Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 13.09.2019 10:47


Projekt Moody-Woody House: z miłości do natury

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt Moody-Woody House: z miłości do natury

Dom otwarty na naturę, wkomponowany w leśny krajobraz, stworzony z poszanowaniem spektakularnego otoczenia. Miejsce, gdzie nastrój budowany jest naturalnym światłem, drewnianymi akcentami, a wnętrze wypełnia zapach czystego powietrza. Dom dla rodziny, która chce żyć bliżej przyrody w zgodzie z ideą biophilic design – właśnie taki projekt stworzyła pracownia 3DPROJEKT architektura na skraju jednego z największych łódzkich kompleksów leśnych. Dom zaprasza naturę do środka i zaciera granicę po to, by jego domownik odzyskał równowagę, dobre samopoczucie i zdrowie.

Kontakt z naturą ma działanie terapeutyczne, dlatego coraz częściej człowiek ucieka do miejsc, w których jego zmysły mogą odpocząć, wyciszyć się i zregenerować. Taka idea przyświecała projektowi Moody-Woody House, który jest swoistym azylem dla 4 osobowej rodziny, stworzonym w zgodzie z koncepcją biophilic design – projektowania z miłości do natury. Moody-Woody House to elegancka nastrojowa rezydencja na skraju lasu. Unikatowa działka bezpośrednio sąsiaduje z jednym z największych kompleksów leśnych znajdujących w obszarze administracyjnym Łodzi.


- Ten okazały i rozłożysty dom od frontu prezentuje się minimalistycznie. Parterowa bryła doskonale wpisuje się w pagórkowaty krajobraz – można powiedzieć, że jest wręcz trudna do zauważenia. Zależało nam na wykreowaniu architektury z poszanowaniem tego wyjątkowego otoczenia i pokazaniu harmonii pomiędzy twórczością człowieka, a tworem natury. Budynek powstał przez połączenie trzech brył o różnych wysokościach i wykończonych różnymi materiałami, które wiją się i przeplatają niczym elementy okolicznej przyrody. Czasami bryły się wyodrębniają, czasami zaciera się granica pomiędzy nimi tak, aby ostatecznie stworzyć rozłożystą, dopasowaną do pochyłości terenu sylwetkę domu – mówi arch. Izabela Markowska, 3DPROJEKT architektura.



Shou sugi ban – drewno w roli głównej

Wiodącym materiałem elewacyjnym są dwa typy drewna: shou sugi ban, czyli drewno wykończone ogniem, które idealnie komponuje się kolorystycznie z pniami okolicznych drzew. Prawie czarne drewno o łuskowatej strukturze zbliżonej do kory kontrastuje z drewnem w kolorze świeżej tarcicy, który architekci przewidzieli jako materiał wykończeniowy na podcień tarasowych od strony ogrodu, tarasy i strefę wejściową.



Drewno, kamień…naturalne wykończenia

Krajobraz działki uzupełniają głazy narzutowe, co zainspirowało architektów do użycia trzeciego naturalnego surowca – kamienia. Ten, który został zastosowany w projekcie jest kamieniem wapiennym unikalnym w skali światowej. Jedynym miejscem jego wydobywania są włoskie Colli Berici, a jego geneza sięga około 50 milionów lat, kiedy to wzgórza Berici były całkowicie zanurzone w wodzie.

- Zdecydowaliśmy się na Grassi Pietre z Vincenzy. Urzekła nas ciepła naturalna barwa tego materiału oraz ugruntowana tradycja stosowania w architekturze. W projekcie przewidzieliśmy płyty kamienne o zróżnicowanej strukturze wykończenia: gładkie, ciosane, szczotkowane odwołując się do rzeźbiarskiej pasji właściciela. Dzięki czemu udało się uzyskać ponadczasową elegancję strefy frontowej w swobodnym wydaniu. Jest to ta część domu, która symbolicznie odwołuje się do miejskiego charakteru budynku – mówi arch. Mariusz Wojtczak, 3DPROJEKT architektura.



Dom, który zaprasza naturę do środka

Wnętrze zaskakuje minimalizmem i elegancją. Po wejściu uwagę przykuwa otwarta strefa dzienna z jadalnią i osiowo zlokalizowanym kominkiem oraz spektakularnym panoramicznym oknem widocznym z głównych drzwi, które od progu zdradza prawdziwą duszę tego miejsca - wyjątkową leśną przyrodę. Dodatkowo strefa wejścia został doświetlona okazałym świetlikiem dachowym, dającym przyjemne rozproszone światło dzienne.

- Pracując nad tym projektem skupiliśmy się na funkcjonalności, elegancji i prostocie. Prawie całkowicie zrezygnowaliśmy z użycia jednolitych powłok malarskich na ścianach na rzecz ceramiki wielkopowierzchniowej, drewna i tapet z włókna szklanego. Podyktowane było to nie tylko względami estetycznymi, ale przede wszystkim praktycznymi. Biorąc pod uwagę, że mieszkańcami domu będą małe dzieci postawiliśmy na materiały trwałe i łatwe w utrzymaniu – dodaje arch. Izabela Markowska.



Na uwagę zasługuje również podłoga. Użycie tej samej deski w całym domy dało spektakularny efekt. Zdecydowano się na kontynuację wzoru we wszystkich pomieszczeniach, co biorąc pod uwagę, że poszczególne skrzydła domu usytuowane są do siebie nierównoległe daje efekt skośnej podłogi w salonie, kierunek ten kontynuowany jest w ułożeniu deski na tarasie.

Pomieszczenia domu Moody-Woody są dobrze doświetlone, w każdym pomieszczeniu są imponujące okna lub przeszklone drzwi otwierające dom na spektakularną przyrodę. W pokojach dziecięcych przewidziano niezależne wyjście na tarasy zewnętrze umożliwiające również najmłodszym łatwiejszy kontakt z przyrodą. Wyjątkową oprawę okien stanowią tkaniny. Architekci zdecydowali się na użycie materiałów naturalnych o wyraźnym splocie i mocno udrapowanych, które w połączeniu z drewnianą podłogą podkreślają ciepły rodzinny charakter domu.







Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom w otoczeniu natury – Urban Project

Nowocześnie i minimalistycznie. Dom w otoczeniu natury od biura Urban Project. Nowoczesność form i materiałów została w tym projekcie zestawiona z naturalnym krajobrazem. Architekci z biura Urban Projekt stworzyli koncepcję domu, który respektuje i uwzględnia każdą z tych wartości. Już niedługo możemy spodziewać się rozpoczęcia budowy.

więcej

W chmurach Cloud Hotel - projekt STUDIO8

Otoczony górskim pejzażem i bambusowym lasem - Hotel Cloud zlokalizowany w chińskiej miejscowości Mogan Shan zachwyca nie tylko pięknym krajobrazem, ale również oryginalnym projektem. To niesamowite dzięki pracowni STUDIO8 nabrało nowego, nowoczesnego i luksusowego charakteru.

więcej

Hôtel de Paris w Monte Carlo – perła Lazurowego Wybrzeża

Zbudowana na stromym zboczu dzielnica Monte Carlo przyciąga co roku setki tysięcy turystów. Wszystko za sprawą ciekawej historii, uliczek otoczonych drzewami mandarynkowymi i zabytkowych stuktur architektonicznych z różnych epok. Jedną z nich stanowi prestiżowy hotel w stylu Belle Epoque, który jest cyklicznie odwiedzany przez Księcia Monako Alberta II Grimaldi. Budynek sąsiadujący ze słynnym kasynem, kawiarnią Café de Paris oraz ogrodem Boulingrins hamonijnie wtapia się w krajobraz miejskiej przestrzeni.

więcej

Dom nad Jeziorem Solińskim – byesh-chah-di house

Kierując się do drzwi wejściowych widzisz turkus mieniącej się wody, która subtelnie oblewa brzegi jeziora. Po wejściu do domu otacza Cię natura, dojrzałość zie-leni, która żyje tu już od lat, na horyzoncie ta sama woda. Przeżycia te zapewniają kadry przeszkleń tuszujące gra-nicę między tym co wewnątrz, a zewnątrz. Czy siadasz w fotelu, czy jesteś w trakcie lektury, czy w trakcie krojenia chleba czujesz, że stanowisz integralny element tego czym są Bieszczady.

więcej

Dom na Warmii: Green Line

Warmia to obszar o niskiej intensywności zabudowy. Z tego powodu upodobali go sobie prywatni inwestorzy szukający ustronnych, dzikich miejsc i bliskości z naturą. W sąsiedztwie jezior powstał dom, który czerpie z tradycji regionalnej zabudowy, jest nowoczesny i dyskretnie wpisany w kontekst miejsca.

więcej

Podróże z architekturą w tle - Studio O.

Chcąc dowiedzieć się czegoś o tkance miasta warto zacząć od poznania jego mieszkańców. Z tego założenia wychodzą Aga Kobus i Grzegorz Goworek, architekci ze Studia O., podróżujący po całym świecie w poszukiwaniu inspiracji do swoich projektów.

więcej

Amerykanka Residence – nagrodzony w konkursie Modernizacja Roku & Budowa XXI w.

Zakończyła się jedna z trudniejszych realizacji architektonicznych w historii Wielunia. Liczący 90 lat młyn Amerykanka zaadaptowano na mieszkania o wysokim standardzie. Będący pod opieką konserwatorską obiekt musiał zachować swój historyczny kształt. Wyzwaniem była jednak nie tylko adaptacja dawnego młyna na mieszkania, ale też wkomponowanie go w powstałe tuż obok nowe obiekty wielorodzinne.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";