualny wygląd sprawiający wrażenie, iż dom jest podwójny. Całości dopełniają charakterystyczne zadaszenia strefy wejściowej oraz ogrodowej chroniące użytkowników przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczeń latem oraz przed deszczem w pochmurne dni. Zadaszenie strefy wypoczynkowej dodatkowo zapewnia poczucie intymności podczas odpoczynku na tarasie.
   


Budynek został zaprojektowany w taki sposób, aby można było w prosty sposób dostosować go do własnych, indywidualnych potrzeb. Pokój na parterze można zaadaptować na garaż, istnieje możliwość dołożenia wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (rekuperacji), a jeżeli przyszli mieszkańcy zechcą powiększyć strefę ogrodową to po zainstalowaniu na dachu nad parterem balustrad uzyskają dodatkowe duże tarasy.






DOM PODWÓJNY
KLUJ ARCHITEKCI

www.kluj.pl

lokalizacja: Poznań, Polska
powierzchnia użytkowa: 272,64m2
inwestor: KLUJ ARCHITEKCI sp. z  o.o.
projekt: 2017
architektura: Piotr Kluj, Marta Borzeszkowska, Eliza Marciniak
konstrukcja: Wacław Latawiec, Mieczysław Guść
instalacje: Joanna Małecka, Marcin Spychalski, Marek Jerzyński
realizacja: 2017-2018
generalny wykonawca: KLUJ ARCHITEKCI sp. z o.o.


























reklama



Inne projekty architektoniczne:

Z elektrowni w Centrum Sztuki Multimedialnej - projekt Mariia Lipina

Ges 2 Center to projekt Centrum Sztuki Multimedialnej rosyjskiej architektki Marii Lipiny. Koncepcja powstała w ubiegłym roku i została zaprezentowana British Higher School of Art and Design. Projekt zdobył wyróżnienie GOLD A' Design w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Muzeum Wangwu Mountain World Geo-Park

Wangwu Mountain National Geopark to muzeum archeologiczne zlokalizowane u podnóża gór Wang Wu w Chinach. Projekt stworzył Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology - HUST).

więcej

Wnętrze przedszkola IBOBI - projekt VMDPE Design

IBOBI to projekt międzynarodowego przedszkola. Autorem koncepcji jest pracownia VMDPE Design specjalizująca się w tego typu przestrzeniach. Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które zapewni komfortowe i stymulujące warunki do nauki. Architekci postawili na naturalne drewno w jasnych odcieniach, które połączono z bielą.

więcej

Wyniki konkursu MSADA 2018

Ogłoszono wyniki konkursu APR Media Student Architecture & Design Award 2018 organizowanego przez APR. Konkurs miał charakter międzynarodowy i kierowany był do architektów i  studentów. Zobacz nagrodzone projekty we wszystkich kategoriach konkursowych.

więcej

Śródziemnomorskie klimaty - projekty Fran Silvestre architects

Fran, który kieruje pracownią Fran Silvestre architects, jest pasjonatem architektury, wzornictwa i sztuki. Uzupełnieniem projektów architektonicznych jest kolekcja mebli ogrodowych BLAU dla GANDIABLASCO. Studio projektowe Fran Silvestre Architects otrzymało m.in nagrody takie jak MH w Berlinie (2009), Red Dot Award (2013) oraz German Design Award (2016).

więcej

Nowoczesne biurowce według pracowni ZOE ARCHITECTURE

The Hongkun Financial Valley to kompleks budynków biurowych autorstwa pracowni ZOE ARCHITECTURE. Głównym celem projektantów było maksymalne wykorzystanie idei zrównoważonego budownictwa. Inspiracjami dla projektu była ekologia i zielone budynki. Architekci starali się stworzyć komfortową przestrzeń biurową poprzez racjonalne wykorzystanie energooszczędnych technologii związanych z naturalną energią. W projekcie zastosowano m.in. kierunkowe prowadzenie strumienia powietrza do wnętrza budynku, pompy geotermalne oraz inne nowoczesne rozwiązania.

więcej

Wielka przestrzeń - Centrum Kultury Yiwu

Yiwu Cultural Square to ogromny kompleks kulturowy zlokalizowany nad rzeką Yiwu w Chinach w mieście o tej samej nazwie. Autorem projektu jest Instytut Projektowania Architektonicznego Uniwersytetu ZheJiang (The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University). Ukończony kilka lat temu budynek na stałe wpisał się w architektoniczny krajobraz miasta.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj