Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 7.10.2019 22:58


Dom nad Jeziorem Solińskim – byesh-chah-di house

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom nad Jeziorem Solińskim – byesh-chah-di house


„…Kierując się do drzwi wejściowych widzisz turkus mieniącej się wody, która subtelnie oblewa brzegi jeziora. Po wejściu do domu otacza Cię natura, dojrzałość zie-leni, która żyje tu już od lat, na horyzoncie ta sama woda. Przeżycia te zapewniają kadry przeszkleń tuszujące gra-nicę między tym co wewnątrz, a zewnątrz. Czy siadasz w fotelu, czy jesteś w trakcie lektury, czy w trakcie krojenia chleba czujesz, że stanowisz integralny element tego czym są Bieszczady.

Taras zewnętrzny, który naturalnie przedłuża przestrzeń pokoju dziennego pozwala oddychać tym samym powietrzem, które służy sąsiadującej naturze do rozwoju. Wychodząc po drewnianych schodach pochylasz się szkieletowej konstrukcji architektury, przeżywając zmieniającą się perspektywę widoku na Jezioro Solińskie. A na górze oddajesz się emocjom, jakie do tej pory znały tylko korony drzew. Szum i faliste wibracje powiewu liści usłyszeć i zobaczyć możesz z tarasu na poziomie dachu…”

Powyższe marzenia o wielkim wymiarze zostały ubrane w architekturę i przybrały formę domu o kubaturze 300 m3.



Projekt zlokalizowany jest na obszarze chronionej natury nad Jeziorem Solińskim, w Bieszczadach, w południo-wej Polsce w otoczeniu narodowych parków krajobrazowych i rezerwatów przyrody. Będąc bezpośrednio nad Soliną- największym sztucznym zbiornikiem wodnym w Polsce, gdzie spiętrzenie wody sięga 474 milionów m3 wybudowano mały dom o pow. użytkowej 61 m2, mogący również służyć do czasowego wypoczynku 5 osobowej rodzinie. Budynek zrealizowano po uprzednim rozebraniu istniejącego na działce domku letniskowego typu ‘as’. Sentyment do tej lekkiej drewnianej konstrukcji budowanej 20 lat temu pozostał i wyrażono go w materiale- drewnie, kolorystyce- bieli i detalach nowopowstałego projektu.

Dom stoi na południowym stoku o nachyleniu 15-30%, schodzącym do samego lustra wody jeziora. Projektuje się budynek schodkowo na tym najbardziej płaskim fragmencie, celem maksymalnego wpisania się w naturalny bieg skarpy i zieleni otaczającej bogatej w obfity drzewostan z przewagą drzew liściastych średniowysokich i wysokich.

W otoczeniu można zaobserwować mieszankę pozytywnej architektury regionalnej, drewnianej, ale i nowoczesnej- funkcjonalnej oraz kilka negatywnych przykładów niezrozumiałych nowobogackich willi.



Na bryłę składają się dwie podstawowe formy: parte-rowy prostopadłościan i dwuspadowy dach o kącie na-chylenia 45°. Projektowana forma budynku jest wynikiem wnikliwej analizy przestrzennej i geometrycznej gimnastyki mającej na celu ograniczenie kubatury do 300 m3. Założeniem była próba naturalnego wpisania budynku w stok oraz maksymalne otworzenie go i podporządkowanie pięknu otaczającego krajobrazu. Zaproponowana architektura jest minimalistyczna, funkcjonalna, ale i regionalna dzięki użytym materia-łom, skromności i nawiązaniem do lokalnej tradycji budowania. Bryłę budynku dodatkowo urozmaicają tarasy na dwóch poziomach od strony południowej z widokiem na Jezioro Solińskie. Projektowany budynek współgra z zabudową na działkach sąsiednich.

Wejście do budynku zlokalizowano na elewacji bocznej – wschodniej, od strony wjazdu na działkę. Na par-terze zaprojektowano hol skomunikowany schodami zabiegowymi z poddaszem, pokój dzienny z aneksem kuchennym (otwarte na główny taras zewnętrzny), wc, małą sypialnię z łazienką oraz pomieszczenie techniczne dostępne od zewnątrz. Na poziomie poddasza +2.70 projektuje się pokój, sypialnię, łazienkę oraz pralnię. Z sypialni małżeńskiej projektuje się wyście na taras górny.




































Rysunek odręczny widok w kierunku północnym od strony jeziora byesh-chah-di house



Projekt: arch. Michał KAROL
karolarchitektura.com/




Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Niezapomniane chwile nad Bałtykiem – Hotel Rezydent

Zanurzony w tętniącym życiu miasta sopocki Hotel Rezydent Sopot MGallery to miejsce, gdzie czas zdaje się płynąć wolniej. Historyczna secesyjna architektura nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Bogato zdobiona bryła mieści w swych wnętrzach przestrzeń pełną nieoczywistej elegancji

więcej

Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

więcej

Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory

Wyspa Spichrzów - historyczna część Gdańska, niegdyś odcinana na noc od miasta zwodzonymi mostami, by chronić zawartość znajdujących się na niej spichlerzy, dziś pełna uroku, wybudzona ponownie do życia po wojennych zniszczeniach. To tu, nad brzegiem Motławy, w jednej z kamieniczek kompleksu Deo Plaza, nawiązującego stylem do historycznych zabudowań bulwarów, znajduje się apartament zaprojektowany przez prof. ASP Jana Sikorę - architekta i właściciela studia Sikora Wnętrza Architektura.

więcej

Muzyczna przystań dla pary melomanów - projekt pracowni Jacek Tryc Wnętrza

Pokazywane dziś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze wielopiętrowego budynku na warszawskim Mokotowie, w kameralnej, cichej okolicy i otoczeniu zieleni. Apartament miał być wymarzonym miejscem do relaksu w towarzystwie dźwięków ulubionych artystów. Projekt wnętrza powierzono renomowanej pracowni Jacek Tryc Wnętrza.

więcej

Rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki.

więcej

Tradycja z akcentem - projekt LDH Architects

W Pekinie została otwarta niedawno nowa restauracja. Autorem projektu jest pracownia LDH Architects. W przeciwieństwie do innych popularnych restauracji, projekt La maison Xun opiera się na tradycyjnej architekturze chińskiej.

więcej

Prawdziwa klasyka - projekt restauracji Ensue

Na wejściu gości wita nastrojowy mural - ręcznie namalowana praca przez lokalnego artystę. Obraz przedstawia mglisty krajobraz. Uzupełnieniem scenerii jest efektowny żyrandol w formie kwiatów wykonany z polerowanego mosiądzu autorstwa Rosie Li Studio oraz kinkiety z końskim włosiem. Z kolei recepcję zaprojektowano w taki sposób, by jej elementy przypominały rogi jelenia.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;