Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 24.02.2022 07:30


Pawilon Blossom - projekt pracowni SpActrum

Przeglądaj zdjęcia ->
Pawilon Blossom - projekt pracowni SpActrum

Shangen Village to projekt renowacji w Wenzhou poświęcony przekształceniu niegdyś tradycyjnej wioski na cele turystyczne. Propozycję planu generalnego opracowała pracownia SpActrum w latach 2017-2018, która powróciła z nową koncepcją pawilonu Blossom będącego uzupełnieniem projektu.

Po kilku latach od renowacji wioski stała się nadmiernie uporządkowana tracąc swoje tradycyjne akcenty. Celem nowego obiektu było przywrócenie miejscu dawnej atmosfery. Pawilon wzniesiono w strategicznym miejscu, blisko rzeki i centralnego mostu w wiosce zapewniając tym samym piękny widok na wspaniałe domy z czasów dynastii Qing.

Obiekt powstał na pustej działce przylegającej do tradycyjnego domu wiejskiego w stylu lat 50-60-tych. Ze względu na niewielką skalę sąsiednich budynków, nowa konstrukcja musiała harmonizować się z pozostałymi domami pod względem wysokości i skali.

Charakterystycznym elementem nowego pawilonu jest stożek przypominający kwiat otwierający się ku niebu. To geometryczne rozwiązanie zostało wygenerowane komputerowo, a następnie ręczne uproszczone do trójkątów i czworokątów, by dopasować je do technicznych możliwości budowy w wiosce. Struktura w formie stożka pełni również praktyczne rozwiązanie, które pozwoliło wprowadzić "naturę" do wnętrza budynku. Dzięki użyciu odpowiednich materiałów ten oryginalny element wyróżnia się na tle innych obiektów przyciągając uwagę turystów równocześnie komponując się z tradycyjną architekturą wioski.

Ciekawe rozwiązania zastosowano również wewnątrz pawilonu. Zadaszona przestrzeń pełni rolę sali wielofunkcyjnej, której ściany wykonane zostały z gliny techniką tradycyjną, dzięki czemu uzyskaną oryginalną teksturę nadającą wnętrzu niepowtarzalnego charakteru.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Shangen Blossom Pavilion
Lokalizacja: Shangen Village, Wenzhou, Zhejiang Province, P.R.China
Zakres: Architektura, archiektura krajobrazu 
Klient: Zhejiang Yunjian Tourism Investment Ltd.
Status: Ukończony
Pracownia projektowa: SpActrum
Główny architekt: Yan Pan
Zespół projektowy: Yan Pan, Zhen Li,Yimeng Tang, Junyou Chen 
Czas projektu: 2019-2020
Czas ukończenia: 2020 
Powierzchnia: 120 mkw.










































 Yan Pan





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;