Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 25.10.2019 20:20


Anadu Resort - projekt STUDIO8

Przeglądaj zdjęcia ->
Anadu Resort -  projekt STUDIO8

Anadu to luksusowy kurtort położony u podnóża góry Mogan w Huzhou w Chinach. Góra Mogan jest częścią Parku Narodowego Moganshan, który znajduje się 200 kilometrów od Szanghaju. Charakterystyczna roślinność dla obszaru Moganshan to rozległe lasy bambusowe i pola herbaciane. W miejscowości tej widoczny jest również tradycyjny, wiejski styl życia oraz dawna architektura - lokalne karczmy i stare wille z początku XX wieku. Wszystko to sprawia, że Moganshan jest atrakcyjnym miejscem do wypoczynku zarówno dla chińskich, jak i zagranicznych podróżników.

Za projekt kurortu Anadu odpowiedzialna jest pracownia Studio8, która opracowała koncepcję architektoniczną, aranżację wnętrz, a także identyfikację wizualną ośrodka.

Głównym wyzwaniem dla architektów było zachowanie lokalnego charakteru obiektu. Studio8 starało się w pełni wykorzystać lokalne zasoby - od materiałów budowlanych i wykończeniowych, takich jak tamtejsze drewno bambusowe, aż po lokalną żywność.

Projekt budynku zintegrowany jest z otaczającym go krajobrazem, co przyczyniło się do stworzenia hasła przewodniego marki, które brzmi "Odnajdź się wśród natury".

Każdy z pokoi został zaprojektowany jako osobna przestrzeń, której nadano własny motyw przewodni związany z okolicą:

1. Herbata - pokój inspirowany polami białej herbaty charakterystycznych dla terenów Moganshan. Paleta kolorów wnętrza nawiązuje do odcieni pól herbacianych.

2. Góra - pokój nawiązujący do góry Mogan. Zastosowano tutaj ciemniejszą paletę kolorystyczną oraz materiały wykonane z kamienia.

3. Bambus - pokój z widokiem na bambusowy las na wschodzie. Meble w pomieszczeniu wykonano z drewna bambusowego, a barwy wnętrza są jasne i stosowane.

4. Niebo - pokój znajdujący się na trzecim piętrze z widokiem na bezgraniczne niebo, które odbija się w tafli wody pokrywającej  taras.

Elewację budynku z zewnątrz zdobi drewno bambusowe. Cały projekt utrzymany jest w nowoczesnym i minimalistycznym stylu z rustykalnymi elementami. 

Na InfoArchiekta pisaliśmy również o innym projekcie pracowni Studio8 - hotelu Cloud.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Anadu Resort
Biuro projektowe: Studio8
Architekci prowadzący: Shirley Dong, Andrea Maira

Lokalizacja: Sanchen Line, Chenqi Village, Heping Town, Changxing County, Huzhou, ZheJiang, Chiny
Rok ukończenia: 2017
Klient: Changxing Yu Hua Xin Investment Management Ltd.
Współpraca: Luigi Arcadu, Stefano Bai, Alex Ho, Sara Ciribifera, Zhao Yue

Zdjęcia: Sven Zhang



kominek obudowano szarą cegłą z odzysku

Drewniane wykończenia nadają wnętrzu przytulnego, domowego charakteru, a połączenie ich z minimalistycznymi dodatkami, podkreśla nowoczesny styl projektu.

Stół wykonany na zamówienie z lokalnego drewna i kamienia

Część restauracyjna. Duże okna pozwalają na podziwianie pięknego krajobrazu podczas posiłku.

Przestrzeń restauracyjna jest otwarta. Materiały użyte w tym pomieszczeniu to beton, drewno i kamień. Uroku wnętrzu dodaje również nowoczesne oświetlenie.



Pokój z motywem przewodnim drewna bambusowego

Widok z pokoju z motywem góry

Wnętrze pokoju z motywem góry utrzymano w ciemniejszych bawarach

Schody. Zewnętrzna elewacja wykończona drewnem bambusowym nadaje ciekawego efektu świetlnego w środku budynku


Na ostatnim piętrze budynek otoczono tarasem wypełnionym wodą, która odbija widok nieba tworząc niezwykły efekt



Wnętrze pokoju z motywem nieba




Miejsce na tarasie do wypoczynku przypomina niezwykłą oazę otoczoną wodą






W kurorcie znajduje się również duży basen dla gości



Mieszkańcy miejscowości wiodą tradycyjny styl życia


Recepcja

Lampa wykonana na zamówienie z drewna bambusowego

Oznaczenie dla gości


Plany budynku





Opracowanie identyfikacji wizualnej








Shirley Dong

Andrea Maira


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt Collective Geometries pracowni Dreem Arkitekter

Collective Geometries to koncepcja szwedzkiej pracowni Dreem Arkitekter. Projekt jest odpowiedzią na wyzwania związane z mieszkalnictwem - zwiększającą się liczbą ludzi na świecie i większym zapotrzebowaniem na mieszkania, zwłaszcza w krajach słabiej rozwiniętych. Projekt zdobył główna nagrodę w konkursie SkyCity Challenge 19.

więcej

Wyróżnienia w konkursie SkyCity Challenge 19

Niezwykle ciekawa tematyka konkursu SkyCity Challenge 19 w rezultacie dostarczyła nam wiele oryginalnych koncepcji i wizji mieszkalnictwa w przyszłości. Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu projektu z prefabrykowanych materiałów, tak by konstrukcję można było złożyć jak z klocków.

więcej

Wyniki konkursu SkyCity Challenge 19 - przyszłość mieszkalnictwa

Zakończył się konkurs SkyCity Challenge 19, którego celem jest odkrycie innowacyjnych projektów mogących w przyszłości zrewolucjonizować rynek mieszkaniowy. Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu koncepcji domu zbudowanego z prefabrykowanych elementów. Wśród wyróżnionych prac znalazł się również projekt z Polski.

więcej

Dom Polny – nagradzany dom wpisany w krajobraz

Dom Polny to nagradzany projekt warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Wyzwaniem, przed którym stanęli architekci, było wkomponowanie budynku w otaczający polny krajobraz oraz oddzielenie domu od ulicy. Teraz budynek zdobywa kolejne nagrody oraz nominacje w prestiżowych konkursach architektonicznych.

więcej

Budynek weselno-eventowy „Lubaszka”

Budynek weselno-eventowy o nazwie „ Lubaszka” został zaprojektowany w urokliwym miejscu w otoczeniu lasów sosnowych i borów mieszanych w Woli Chorzelowskiej. Teren ten znajduje się na siedlisku programu Natura 2000 pod nazwą Puszcza Sandomierska. Kontekst o naturalnych walorach krajobrazowych oraz usługowo-gastronomiczno-hotelowy charakter kompleksu Rado Resort stał się tłem dla projektu.

więcej

Za co kochamy styl loftowy? Projekt Miśkiewicz Design

Lofty kojarzą się z otwartą przestrzenią, artystyczną swobodą, intrygującymi pomysłami. Nic dziwnego, że chcemy mieć wnętrza w ich stylu. Świetnym przykładem jest mieszkanie zaprojektowane przez Magdalenę Miśkiewicz.

więcej

Mieszkanie na Helu

Lokalizacja zobowiązuje - projekt mieszkania nad brzegiem Bałtyku od początku nawiązywać miał do krajobrazu Półwyspu Helskiego. We wnętrzach zagościły zatem błękity, beże i naturalne materiały. Mieszkanie utrzymane zostało w jasnej tonacji, choć – zgodnie z życzeniem klientów – nie zdominowała go biel.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";