Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 3.10.2019 08:30


Dom na Warmii: Green Line

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom na Warmii: Green Line

Warmia to obszar o niskiej intensywności zabudowy. Z tego powodu upodobali go sobie prywatni inwestorzy szukający ustronnych, dzikich miejsc i bliskości z naturą. W sąsiedztwie jezior powstał dom, który czerpie z tradycji regionalnej zabudowy, jest nowoczesny i dyskretnie wpisany w kontekst miejsca.


Dom Green Line na Warmii zrealizowany według projektu Przemka Olczyka z Mobius Architekci z Warszawy, zdobył Grand Prix w plebiscycie European Property Awards 2019 -2020. Zobacz ->


Dom pozostaje osamotniony w pejzażu, bez sąsiadującej zabudowy, z dala od dróg. Surowość otoczenia skłoniła architekta Przemka Olczyka, autora projektu do zastosowania przejrzystej i czytelnej tektoniki umożliwiając swobodne wpisanie budynku w morfologię działki.







Prywatny teren, którego zaledwie niewielki fragment zajął dom, posiada naturalny fałd ziemny będący punktem wyjścia dla kształtowania bryły budynku. Żelbetowa płyta o grubości 90 cm zawieszona ponad opadającym terenem tworzy przedłużenie górnego poziomu wzniesienia. W ten sposób powstała wyraźna lecz smukła linia, od której budynek wziął swoją nazwę i charakter.

Żelbetowa płyta wsparta ustrojem słupów wyprowadza czytelne strefowanie domu na część dzienną – parterową i górną – nocną. To ona nadała charakterystyczny, horyzontalny układ budynku, którego odbiór wzmocniony jest linią zielonego dachu, przesuniętego względem parteru. Dzięki temu patrząc na dom można odnieść wrażenie powstałej w sposób naturalny, poziomej szczeliny ziemnej, otwierającej się w kierunku jeziora.











Dzięki umiejętnemu wpasowaniu architektury w strukturę działki dom mający ponad 500 m2 nie przytłacza skalą. Manifestacyjne potraktowanie zewnętrznych schodów, charakterystyczne bardziej dla obiektów użyteczności publicznej niż domów jednorodzinnych, tworzy ciekawy detal architektoniczny.

Z uwagi na mocne wiatry wiejące w tej części pojezierza warmińskiego, w projekcie zastosowano układ atrialny. Parawan przeszklonych ścian budynku stworzył transparentną osłonę przy jednoczesnym zachowaniu ważnych z punktu widzenia użytkowników osi widokowych.







Wewnętrzne atrium wzmocniło poczucie prywatności. W zależności od potrzeby wielkie zasłony można zasuwać i rozsuwać otwierając lub wymykając dziedziniec z przestrzeni. Narożnikowo przeszklony parter – z uwolnionym planem – otwarty na stronę południowo-zachodnią gwarantuje naturalne doświetlenie podstawowej strefy aktywności mieszkańców.

Kluczowym założeniem projektu, będącym zarazem cechą filozofii kształtowania przestrzeni studia Mobius Architekci jest możliwość odbioru architektury również z wnętrza domu. To naczelny element pracy nad projektem, który jak podkreśla architekt Przemek Olczyk, pozwala inwestorowi „mieć ciastko i – na co dzień – jeść ciastko”. W myśl tej maksymy architektura domu pozostaje widoczna dla jego użytkowników, będąc zarazem wartością dla otoczenia.









Układ zabudowy w formie litery „L” powtarza z kolei tradycyjną organizację przestrzeni gospodarstw na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Elewacje – w większości przeszklone – uzupełnione są płytami z aluminium i ceramiką. Całość dopełnia drewniany detal lameli w ścianach szczytowych nawiązujący do szczytów warmińsko-mazurskich chałup ozdabianych często deskami układanymi w rozmaite desenie. Do tradycyjnych wiejskich budynków nawiązuje także uproszczona forma bryły dachu o nachyleniu 45 stopni.




Detalem części dachowej jest pionowy świetlik, który niesymetrycznie dzieli połać otwierając wnętrze strefy prywatnej na otoczenie. Dach budynku pokryto w większości trawą. Jedynie od strony otwartego atrium umieszczone zostały płyty z betonu. To zabieg estetyczny mający podkreślić nowoczesny charakter budynku.
Z daleka jednak dom całkowicie rozpływa się w dzikim krajobrazie Warmii, maskowany zielonym dachem i wałem ziemnym zyskuje pożądany przez inwestorów, intymny kamuflaż, znikając z pola widzenia. Nie brak jednak miejsc, w których architektura odsłania się organizując przestrzeń według potrzeb jej użytkowników.


Zdjęcia: Paweł Ulatowski
Projekt: 2017
Realizacja: 2019
Powierzchnia: 500 m2
Architektura: Przemek Olczyk / Mobius Architekci

































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Caminhos do Romântico - dom w sercu Porto

Nowoczesny dom jest wynikiem gruntownej renowacji podupadającej willi. Oryginalny budynek został rozbudowany. Pierwotny budynek odnowiono zachowując jego klasyczny charter i połączono z nową częścią. Ideą architektów było stworzenie integralnego projektu przy jednoczesnym odróżnieniu XIX willi i nowoczesnej zabudowy. We wnętrzu zastosowano nowoczesny styl z industrialnymi elementami

więcej

Francuska elegancja na warszawskiej Ochocie

Apartament w starej kamienicy na warszawskiej Ochocie krył w sobie wiele tajemnic. Darzony ogromnym sentymentem, wymagał jednak remontu, aby odzyskać dawny blask. Po odważnej metamorfozie mieszkanie odzyskało świetność, zachowując swój wyjątkowy charakter.

więcej

Wizualizacje Mieszkania Plus w Nakle nad Notecią

190 mieszkań w Nakle nad Notecią wychodzi spod kreski warszawskiej pracowni Atelier Tektura. Przyszłe osiedle znajdzie się w otoczeniu głównie niskiej, niezbyt intensywnej zabudowy i terenów zielonych. W związku z tym architekci zaproponowali proste, regularne bryły budynków o białym kolorze z szarymi dodatkami oraz ciemną stolarką okienną.

więcej

Zachwycająca rezydencja Smriti Curtilage - projekt T.K. Chu

Miasto Suzhou położone we wschodnich Chinach uznawane jest za kolebkę tradycyjnych ogrodów Państwa Środka. Charakterystyczna klasyczna chińska architektura łączy się tutaj z nowoczesnym, miejskim życiem. Rezydencja Smriti Curtilag mieści się niedaleko zabytkowego ogrodu wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

więcej

Rewitalizacja zabytkowej kamienicy - realizacja Kulczyński Architekt

W centrum Warszawy, w kamienicy przy ul. Smolnej 40 znajduje się butikowy Hotel Indigo, do którego przyjeżdżają goście z całego świata. Urzeka ich nie tylko rewelacyjna lokalizacja lecz także sam budynek – starannie odrestaurowane oryginalne elementy umiejętnie uzupełnione nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie. Za rewitalizację kamienicy odpowiadał Bogdan Kulczyński z pracowni Kulczyński Architekt.

więcej

Projekt ośrodka badawczego w Wadi Rum w Jordanii - I wyróżnienie w konkursie na Dyplom Roku

Projekt ośrodka badawczego w Wadi Rum w Jordanii autorstwa arch. Anny Jarugi-Rozdolskiej zdobył wyróżnienie pierwszego stopnia w konkursie na Doroczną Nagrodę SARP im. Zbyszka Zawistowskiego Dyplom Roku 2020 organizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Polskich.

więcej

Dyplom Roku 2020 - Projekt Pawła Lisiaka klasztor OO. Franciszkanów

Główną Nagrodę w konkrusie im. Zbyszka Zawistowskiego DYPLOM ROKU przyznawaną przez Stowarzyszenie Architektów Polskich SAR przyznano arch. Pawłowi Lisiakowi za pracę pt. „Laudato si’: klasztor OO. Franciszkanów” przygotowanej na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej pod kierunkiem promotora dra inż. arch. Tomasza Głowackiego.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";