Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 10.09.2021 10:26


Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory  fot. Tom Kurek

Wyspa Spichrzów - historyczna część Gdańska, niegdyś odcinana na noc od miasta zwodzonymi mostami, by chronić zawartość znajdujących się na niej spichlerzy, dziś pełna uroku, wybudzona ponownie do życia po wojennych zniszczeniach. To tu, nad brzegiem Motławy, w jednej z kamieniczek kompleksu Deo Plaza, nawiązującego stylem do historycznych zabudowań bulwarów, znajduje się apartament zaprojektowany przez prof. ASP Jana Sikorę - architekta i właściciela studia Sikora Wnętrza Architektura. Klimat nadmorskiego kurortu połączony ze światowym designem i okraszony zabytkowymi detalami tworzą niepowtarzalne wnętrze. 

Cały apartament to otwarta przestrzeń, strefa kuchenna, salonowa, jadalnia łagodnie się przenikają. Jedynie sypialnia oddzielona jest szklaną ścianą i znika za teatralną kotarą, jakby miał się za nią odegrać nocny spektakl. Metalowa konstrukcja wykonana według autorskiego projektu pracowni, nawiązuje stylem do fabrycznych elementów stoczni, której dźwigi widać przez okno. Całe wnętrze utrzymane jest tonacji gołębiego błękitu, który pokrywa ściany i odważnie przechodzi na sufit w postaci szerokich desek. W połączeniu z bielą mebli, surowym drewnem i cegłą tworzy klimat wakacyjnego domu na plaży. Przebywając tam, ma się wrażenie, że za oknem słychać szum fal, a sąsiadami są piaszczyste wydmy, a nie kamieniczki. Umiejętne połączenie tak różnych materiałów i struktur dało niepowtarzalny efekt.



Jak mówi sam architekt Jan Sikora: „Ta kompozycja powstała w mojej wyobraźni. Tworząc to wnętrze pewne rzeczy wydawały mi się osobiste - jak obecność cegły, jej kolor, rozmiar, rytm i industrialne elementy. To wszystko kojarzy mi się z Gdańskiem. Także drewno nadszarpnięte zębem czasu, a odzyskane na cele tej przestrzeni, jest jednoznacznym skojarzeniem z gdańską kamienicą. Chciałem dodać do tego wnętrza również lekkość morskiego sąsiedztwa stąd skontrastowałem ciężkie, historyzujące elementy z czystym błękitem o głębokim odcieniu.”

Otwarta kuchnia idealnie współgra z salonem. Przestrzenne półki z fabrycznym wykończeniem z rurek nadają jej lekkości, a łuki na ścianie nawiązują do historycznych bram za oknem. Jedynie czarna lodówka w stylu retro zdradza przeznaczenie tej części apartamentu. Kuchenna wyspa wyznacza granice pomiędzy nią, a częścią wypoczynkową, w której królują dwa fotele i zachęcająca do relaksu jasna sofa. Narożne przeszklenia okienne pozwalają ukradkiem obserwować przechodniów i podziwiać widok na zabytkową część wolnego miasta. 



We wnętrzu nowoczesne designerskie meble płynnie przenikają się z tymi zabytkowymi, tworząc pasujące do siebie cześć układanki. Drewniana szafa z lustrem z ozdobnym rocaille wita przybyłych tuż przy wejściu, a pamięta zapewne czasy Ludwika VI. Pomiędzy sypialnią a częścią salonową znajduje się neorenesansowe biurko wykonane z orzecha, wyznaczające umownie strefę gabinetu. Co ciekawe, jest niższe od dzisiejszych mebli tego typu, dostosowane do ówczesnych użytkowników pokazuje jak urośliśmy od tamtych czasów. Po przeciwnej stronie okrągły drewniany stół nawiązujący do stylistyki początku XX wieku skupia wokół siebie skórzane tapicerowane krzesła. Ich czarne nóżki to znów ukłon w stronę karniszy i półek w kuchni. 

Wspomniana sypialnia za szklanymi drzwiami jest również utrzymana w tym samym stylu i kolorystyce. Gołębi błękit pokrywa zabudowę szaf płynnie przechodząc w ścianę za łóżkiem i na sufit, oddziela je tylko „falbanka” z cegły, motyw powtarzający się z kuchni. Otulający zagłówek łóżka niczym otwarte ramiona zachęca, by udać się w objęcia Morfeusza tuż po zachodzie słońca.



Niesamowite w tym apartamencie są detale, a można by nawet powiedzieć, że ono składa się właśnie z detali, to one tworzą oszałamiającą całość. Tu nic nie jest przypadkowe, a wszystko przemyślane. Zaczynając od sufitu, który niewątpliwie przykuwa uwagę, nie tylko kolorem ale i wspomnianymi drewnianymi belkami, które przy ścianie wykańcza korbel z ozdobnym liściem akantu. Na uwagę zasługują również karnisze, wykonane na zamówienie według projektu architekta. Ich industrialny charakter wpisuje się w klimat wnętrza, a jednocześnie stanowi oryginalną ozdobę ścian.

„Efekt finalny jest dość zaskakujący ale z biegiem lat właśnie takie - autorskie i artystyczne wnętrza - interesują mnie coraz bardziej. Staram się nie oglądać żadnych inspiracji w Internecie, nie używam też telefonu komórkowego, mieszkam w lesie. Stąd są inspiracje - z braku form, z pustki, a nie z Instagrama. To dość kluczowe i nieoczywiste źródło koncepcji. Najbardziej się cieszę, że inwestor miał do mnie całkowite zaufanie, oddał mi decyzyjność, to doprowadziło do takiego efektu, mogłem swoja wizę tego wnętrza urzeczywistnić.” - mówi architekt Jan Sikora. 


Fot. Tom Kurek

Więcej informacji o pracowni sikorawnetrza.com 
















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Niezapomniane chwile nad Bałtykiem – Hotel Rezydent

Zanurzony w tętniącym życiu miasta sopocki Hotel Rezydent Sopot MGallery to miejsce, gdzie czas zdaje się płynąć wolniej. Historyczna secesyjna architektura nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Bogato zdobiona bryła mieści w swych wnętrzach przestrzeń pełną nieoczywistej elegancji

więcej

Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

więcej

Muzyczna przystań dla pary melomanów - projekt pracowni Jacek Tryc Wnętrza

Pokazywane dziś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze wielopiętrowego budynku na warszawskim Mokotowie, w kameralnej, cichej okolicy i otoczeniu zieleni. Apartament miał być wymarzonym miejscem do relaksu w towarzystwie dźwięków ulubionych artystów. Projekt wnętrza powierzono renomowanej pracowni Jacek Tryc Wnętrza.

więcej

Rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki.

więcej

Tradycja z akcentem - projekt LDH Architects

W Pekinie została otwarta niedawno nowa restauracja. Autorem projektu jest pracownia LDH Architects. W przeciwieństwie do innych popularnych restauracji, projekt La maison Xun opiera się na tradycyjnej architekturze chińskiej.

więcej

Prawdziwa klasyka - projekt restauracji Ensue

Na wejściu gości wita nastrojowy mural - ręcznie namalowana praca przez lokalnego artystę. Obraz przedstawia mglisty krajobraz. Uzupełnieniem scenerii jest efektowny żyrandol w formie kwiatów wykonany z polerowanego mosiądzu autorstwa Rosie Li Studio oraz kinkiety z końskim włosiem. Z kolei recepcję zaprojektowano w taki sposób, by jej elementy przypominały rogi jelenia.

więcej

Morskie opowieści - Novotel Gdańsk Marina

Wnętrza przestrzeni wspólnych, utrzymane w stylu eklektycznym, są wyraziste, ale nie onieśmielają zbyt wyszukanym wystrojem, dzięki czemu każdy gość dobrze się w nich czuje – swobodnie, a jednak wyjątkowo. Zaaranżowana przez architektów z pracowni Tremend strefa wspólna obejmuje: m.in. lobby, bar Fish&Gin i salę konferencyjną.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;