Projekty
   

Chata Podcieniowa autorstwa BXBstudio wśród laureatów Salonu Architektury Małopolski

Chata Podcieniowa autorstwa BXBstudio wśród laureatów Salonu Architektury Małopolski

Nagroda dla Małopolskiej Chaty Podcieniowej autorstwa BXBstudio jeszcze przed zakończeniem budowy.

Statuetka wykonana z betonu architektonicznego powędrowała do Bogusława Barnasia i jego zespołu projektowego. Nominacje przyznawane są w drodze głosowania architektów zrzeszonych w Małopolskiej Okręgowej Izbie Architektów RP, jest to zatem prestiżowy znak jakości o której decydują wyłącznie profesjonaliści. Laureatów Salonu Architektury Małopolski 2017 wyłoniono spośród 120 prac i Małopolska Chata zajęła trzecie miejsce w kategorii M (małe obiekty budowlane).

- Jest mi niezmiernie miło, że ten projekt zyskał uznanie kolegów i koleżanek architektów, tym bardziej, że jego realizacja jest jeszcze na końcowym etapie budowy. Chciałbym serdecznie podziękować koleżankom i kolegom architektom za wszystkie oddane głosy i przekazać gratulacje wszystkim laureatom - mówi Bogusław Barnaś.


Małopolska Chata Podcieniowa to dom dla czteroosobowej rodziny, który czerpie inspiracje z tradycyjnej, drewnianej architektury podcieniowej. Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich, umożliwiając komunikację po mieście pod dachem. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane w rynku Lanckorony.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska  
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Zabierzów
Data: 2015-2016
Powierzchnia: 362 m2
Klient: Prywatny











reklama



Inne projekty architektoniczne:

Z elektrowni w Centrum Sztuki Multimedialnej - projekt Mariia Lipina

Ges 2 Center to projekt Centrum Sztuki Multimedialnej rosyjskiej architektki Marii Lipiny. Koncepcja powstała w ubiegłym roku i została zaprezentowana British Higher School of Art and Design. Projekt zdobył wyróżnienie GOLD A' Design w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Muzeum Wangwu Mountain World Geo-Park

Wangwu Mountain National Geopark to muzeum archeologiczne zlokalizowane u podnóża gór Wang Wu w Chinach. Projekt stworzył Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology - HUST).

więcej

Wnętrze przedszkola IBOBI - projekt VMDPE Design

IBOBI to projekt międzynarodowego przedszkola. Autorem koncepcji jest pracownia VMDPE Design specjalizująca się w tego typu przestrzeniach. Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które zapewni komfortowe i stymulujące warunki do nauki. Architekci postawili na naturalne drewno w jasnych odcieniach, które połączono z bielą.

więcej

Wyniki konkursu MSADA 2018

Ogłoszono wyniki konkursu APR Media Student Architecture & Design Award 2018 organizowanego przez APR. Konkurs miał charakter międzynarodowy i kierowany był do architektów i  studentów. Zobacz nagrodzone projekty we wszystkich kategoriach konkursowych.

więcej

Śródziemnomorskie klimaty - projekty Fran Silvestre architects

Fran, który kieruje pracownią Fran Silvestre architects, jest pasjonatem architektury, wzornictwa i sztuki. Uzupełnieniem projektów architektonicznych jest kolekcja mebli ogrodowych BLAU dla GANDIABLASCO. Studio projektowe Fran Silvestre Architects otrzymało m.in nagrody takie jak MH w Berlinie (2009), Red Dot Award (2013) oraz German Design Award (2016).

więcej

Nowoczesne biurowce według pracowni ZOE ARCHITECTURE

The Hongkun Financial Valley to kompleks budynków biurowych autorstwa pracowni ZOE ARCHITECTURE. Głównym celem projektantów było maksymalne wykorzystanie idei zrównoważonego budownictwa. Inspiracjami dla projektu była ekologia i zielone budynki. Architekci starali się stworzyć komfortową przestrzeń biurową poprzez racjonalne wykorzystanie energooszczędnych technologii związanych z naturalną energią. W projekcie zastosowano m.in. kierunkowe prowadzenie strumienia powietrza do wnętrza budynku, pompy geotermalne oraz inne nowoczesne rozwiązania.

więcej

Wielka przestrzeń - Centrum Kultury Yiwu

Yiwu Cultural Square to ogromny kompleks kulturowy zlokalizowany nad rzeką Yiwu w Chinach w mieście o tej samej nazwie. Autorem projektu jest Instytut Projektowania Architektonicznego Uniwersytetu ZheJiang (The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University). Ukończony kilka lat temu budynek na stałe wpisał się w architektoniczny krajobraz miasta.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj