Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 13.09.2019 10:47


Projekt Moody-Woody House: z miłości do natury

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt Moody-Woody House: z miłości do natury

Dom otwarty na naturę, wkomponowany w leśny krajobraz, stworzony z poszanowaniem spektakularnego otoczenia. Miejsce, gdzie nastrój budowany jest naturalnym światłem, drewnianymi akcentami, a wnętrze wypełnia zapach czystego powietrza. Dom dla rodziny, która chce żyć bliżej przyrody w zgodzie z ideą biophilic design – właśnie taki projekt stworzyła pracownia 3DPROJEKT architektura na skraju jednego z największych łódzkich kompleksów leśnych. Dom zaprasza naturę do środka i zaciera granicę po to, by jego domownik odzyskał równowagę, dobre samopoczucie i zdrowie.

Kontakt z naturą ma działanie terapeutyczne, dlatego coraz częściej człowiek ucieka do miejsc, w których jego zmysły mogą odpocząć, wyciszyć się i zregenerować. Taka idea przyświecała projektowi Moody-Woody House, który jest swoistym azylem dla 4 osobowej rodziny, stworzonym w zgodzie z koncepcją biophilic design – projektowania z miłości do natury. Moody-Woody House to elegancka nastrojowa rezydencja na skraju lasu. Unikatowa działka bezpośrednio sąsiaduje z jednym z największych kompleksów leśnych znajdujących w obszarze administracyjnym Łodzi.


- Ten okazały i rozłożysty dom od frontu prezentuje się minimalistycznie. Parterowa bryła doskonale wpisuje się w pagórkowaty krajobraz – można powiedzieć, że jest wręcz trudna do zauważenia. Zależało nam na wykreowaniu architektury z poszanowaniem tego wyjątkowego otoczenia i pokazaniu harmonii pomiędzy twórczością człowieka, a tworem natury. Budynek powstał przez połączenie trzech brył o różnych wysokościach i wykończonych różnymi materiałami, które wiją się i przeplatają niczym elementy okolicznej przyrody. Czasami bryły się wyodrębniają, czasami zaciera się granica pomiędzy nimi tak, aby ostatecznie stworzyć rozłożystą, dopasowaną do pochyłości terenu sylwetkę domu – mówi arch. Izabela Markowska, 3DPROJEKT architektura.



Shou sugi ban – drewno w roli głównej

Wiodącym materiałem elewacyjnym są dwa typy drewna: shou sugi ban, czyli drewno wykończone ogniem, które idealnie komponuje się kolorystycznie z pniami okolicznych drzew. Prawie czarne drewno o łuskowatej strukturze zbliżonej do kory kontrastuje z drewnem w kolorze świeżej tarcicy, który architekci przewidzieli jako materiał wykończeniowy na podcień tarasowych od strony ogrodu, tarasy i strefę wejściową.



Drewno, kamień…naturalne wykończenia

Krajobraz działki uzupełniają głazy narzutowe, co zainspirowało architektów do użycia trzeciego naturalnego surowca – kamienia. Ten, który został zastosowany w projekcie jest kamieniem wapiennym unikalnym w skali światowej. Jedynym miejscem jego wydobywania są włoskie Colli Berici, a jego geneza sięga około 50 milionów lat, kiedy to wzgórza Berici były całkowicie zanurzone w wodzie.

- Zdecydowaliśmy się na Grassi Pietre z Vincenzy. Urzekła nas ciepła naturalna barwa tego materiału oraz ugruntowana tradycja stosowania w architekturze. W projekcie przewidzieliśmy płyty kamienne o zróżnicowanej strukturze wykończenia: gładkie, ciosane, szczotkowane odwołując się do rzeźbiarskiej pasji właściciela. Dzięki czemu udało się uzyskać ponadczasową elegancję strefy frontowej w swobodnym wydaniu. Jest to ta część domu, która symbolicznie odwołuje się do miejskiego charakteru budynku – mówi arch. Mariusz Wojtczak, 3DPROJEKT architektura.



Dom, który zaprasza naturę do środka

Wnętrze zaskakuje minimalizmem i elegancją. Po wejściu uwagę przykuwa otwarta strefa dzienna z jadalnią i osiowo zlokalizowanym kominkiem oraz spektakularnym panoramicznym oknem widocznym z głównych drzwi, które od progu zdradza prawdziwą duszę tego miejsca - wyjątkową leśną przyrodę. Dodatkowo strefa wejścia został doświetlona okazałym świetlikiem dachowym, dającym przyjemne rozproszone światło dzienne.

- Pracując nad tym projektem skupiliśmy się na funkcjonalności, elegancji i prostocie. Prawie całkowicie zrezygnowaliśmy z użycia jednolitych powłok malarskich na ścianach na rzecz ceramiki wielkopowierzchniowej, drewna i tapet z włókna szklanego. Podyktowane było to nie tylko względami estetycznymi, ale przede wszystkim praktycznymi. Biorąc pod uwagę, że mieszkańcami domu będą małe dzieci postawiliśmy na materiały trwałe i łatwe w utrzymaniu – dodaje arch. Izabela Markowska.



Na uwagę zasługuje również podłoga. Użycie tej samej deski w całym domy dało spektakularny efekt. Zdecydowano się na kontynuację wzoru we wszystkich pomieszczeniach, co biorąc pod uwagę, że poszczególne skrzydła domu usytuowane są do siebie nierównoległe daje efekt skośnej podłogi w salonie, kierunek ten kontynuowany jest w ułożeniu deski na tarasie.

Pomieszczenia domu Moody-Woody są dobrze doświetlone, w każdym pomieszczeniu są imponujące okna lub przeszklone drzwi otwierające dom na spektakularną przyrodę. W pokojach dziecięcych przewidziano niezależne wyjście na tarasy zewnętrze umożliwiające również najmłodszym łatwiejszy kontakt z przyrodą. Wyjątkową oprawę okien stanowią tkaniny. Architekci zdecydowali się na użycie materiałów naturalnych o wyraźnym splocie i mocno udrapowanych, które w połączeniu z drewnianą podłogą podkreślają ciepły rodzinny charakter domu.







Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekty portugalskiego architekta Raulino Silva

Raulino Silva jest portugalskim architektem. Urodził się w 1981 roku w Vila do Conde, gdzie obecnie od 2011 roku prowadzi własne biuro projektowe. Realizacje pracowni zachwycają nowoczesnym stylem. Raulino Silva najczęściej stawia na minimalizm i jasne, przestronne wnętrza. Modernistyczne bryły uzupełniane są dużymi przeszkleniami i spójnymi dodatkami.

więcej

Projekt „Ostródzka” – dom konkretny autorstwa KAEL Architekci

Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położnego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. A ten najlepiej oddaje słowo „konkretny”. Jest taki dzięki geometrycznym bryłom mebli, wyrazistej kolorystyce, ale i odważnym decyzjom właścicieli.

więcej

Projekt polskich studentów w finale międzynarodowego konkursu na projekt mostu

Prezentujemy „FLOATING ISLANDS” projekt studentów z Poznania, który zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie "Miejskie połączenia". Głównym zadaniem konkursu było opracowanie projektu oryginalnego mostu. Koncepcja jednak nie miała ograniczać się jednak jedynie do tradycyjnej funkcji tego typu budowli.

więcej

Konkurs architektoniczny basenu krytego w Piasecznie rozstrzygnięty

Rozstrzygnięto konkurs studialno-realizacyjny na opracowanie koncepcji architektonicznej basenu krytego w Piasecznie. Sąd konkursowy przyznał I Nagrodę architektowi samodzielnie biorącemu udział w Konkursie Maciejowi Popławskiemu. Poniżej wyniki i nagrodzone prace.

więcej

Projekt z miętą i różem w tle

67 m² mieszkanie na warszawskim Żoliborzu, zaprojektowane przez pracownię Design me too, powstało z myślą o czteroosobowej rodzinie. Ciepły skandynawski klimat miesza się tu z akcentami mięty i pudrowego różu. Obie barwy na szczęście przestały kojarzyć się z pokojami dziecięcymi i śmiało wkroczyły do innych pomieszczeń. Chociaż przybierają różne odcienie, tym razem architekci postanowili pokazać je w delikatnym, pastelowym wydaniu.

więcej

Mała Japonia w sercu Warszawy - projekt Studio O.

Mieszkanie mieści się w nadbudowie warszawskiej kamienicy. Zamieszkująca je para postanowiła stworzyć w nim spokojny azyl, który pozwoli odpocząć od miejskiego zgiełku. Zadanie to powierzono duetowi projektowemu Studio. O. Efekt? Na dachu kamienicy powstało wnętrze otoczone tarasem i zieloną roślinnością - prawdziwa oaza, w której pęd miasta nie jest odczuwalny, a czas zdaje się płynąć wolniej.

więcej

Sztuka, harmonia i barwy natury. Tak będzie wyglądać AC Marriott w Krakowie

Hotel AC Marriott Kraków powstaje przy Al. 3 Maja, nieopodal Parku Jordana i Błoni Krakowskich. To największy obiekt tej sieci w Europie. Do dyspozycji gości przeznaczonych zostanie 300 pokoi, basen wraz ze strefą SPA, sale konferencyjne, miejsca do wspólnej pracy oraz sklep i biblioteka. Oto, jak będą prezentować się wnętrza hotelu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";