Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 2.02.2018 10:23


Centrum Edukacji Historycznej w Radzyminie - nowy projekt pracowni Mirosława Nizio

Centrum Edukacji Historycznej w Radzyminie - nowy projekt pracowni Mirosława Nizio

Ukazanie łączności między lokalną a globalną historią oraz między postaciami ważnymi z punktu widzenia „małej ojczyzny” i tymi, których działalność ukształtowała losy świata – to główna idea przyświecająca powstaniu  i działalności „Centrum Edukacji Historycznej – Młoda Niepodległość – Początki II RP” w Radzyminie. Idea ta znalazła odzwierciedlenie w projekcie zaprezentowanym w styczniu 2018 przez warszawską pracownię Nizio Design International, która przygotowała koncepcję budynku Centrum wraz z zagospodarowaniem terenu. Inwestorem jest Gmina Radzymin.

Ideą przewodnią projektu jest ukształtowanie bryły Centrum jako swego rodzaju rzeźby uformowanej w wyniku procesów historycznych. Poprzez swą funkcję, odbywające się w nim działania artystyczne i kulturalne, będzie ono stanowić żywy pomnik wydarzeń i postaci związanych z miastem. Przykuwającym uwagę elementem założenia architektonicznego Centrum, przedstawionego przez pracownię Mirosława Nizio, jest wieża widokowa z pomostami. To miejsce, które pozwoli na wyeksponowanie narracji prezentującej kolejne fazy Bitwy 1920 roku oraz innych wydarzeń historycznych, ważnych dla Radzymina, wiążąc je jednocześnie z konkretnymi miejscami, w których do nich doszło. Projektanci mieli świadomość, że 1920 to najważniejszy rok w historii miasta. Stąd też pomysł, by kształtowaną architekturę powiązać z ważnymi faktami historycznymi jak np. istnienie lokalnej społeczności żydowskiej czy jedna z największych bitew pancernych II wojny światowej, która miała tu miejsce w 1944 roku.



Naczelnym zadaniem było wyodrębnienie w opracowanym planie przestrzennym funkcji: muzealnej, edukacyjnej, kulturalnej i rekreacyjnej. Trzypoziomowy (poziom 0, 1, -1) budynek Centrum to serce całego założenia. Korytarz prowadzący od wejścia przez wnętrze daje zwiedzającym dostęp do poszczególnych części obiektu. Na końcu tego traktu znajduje się otwarta na zewnątrz, przeszklona sala ekspozycyjna, z której zwiedzający mogą przejść do parkowo-edukacyjnej części założenia. Na bocznej wykonanej z polerowanego betonu ścianie, przechodzącej poprzez wnętrze budynku, wyryte zostaną cytaty z wypowiedzi wybitnych postaci związanych z miastem, jak Cyprian Kamil Norwid, Izaak Singer czy Eleonora Czartoryska. Plac przyległy do zachodniej części budynku zamknie monolityczna fasada, wykonana z betonu architektonicznego. Architekci zaproponowali, by podczas imprez i uroczystości odbywających się na placu wejściowym powierzchnia ściany stawała się tłem dla tematycznych projekcji i wydarzeń. 



W przestrzeni budynku wyodrębniono część zachodnią muzealno-audytoryjną oraz wschodnią o funkcji edukacyjno-rekreacyjnej. W części zachodniej, na poziomie -1, ulokowano przestrzeń muzealno-ekspozycyjną, zaś na parterze zaplanowano audytorium, którego powierzchnia może być modyfikowana dzięki systemowi ścian mobilnych.  Wschodnią edukacyjno-rekreacyjną część budynku architekci dedykują miastu – jego teraźniejszości i przyszłości. To tu na poziomie 0 znajdować się będzie przestrzeń do ekspozycji czasowych oraz sale warsztatowe. Z kolei na poziomie +1 umieszczone zostaną biura, sala konferencyjna i antresola. Dodatkowo, w podcieniu elewacji od strony akwenu, zagospodarowane zostanie miejsce sprzyjające organizowaniu wystaw, koncertów i spotkań autorskich. Przeszklona wschodnia fasada pozwoli na obserwowanie z wnętrza budynku przyległego do niego zbiornika wodnego i parku, gdzie ulokowany zostanie kolisty amfiteatr. Komunikacja między amfiteatrem a budynkiem Centrum będzie obywać się przez system kładek. Na dachu budynku Centrum pojawi się szklany pawilon, jako dodatkowe miejsce widokowe, do którego dostęp będzie możliwy z każdej kondygnacji. Dach będzie zaaranżowany jako przestrzeń ekologiczna z zieloną murawą, rozchodnikami i instalacją fotowoltaiczną.








Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nisko budżetowo z granatowym akcentem

Wnętrza te powstały dla pary młodych ludzi, którzy marzyli o własnej, indywidualnej przestrzeni. W trakcie ustalania wytycznych projektowych często pojawiał się kolor "szafirowy". To on nadał ton całemu projektowi. Czasem w dodatkach, czasem na większych powierzchniach - odcienie granatu królują w tym mieszkaniu. Do tej pięknej barwy dobrane zostały spokojne kolory bazowe oraz uzupełniające złoto.

więcej

Dom na skarpie

Inwestycja zlokalizowana jest na pochylonej działce w kierunku południowym w widokowej części Krakowa. Dom powstał jako przebudowa istniejącego budynku mieszkalnego z lat 70. Budynek mieści ok 120 m2 powierzchni użytkowej.

więcej

Nagroda dla polskiej pracowni w konkursie World Architecture & Design Awards 2019

Wśród laureatów konkursu World Architecture & Design Awards 2019 organizowanego przez APR znalazło się polskie studio projektowe arch. Leszka Kalandyka - LK&PROJEKT. Pracownia została uhonorowana pierwszą nagrodą w kategorii Housing (Mieszkania) za projekt rezydencji "Play Of Light"

więcej

Więcej radości - projekt IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects

Centrum kultury Xiafu na Tajwanie to oryginalny projekt obiektu użyteczności publicznej będący wynikiem współpracy pracowni IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects. Projekt inspirowany jest tajwańską kulturą. Wielość kolorów ma podkreślać różnorodność tego miejsca. Znakiem charakterystycznym dla projektu jest połączenie oryginalnego dachu z barwnymi kolumnami.

więcej

Wnętrze z żartem - Hotel Axel w Madrycie

Projektując wnętrza hotelowe architekci często mogą pozwolić sobie na trochę więcej fantazji, niż w przypadku aranżacji przestrzeni domowych. Hotel to miejsce, w którym zatrzymujemy się tylko na chwilę. Żywe kolory, kiczowate akcenty - to elementy estetyki, które mogą intrygować i przyciągać uwagę gości, a ze względu na krotki czas ekspozycji - nie nużą ani nie denerwują.

więcej

Centrum Kutlury Shui - projekt West-line Studio

Inspiracją dla obiektu Centrum Kultury w Guizhou (Chiny) były tradycje kulturowe ludności Shui, jednej z mniejszości narodowych w Chinach. Architekci w swoim projekcie posłużyli się m.in. unikalnymi piktogramami. Zastosowali również wiele elementów nawiązujących do rytuałów przodków Shui. Projekt West-line Studio stanowi hołd dla lokalnej kultury i tradycyjnej architektury tego rejonu.

więcej

Nowoczesne wnętrza we Wrocławiu

Wnętrza tego mieszkania powstały dla pary, która lubi zarówno nowoczesne wnętrza, jak i eleganckie akcenty. I właśnie taki jest ten projekt. Bazę stanowią szarości, kolor taupe i proste formy, ale są one uzupełnione o modne, piękne materiały, takie jak welur czy płytki imitujące marmur. Całość dzięki temu jest wciąż przytulna, ale również stylowa i nieoczywista. Blasku w części dziennej dodaje biokominek obudowany pięknymi płytkami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj