Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 16.09.2021 07:30


Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. 

Obiekt obejmuje w sumie 24 klasy przedszkolne i aż 48 klas szkoły podstawowej. Inwestycja została zrealizowana na obrzeżach Suzhou New District w Chinach. Realizacja jest efektem zwycięskiego projektu konkursowego przygotowanego przez pracownię BAU specjalizującej się w projektowaniu nowoczesnych obiektów edukacyjnych.

Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

Obok sal lekcyjnych w szkole znajdują się również takie pomieszczenia jak pracownie muzyczne, plastyczne, taneczne, komputerowe, techniczne, przyrodnicze, a także biblioteka, sala sportowo-widowiskowa, kuchnia i stołówka oraz sale wielofunkcyjne.

Architekci z BAU współpracowali z Craigiem Eastonem, badaczem klasycznych ogrodów chińskich. Dzięki temu przestrzeń na świeżym powietrzu nawiązuje do lokalnej architektury i tradycji poprzez geometryczne układy i nakładanie się warstw. W sumie obiekt uzupełnia aż pięć tematycznych ogrodów przeznaczonych do nauki i zabawy. 

Pracownia BAU została założona w 1992 roku w Australii.



Informacje o projekcie:

Status projektu: Ukończono w 2020 roku Completed 2020
Lokalizacja: New District, Suzhou, Jiangsu
Czas projektowania: 2017-2020
Klient:: Suzhou Science and Technology City Social Service Center
Powierzchnia: 55,891㎡
Powierzchnia zabudowy:: 67735.95
Koszt inwestycji: 400 mln RMB

Zespół projektowy pracowni BAU:
Principal: James Brearley
Architektura: Steve Whitford, Luo Huaili, Francisco Garcia Sung, Pablo Jimenez Fernandez, Tang Binbin, Li Zheng, Jiang Yujia, Tammy Li Xufeng, Lu Penghong, Rong Yu, Wu Chong, Wang Hongbin, Wang Shuangdiao, Shen Yangyang, Zhang Jiemin, Craig Easton (artist)
Landscape: Huang Fang, Guo Liexia, Xiong Juan, Shi Zhengting, Wang Zeyuan, Gu Zhuocheng, Wu Xiaojian, Zhong Yi, Zhang Xinwei, Zhu Qizhen, Berry Pan
Wnętrza: Zhou Yuhai, Wang Mingdong, Guo Yuejiao, Zheng Jiamin, Chen Xianwei

Budowa: Nantong Si Jian Construction Group Co.,Ltd
Engineer + Architectural Documentation: University of Science & Technology Suzhou, Design & Research Institute Co., Ltd

Zdjęcia: Xiazhi, Shuhe, Dera
Video: Xiazhi
















































































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dyplom Roku SARP: znamy laureatów 57. edycji

Zwycięzcą 57. edycji konkursu i zdobywcą Dorocznej Nagrody SARP im. Zbyszka Zawistowskiego „Dyplom Roku” został arch. Łukasz Modrzejewski, autor pracy „Muzeum Doczesne we Wrocławiu”. Projekt opracowany na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej pod kierunkiem promotora dr inż. arch. Romana Rutkowskiego, uznany został za najlepszy spośród 25 prac dyplomowych zakwalifikowanych do finałowego etapu konkursu.

więcej

Drewno i niebieskie akcenty – ciepły apartament dla rodziny

Przytulny, pełen naturalnego drewna i przyjemnych neutralnych barw apartament znajduje się na warszawskim Mokotowie. Mimo że to niemal środek miasta, w ogóle tego nie czuć – z okien na szóstym piętrze widać korony drzew i błękitne niebo. Projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

więcej

Więcej zieleni - projekt pracowni hcreates

Luneurs to nowa restauracja w Szanghaju zaprojektowana przez pracownię hcreates. Celem projektantki było stworzenie odpowiedniego miejsca do spożywania posiłków w miłej atmosferze, ale również ciekawej przestrzeni, w której można spędzać czas z przyjaciółmi. Główną inspiracją dla projektu była kuchnia francuska.

więcej

Dom Leśny z prestiżową nagrodą Iconic Awards 2021

Dom Leśny to jeden z  projektów warszawskiej pracowni 81.WAW.PL, który zdobył już nie jedną międzynarodową nagrodę. Położony na działce leśnej budynek idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą. Tta niebanalna bryła nie miała sobie równych w kategorii „One-family house” („Dom jednorodzinny”) konkursu ICONIC AWARDS 2021.

więcej

Projekt Pukou Community Centre

Centrum pełni różne funkcje. Znajdują się to miejskie urzędy, duży hotel o łącznej liczbie stu czterech pokoi, a także przestrzenie pełniące funkcje rozrywkowo-kulturowe, takie jak dom kultury, sala widowiskowa, sala gimnastyczna i basen. Jest tu również przedszkole.

więcej

Monochromatyczne mieszkanie w skali szarości

Przyciemniane, szklane powierzchnie sprawiają, że przestrzeń nabiera elegancji i charakteru. Szarości przełamują zdecydowane białe i czarne akcenty, dzięki którym wnętrze wydaje się pełniejsze. Cała przestrzeń została oparta o monochromatyczną gamę barwną, a mimo to nie możemy mówić tu o nudzie.

więcej

Architektura mixed-use i jej wpływ na rozrost miast

Dziś miasta stoją wobec wielu wyzwań ze względu na wzrost liczby ludności w miastach oraz przyczyny klimatyczne, społeczno-ekonomiczne i polityczne. Wynikający ze sposobu współczesnego życia wzrost popularności architektury z przeznaczeniem na różne funkcje (mixed-use) skłania do ponownego przyjrzenie się zasobom miejskim. Wykorzystanie istniejącej infrastruktury, zabudowań i terenów można potraktować jako sposób na odzyskanie przestrzeni i ograniczenie niekontrolowanego rozrostu aglomeracji.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;