Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 23.02.2022 08:30


Wiele Dobrego na warszawskim Wilanowie projektu pracowni Five Cell

Przeglądaj zdjęcia ->
Wiele Dobrego na warszawskim Wilanowie projektu pracowni Five Cell  Projekt Five Cell, zdjęcia Yassen Hristov

Wiele Dobrego to zielony punkt na mapie Warszawy, miejsce lokalnych spotkań w przyjaznym i pełnym roślin wnętrzu w duchu eko. Koncept autorstwa pracowni Five Cell powstał jako połączenie współgrających ze sobą funkcji sklepu, bistro oraz kawiarni. W tym unikatowym wnętrzu główną rolę gra przestrzenny, modułowy sufit, rozlewający się płynnie po otaczającej go przestrzeni. Projekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie European Property Awards, dołączając tym samym do grona najlepszych wnętrz w Europie!

Podwieszane elementy inspirowane kształtem liścia z widocznym użyleniem i fakturą naturalnego forniru wprowadzają do wnętrza klimat spokoju, błogości i relaksu. Soczyste kolory w odcieniach zieleni i zwisające wśród nich pomarańczowe akcenty w postaci kultowych lamp, przenoszą wyobraźnię w świat słonecznej, letniej łąki. Rozproszone moduły, powycinane ze sklejki oprócz oddziaływania na zmysły pełnią ważną funkcję akustyczną, maskując przy okazji rozbudowaną wentylację. Liczne przeszklenia lokalu sprawią, że artystyczna instalacja jest widoczna z dalekiej odległości i przyciąga uwagę przechodniów Wilanowa niczym latarnia, zapraszając do środka.




Sercem całego konceptu jest majestatyczna, podświetlana lada z naturalnego kamienia o zielono-mlecznym kolorze. Mebel został umieszczony na wprost wejścia jako kluczowy element kompozycji głównej ściany. Wyłania się on spośród otaczającej zieleni i hipnotyzuje. Ma prostą i oszczędną formę, po to, by skupić całą uwagę na naturalnej i niepowtarzalnej strukturze kamienia, obrazu stworzonego przez naturę. Zmienna barwa światła i regulowane natężenie pozwalają budować różny klimat wnętrza. W jednej chwili spokojna, pastelowa zieleń z białym żyłkami zmienia się w zielony wulkan tętniący życiem. Strefę lady podkreślono poprzez użycie na jej plecach, ręcznie formowanych kafli o organicznym kształcie i szkliwionej powierzchni. Nad nimi umieszczono jasno-szarą kratkę, która oprócz półek i wieszaków ekspozycyjnych, pokazuje rozwieszane menu. Naprzeciwko głównej lady, w naturalnej wnęce zaprojektowano tapicerowaną kanapę, tworząc prywatny kącik, multiplikujący się w wąskim lustrze. Zwisające w donicach rośliny, umieszczone na przestrzennej kratce są naturalnym uzupełnieniem i odzwierciedleniem użytego wcześniej motywu.




W sąsiedztwie tej strefy zlokalizowano zaplecze socjalne dla pracowników oraz przebudowaną łazienkę dla gości. Zewnętrzną warstwę pokryto strukturalną tapetą o trapezowym wzorze, nadającym charakteru oraz pomagającym ukryć wejścia do pomieszczeń.

Łazienka to przejście do innego świata, przywołuje wspomnienia z dalekich rajskich podróży. Tropikalny klimat współtworzy roślinna tapeta, a iluzja optyczna budowana jest za pomocą wąskiego lustra na pełną wysokość, z ukrytym oświetleniem led. Całość założenia dopełnia umywalka w formie kamiennej misy i podwieszony blat.




Strefę konsumpcyjną tworzą okrągłe stoliki o metalowej, jasnej podstawie i blacie z bardzo trwałego konglomeratu kwarcowego Silestone Cosentino. Stoliki są nieregularnie rozstawione po całej sali, a ich miejsca wskazują zwisające z sufitu lampy. Cała strefa przepleciona jest bujną roślinnością, która zbliża do natury i dodaje intymności subtelnie oddzielając od siebie przestrzenie pomiędzy stolikami. 

Do lokalu przynależy również ogródek połączony z główną witryną i drzwiami wejściowymi. Wypełniony wysokimi palmami i bananowcami, stanowi letnią strefę wypoczynkową. Przy witrynie umieszczono strefę hokerową, w formie kamiennego parapetu, przylegającego do okna. To miejsce pozwalające na szybki posiłek lub też spokojną pracę z laptopem. Dzięki dużym przeszkleniom strefy wnętrza i zewnętrza przenikają się, tworząc spójną całość, a w lokalu zaprojektowanym przez Five Cell panuje wiecznie wakacyjny klimat.


Autorzy projektu: Maciej Kurkowski, Mariola Kawa


Zdjęcia Yassen Hristov







Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Od urzędu cenzury do alternatywnego domu handlowego. 10 lat na MYSIEJ 3

Obecnie w ofercie MYSIEJ 3 znajdują się nie tylko butiki polskich projektantów, ale także sklepy międzynarodowych marek oraz przestrzeń konferencyjna i eventowa. Warto spytać zatem, czy w przyszłości dom czekają poważne zmiany i czy założyciele centrum żałują decyzji, które podjęli w trakcie swojej 10-letniej drogi.

więcej

Ogrody Ulricha wróciły na mapę Warszawy. Architekci z pracowni WXCA przywrócili do życia zabytkowe szklarnie

Pochodzące z XIX w. szklarnie i park, będące w przeszłości fundamentami pionierskiego przedsiębiorstwa ogrodniczego rodziny Ulrichów, powróciły na mapę Warszawy. Szklarnie, w których niegdyś rosły słynne w kręgach warszawskiej arystokracji ananasy, są dziś tętniącym życiem miejscem spotkań mieszkanek i mieszkańców.

więcej

Fasada Roku 2022 – znamy wyniki głosowania internautów

Przez 6 miesięcy społeczność internetowa oceniała budynki z całej Polski w ramach plebiscytu Fasada Roku 2022. W ten sposób z 270 elewacji wyłoniono 5 laureatów w 5 kategoriach, do których wędruje specjalny tytuł „Wyróżnienie internautów”.

więcej

Elegancki minimalizm w kolorach ciemnego, tajemniczego lasu

W liczącym ponad 55 metrów kwadratowych mieszkaniu na warszawskim Wawrze królują szarości, czernie, butelkowa zieleń, ciemne drewno i niewielki dodatek złota. Nowoczesne przestrzenie mieszkania uzupełniono nawiązaniami do stylu industrialnego. Dzięki połączeniu naturalnych materiałów, złotych detali i ciemnej palety kolorów udało się uzyskać spójną, elegancką aranżację, której jednak nie brakuje energii

więcej

Wyniki konkursu Greening the Industrial City

Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu Greening the Industrial City. Zadanie polegało na przedstawieniu propozycji planu zagospodarowania parku przemysłowego w Houston w Teksasie, który został zbudowany nad naturalną drogą wodną.

więcej

Rewitalizacja zabytkowego Młyna Mari nagrodzona w konkursie Dolnośląska Budowa Roku!

Mimo trudnej sytuacji na rynku branża budowlana nie zwalnia tempa. Nieustannie powstają nowe projekty, które zachwycają innowacyjnością, wyjątkowym charakterem i funkcjonalnością. Każdego roku najlepsze realizacje nagradzane są w konkursie „Dolnośląska Budowa Roku”. W tej edycji uwagę jurorów przykuła rewitalizacja zabytkowego Młyna Maria dokonana przez firmę RealCo. Czym charakteryzuje się ta inwestycja?

więcej

Jak urządzić odpowiednie miejsce do pracy w domu

Urządzamy miejsce do pracy w domu – praktyczne porady. Osoby pracujące zdalnie, a jest ich coraz więcej, potrzebują wygodnego home office, w którym mogliby efektywnie wykonywać swoje obowiązki. Gdzie i jak urządzić kąt do pracy, radzi architektka wnętrz Małgorzata Górska-Niwińska z Pracowni Architektonicznej MGN.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;